fb
Damespraatjes Damespraatjes

Steeds meer ouderen lopen een SOA op

Zestigplussers vertonen hetzelfde probleemgedrag als pubers: onveilige seks en onverantwoord drugsgebruik. „Het is tijd voor een Spuiten & Slikken-versie van omroep MAX”, schrijft Linda Duits een paar maanden geleden in een artikel in het NRC.

Campagnes richten zich op jongeren

Ouderen vallen buiten allerlei campagnes, waarin wordt opgeroepen tot veilige seks en verantwoord drugsgebruik. Die richten zich veel meer op jongeren. Ouderen gebruiken liever geen condooms, hebben vaak nog maar een geringe kans om zwanger te raken, maar lopen wel kans op een SOA. Vooral chlamydia, genitale wratten, syfilis en hiv  komen steeds vaker voor bij ouderen.

Geen seksuele voorlichting gehad

Vroeger had je geen seksuele voorlichting op school en werd er helemaal niet over seksueel overdraagbare aandoeningen gepraat. In de jaren ’80 waren veel stellen, die nu in de categorie ‘senioren’ vallen, al getrouwd en gesetteld tijdens de HIV-epidemie. De voorlichting die er toen over Aids en andere Soa’s was ging volledig aan hen voorbij. Die ouderen die nu single zijn als gevolg van het overlijden van hun partner of een echtscheiding gaan weer daten en ontberen veelal de kennis over veilige seks.

Meer risico op aandoeningen

Senioren daten tegenwoordig veel vaker dan vroeger. Door allerlei datings-sites hoeven ze echt niet meer thuis af te wachten of er een leuke partner voorbijkomt. Om goed te kunnen blijven presteren op seksueel gebied worden er vaker middelen als Viagra gebruikt. Ook dat kan gevaren met zich meebrengen, zeker in combinatie met andere medicijnen. Er kan dan plotseling een enorme daling van de bloeddruk ontstaan, met alle gevolgen van dien.

Ook zijn er veel ouderen die flink aan de alcohol zijn, ook hier richten de campagnes zich weer hoofdzakelijk op jongeren.  Verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen komt ook vaker voor bij senioren.

Onwetendheid en hoogmoed

Veel oudere mensen denken dat hun niets zal overkomen. Uit onderzoek is gebleken dat er vaak een vervelende combinatie werkzaam is van onwetendheid en hoogmoed. Dat vormt best een probleem want doordat ouderen vaker last hebben van Diabetes type 2 en vormen van kanker kan hun immuunsysteem flink aangetast zijn, waardoor ze juist heel bevattelijk zijn voor infecties.

Meer voorlichting

Ouderen zouden veel beter voorgelicht moeten worden over de gevaren van seks, drugs en alcohol. Maar vooralsnog lijken ze moeilijker bereikbaar te zijn dan jongeren en gaat het geld van de overheid juist naar die jongeren. Moeten wij onze ouders dan nu gaan opvoeden? Wie het weet mag het zeggen!

Bronnen:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook