fb
Damespraatjes Damespraatjes

Erica: ‘Mijn schoonzoon doet steeds zo naar tegen mijn dochter’

schoonzoon die afkat

Erica: “Toen Kate er 10 jaar geleden voor koos om met Bertrand te trouwen twijfelde ik of dat wel een goede keuze was. Nu ben ik ervan overtuigd dat dat niet zo is. Ik sta op het punt om me ermee te bemoeien…”

Eind twintig nu is de dochter van Erica en Erica vindt dat haar dochter haar leven aan het verprutsen is. “Of liever gezegd: ze is haar tijd aan het verprutsen met de verkeerde man. Achttien was ze toen ze Bertrand ontmoette en Kate was blind van verliefdheid. Ze viel als een blok voor hem. Mijn toenmalige man en ik vonden hem te oud voor onze dochter maar wat we ook zeiden, Kate trok haar eigen plan. Bertrand was 26 toen hij Kate oppikte uit een club en reed toen al in een mooie auto. Waar hij het geld vandaan haalde om überhaupt die auto te kopen en te rijden wist niemand. Daar had en heb ik mijn vraagtekens bij. Ik had nooit verwacht dat mijn mooie, sportieve meisje zou vallen voor zo’n patserig type.”

Gewaagde jurkjes en schoenen

Aanvankelijk dacht Erica dat Kate Bertrand al heel snel zat zou zijn. Maar niets was minder waar. “Bertrand heeft er alles aan gedaan om mijn dochter te veranderen. Hij vond het belangrijk dat ze er stijlvol voor hem uitziet en kocht om de haverklap gewaagde dure jurkjes en schoenen voor haar. Opeens ging Kate ook een keer in de maand naar de schoonheidsspecialiste en liet haar nagels doen. Kate veranderde in no time van een heerlijke girl next door met leuke vriendinnen naar een mooi, maar teruggetrokken meisje. Waar ik altijd wel heel blij om ben, is dat we altijd goed in contact met elkaar bleven.” Soms vroeg ik Erica naar alle veranderingen die ik zag, maar echt doorpakken durfde ze nooit. “Ik wilde me ook weer niet te veel bemoeien met haar prille relatie. Ik wist dat dat misschien averechts zou werken.” Inmiddels hebben Kate en Bertrand twee kinderen van vier en zes jaar en de opvoeding en het huishouden is Kate d’r pakkie an. “Bertrand steekt geen hand uit. Bovendien is hij voor zijn werk vaak weg van huis en komt alles op Kate neer. Als ze met z’n vieren bij mij op visite komen, is de sfeer altijd ongemakkelijk. Vaak blijft hij thuis en als hij wel meekomt dan is het altijd hommeles. Ik voel dan de spanning in de kamer hangen.”

Zit-ie haar uit te foeteren

Wat Erica vooral heel naar vindt, is dat Bertrand Kate altijd zo zit af te katten. “Mijn dochter kan in zijn ogen niets goed doen. Ook van alles dat de kindjes verkeerd doen, geeft hij Kate de schuld en hij foetert haar zonder pardon uit. Ik probeer dan te sussen maar dan wordt het alleen maar erger en daarvan geeft hij Kate dan ook de schuld. Ik maak me echt grote zorgen om mijn dochter en kleinkinderen. Het is zo pijnlijk om te zien dat mijn dochter zo wordt afgeblaft in het bijzijn van andere mensen en de kindjes. Mijn hart draait daarvan om.”

Ingrijpen of niet?

De hartsvriendin van Erica, Tilly, vindt dat ze moet ingrijpen. “Til denkt dat het van kwaad tot erger wordt en dat het niet onmogelijk is dat Kate regelmatig flink wordt uitgescholden. Dat is ook geweld, vindt Til en misschien heeft ze daarin wel gelijk. Ik weet bijna wel zeker dat Bertrand niet slaat, want dat zou Kate tegen me zeggen, maar hij is verbaal wel heel sterk en deelt met zijn woorden harde klappen uit. Ik weet natuurlijk niet hoe het gaat als ik of andere mensen er niet bij zijn, maar ik vind het vreselijk. Ook voor de kindjes. Kate blijft altijd heel rustig en als ze het zat wordt, zegt ze dat-ie moet stoppen. Gek genoeg doet hij dat dan weer wel, dus ik weet het niet zo goed. Daarna wordt hij passief agressief, dan krijgt Kate woedende blikken toegeworpen.”

Ik gun haar een liefdevolle man

Eric ligt er regelmatig wakker van. “Kate is zo’n lieve en prachtige vrouw, ik gun haar een man die liefdevol is. En liefdevol zijn zit ‘m niet in het geven van mooie jurkjes, glimmende sieraden en peperdure schoenen. Dat zit ‘m in voor iemand zorgen, iemand liefhebben. Ondanks dat ik ben gescheiden, was mijn ex altijd goed voor mij. De tijd dat we samen waren, hadden we het goed en fijn. Dat gun ik mijn dochter ook zo. Een liefdevolle man die ziet wat voor een parel Kate is.”

Erica twijfelt wat ze moet doen. Moet ze hulp inschakelen? Maar bij wie dan? Herken je dit verhaal? Wat raad jij Erica aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Jenna Hamra via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Margreet -

Ouders die kritiek hebben heeft vaak een averechts effect. Het ontbreekt de dochter duidelijk aan eigenwaarde, ze laat over zich lopen. Beter is als haar vriendin zich hiermee bemoeit, vanuit bezorgdheid. Het vervelende is dat de kinderen een heel verkeerd voorbeeld voorgeleefd krijgen, misschien dat de dochter voor dat argument gevoelig is. Leuk dat ma en vriendin goed contact hebben, ze zouden zich kunnen laten voorlichten bij Veilig Thuis oid. Het is ook belangrijk te begrijpen wat de aantrekkingskracht is van deze man, of speelt dat niet meer? Het is niet voor niets dat ze nog steeds samen zijn.

Joris -

“Soms vroeg ik Erica naar alle veranderingen die ik zag, maar echt doorpakken durfde ze nooit.”. Heeft moeder een gespleten persoonlijkheid of zijn hier namen verwisseld?

Verbaal geweld is óók geweld. Dan heeft Tilly maar mooi door. Wie laat dit nu gebeuren…

Reageer ook