Damespraatjes Damespraatjes

Handwas-icoontje in het waslabel: écht op de hand of gewoon in de machine?

Als moeder van twee jonge kinderen die er meer dan eens een zooitje van maken, was ik heel wat af. Per week draai ik zeker tien wassen en soms zelfs nog wel meer. Heel erg vind ik het niet en omdat ik vanuit huis werk kan ik het makkelijk tussendoor even in de machine gooien. Waar ik wél erg zenuwachtig van kan worden, zijn handwassen. Wat is dat altijd een gedoe! Maar hoe zit het precies met dat handwas-icoontje in het waslabel? Betekent dit dat je het écht op de hand moet wassen of kan het ook best in de wasmachine? Ik zocht het uit.

Op de hand

Ongeveer één keer per week heb ik een handwas. Dit zijn vooral de wollen truien van mijn man en delicate kledingstukken. Ik vul de badkuip met lauwwarm water, doe er een heel klein beetje vloeibaar wasmiddel bij en laat het dan een half uur in de badkuip liggen. Wanneer ik het eruit haal knijp ik voorzichtig het overtollige water uit de stof en hang het te drogen. Omdat de kleding niet is gecentrifugeerd duurt het drogen vaak erg lang… Al met al kost zo’n handwas mij dus flink wat tijd. Kan dat nou niet anders?

Lees ook: Gebruik voor dit kledingstuk geen wasverzachter

In de wasmachine 

Ja, het kan anders. Kleding met een handwas-logo in het waslabel hóéft namelijk helemaal niet echt met de hand gewassen te worden. Het handwasprogramma op jouw wasmachine kan en mag ook gewoon. Hierbij draait de machine op een lage temperatuur, draait hij de was voorzichtig schoon en gaat het centrifugeren op een laag toerental. Aanvankelijk vond ik het wat spannend, maar inmiddels ben ik overtuigd. Het handwasprogramma op de wasmachine is sneller en effectiever dan echte handwas.

Praat mee

Hoe doe jij momenteel handwassen? Ga jij nog steeds in de weer met een bak water, of wist jij al dat je het gewoon in de wasmachine kunt doen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.


1 reactie

Joris -

Interessante materie.

Reageer ook