fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slaapkamer inspiratie: de kleuren voor 2024!

De slaapkamer is misschien wel de meest persoonlijke en intieme ruimte van jouw huis. Een kamer die zeer belangrijk is voor het creëren van een moment van rust in een vaak hectisch bestaan. De juiste inrichting, en misschien nog belangrijker: de kleur van je slaapkamer kan hier een grote rol in spelen. Hoe weet je welke tint je het beste kan kiezen? In dit artikel helpen we je op weg.

Voor welke kleur ga jij?

Ben je toe aan wat nieuws en wil je je slaapkamer een welverdiende make-over geven? Een likje verf kan dan wonderen doen, al kan de juiste kleur kiezen best lastig zijn. De grootte van de ruimte en de hoeveelheid daglicht kunnen bijvoorbeeld erg belangrijk zijn voor je keuze. Daarnaast is het cruciaal om te bepalen hoe jij je in de slaapkamer wilt voelen. Wil jij helemaal tot rust komen, of wil je juist een vrolijke toon zetten? Het doel is om de kleuren te kiezen die de beste invloed hebben op jou (en je eventuele partner natuurlijk :-)).

De laatste trends

De trend voor 2024: tover je slaapkamer om in de kleuren donkergroen of lichtblauw. Groen wordt vaak gezien als de beste kleur voor jouw slaapkamer. Het doet namelijk denken aan de natuur en heeft daardoor een zeer kalmerende werking. Blauw zorgt voor een associatie met water, een kabbelend beekje en een heldere blauwe lucht. Het geeft hiermee ook een rustig gevoel. Beide kleuren zijn bovendien mooi te combineren met gouden accessoires.

Ook aardetinten zijn helemaal in. Denk bijvoorbeeld aan taupe, bruin, tarwe en roestbruin: stuk voor stuk tijdloze kleuren die warmte uitstralen én goed aansluiten op elk type woonstijl. Natuurlijke tinten zijn bovendien perfect te combineren met hardere kleuren. Deze combinatie kun je bijvoorbeeld toepassen op accessoires zoals je dekbedovertrek.

Wil jij het hele jaar het gevoel hebben dat het zomer is in jouw huis? Kies dan voor de kleur geel. Vind je dit te heftig voor de grotere oppervlaktes? Kies er dan voor om de kleur subtieler toe te passen waarmee het gewenste effect ook bereikt kan worden.

Neem je plafond mee!

Ben je niet bang om je favoriete kleur te laten domineren in je slaapkamer? Laat deze dan ook terugkomen op je vloer of misschien zelfs je plafond! Daar is flink wat lef voor nodig. Het omtoveren van je plafond kan echter erg sfeerbepalend zijn, zeker het overwegen waard dus! Wel zijn er wat aandachtspunten. Zo lijken plafonds altijd iets grijzer dan je muren, omdat er geen direct licht opvalt. Het is daarom slim om eerst even de kleur uit te testen voordat je grote oppervlaktes in de verf zet. Zorg ook altijd voor een goede balans.

Ook voor je bed kun je kiezen voor een rustige uitstraling door bijvoorbeeld een wit dekbedovertrek.

Minder geschikte opties

Er zijn ook kleuren die je misschien liever wilt vermijden in je slaapkamer. Zo is rood vaak te intens. Onderzoek toont namelijk aan dat deze kleur associaties opwekt met gevaar en bloed. Ben jij een slechte slaper? Kies dan liever niet voor deze kleur, het kan namelijk zorgen voor onnodige onrust.

Naast de kleur rood wordt het vaak ook afgeraden om je slaapkamer in een felle kleur paars of roze te verven. Neontinten en overige felle kleuren hebben hetzelfde effect. Kleuren die hard overkomen werken volgens psychologen te stimulerend op de geest. Geen goede basis dus, om heerlijk rustig in slaap te vallen.

Het blijft uiteindelijk vooral een kwestie van smaak, maar met deze tips kun jij het gevoel creëren waarmee je optimaal kan genieten van een goede nachtrust.

Gouden tip?

Hierboven hebben we wat slaapkamer inspiratie wat betreft kleuren gegeven. Wat is volgens jou de gouden tip? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door RDNE Stock project via Pexels

Reageer ook