fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sluit je als eigenaar van een huis altijd een opstalverzekering af?

Voor de meeste mensen is hun koophuis hun grootste en belangrijkste bezit. Bij ons is het huis het hart van het gezin. Het is de plek waar we samen lachen, huilen en samenzijn. Mocht er iets met ons huis gebeuren, dan zou ik dat heel erg vinden. Gelukkig kan je door middel van een goede verzekering een heleboel ellende dekken. Een van deze verzekeringen is een opstalverzekering. Maar wat is dit precies en is het verplicht om hem af te sluiten? Wij zochten het voor je uit. 

Waar is een opstalverzekering voor?

Een opstalverzekering is bedoeld voor het verzekeren van je huis en alle onroerende zaken die bij het huis horen. De verzekering zorgt voor een dekking bij schade aan je woning door brand, inbraak en storm. De meeste verzekeraars hebben drie soorten dekkingen; een uitgebreide verzekering, een extra uitgebreide verzekering en een all-risk verzekering. In sommige gevallen van schade keert een verzekeraar niet uit, denk hierbij aan schade door een oorlog, een overstroming of bij een aardbeving. In sommige gevallen zorgt de overheid voor een compensatie.

Is een opstalverzekering verplicht?

Als je een hypotheek op je huis hebt, dan is een opstalverzekering verplicht. Als je geen hypotheek op het huis (meer) hebt, dan is het niet verplicht. Echter is het ook zonder lopende hypotheek verstandig om wel een opstalverzekering af te sluiten. Zo weet je dat je goed zit. Wanneer je in een huis of appartement woont dat onderdeel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren, dan sluit de VvE deze verzekering af. In sommige gevallen sluit je zelf een extra inboedelverzekering af, bijvoorbeeld wanneer je een dure badkamer of keuken hebt.

De premie van jouw opstalverzekering is afhankelijk van diverse factoren, zoals de staat van het onderhoud, de herbouwwaarde, jouw woonplaats en de hoogte van het eigen risico. Bij bijzondere panden, zoals monumenten, kan de premie ook afwijken. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Op eigen kosten repareren

Sommige mensen sluiten liever geen verzekering af in het geval dat ze eventuele schade op eigen kosten kunnen laten repareren. Aangezien schade aan je huis flink in de papieren kan lopen (denk maar aan een woningbrand), is het voor de meeste huiseigenaren verstandig om wél een opstalverzekering af te sluiten.

Praat mee

Wij hebben voor ons huis een zeer uitgebreide opstalverzekering afgesloten. Zo voel ik me een stuk veiliger en prettiger. Het is al erg genoeg als er schade aan het huis is. Dan wil ik me niet ook nog zorgen maken over de financiën. Welke verzekeringen heb jij afgesloten voor jouw huis? Of verzeker jij niks en spaar je zelf voor eventuele vervangingen of reparaties? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Lees ook: 
Met dit fijne trucje heb je geen last meer van motten in je kledingkast

Reageer ook