fb
Damespraatjes Damespraatjes

Scheren: gemiddeld 600 uur in je leven

Scheren: gemiddeld 600 uur in je leven ben je ermee bezig

Wist je dat vrouwen gemiddeld zo’n 15 minuten per week bezig zijn met het scheren van hun benen, oksels en bikinilijn? Dit betekent dat je in je leven dus zo’n 600 uur hiermee bezig bent. 600 uur! Dat zijn gewoon 75 werkdagen van 8 uur. Ik dook in de wereld van het scheren en ontdekte een hoop dingen die ik nog niet wist.

Hoe lang scheren we al?

Als we de geschiedenisboeken induiken lezen we dat de Egyptische vrouwen al duizenden jaren voor Christus hun hoofd- en lichaamshaar verwijderden met koperen scheermesjes. Schaamhaar was letterlijk iets om je voor te schamen. Later begonnen de Romeinse vrouwen ook met het verwijderen van hun lichaamshaar met puimsteentjes. In deze tijd ontwikkelden zij zelfs de eerste ontharingscrèmes, gemaakt van dierenbloed- en vet, hars, ongebluste kalk, klimop, vermalen adder en pek. Niet echt iets waar ik meteen enthousiast van word als ik het lees, jij? In de eeuwen daarna droeg men vaak lange gewaden en werd er niet zo heel erg veel aandacht gegeven aan het verwijderen van lichaamshaar.

Freakshows in Amerika

In Amerika werden mensen met (extreem) veel lichaamsbeharing tentoongesteld als rariteiten en als freaks neergezet. Hypertrichose is een aandoening die bovengemiddelde beharing veroorzaakt en in die periode werd dit echt als een ernstig probleem gezien, voornamelijk door witte vrouwen. Men spoorde toentertijd Oost-Europese, Joodse en Italiaanse vrouwen aan om al hun haar te verwijderen, zodat ze beter zouden kunnen integreren. Dit werd toen gedaan door middel van röntgen epilatie, wat erg gevaarlijk bleek te zijn. Honderden vrouwen zijn uiteindelijk na deze behandeling overleden. Een laserbehandeling ontharen was toen nog niet uitgevonden helaas, want dit had een hoop ellende kunnen voorkomen.

Evolutieleer van Charles Darwin

Door de evolutieleer van Charles Darwin kwam het echter toch weer in de mode om lichaamsbeharing te verwijderen. In zijn boek Descent of Man staat namelijk het volgende: De homo sapiens heeft minder lichaamshaar omdat voorgangers met weinig haar seksueel aantrekkelijker waren voor hun soortgenoten. Of dit nog zo is, is lastig te zeggen. Het gros van de mensen vindt het wel prettig om zichzelf goed te verzorgen en andersom is het voor een ander ook prettig als je een goede hygiëne hebt. Maar als het gaat over seksuele aantrekkingskracht, dan zijn daar eigenlijk geen cijfers over bekend.

In opstand tegen scheren

Zoals er nog steeds regelmatig in opstand wordt gekomen tegen van alles en nog wat, sprongen in de jaren zeventig verschillende feministen op de barricades. Veel vrouwen kozen er voor om het lichaamshaar weer te laten staan. Een fase die vervolgens niet lang stand hield, want in de jaren tachtig kwam Brazilian wax in de mode en moesten alle haren in de schaamstreek weer worden verwijderd.

Hoe zit dat anno 2022?

Hoe zit het dan nu, zo anno 2022? Nou, eigenlijk is alles gewoon weer mogelijk. Waar de één blij wordt van een volle bos, gaat de ander voor de Brazilian, of scheren ze bijvoorbeeld een lijntje. Natuurlijk is het fijn dat iedereen hier een eigen keuze in heeft. En het allerbelangrijkste is het natuurlijk dat alles hygiënisch en schoon is. Niet alleen om nare geurtjes te voorkomen, maar ook om eventuele andere nare dingen tegen te kunnen gaan.

Druk leven

Omdat de meeste vrouwen tegenwoordig een druk leven leiden (denk aan het runnen van een gezin, het hebben van een baan en nog meer verantwoordelijkheden) is er vaak weinig tijd voor selfcare. Het 15 minuten per week scheren schiet er soms bij in, of er wordt even snel-snel geschoren met een bot scheermesje, met het risico dat er scheerbultjes ontstaan. Allemaal narigheden waar je helemaal niet op zit te wachten.

Er is een oplossing!

Gelukkig is er een oplossing voor namelijk een laser behandeling ondergaan. Hiermee wordt ongewenste haargroei of overbeharing aangepakt. De huidtherapeuten zijn een expert in het definitief ontharen en helpen je dus van jouw ongewenste haargroei af. Na één laserbehandeling merk je al direct resultaat en na gemiddeld zes tot tien behandelingen kun je genieten van een zachte, gladde én haarvrije huid.

Scheren: gemiddeld 600 uur in je leven ben je ermee bezig. Allemaal uren die je voor andere (veel leukere dingen) kunt gebruiken.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Photo by Hanna Postova on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Interessante materie. Hoe lang duurt het als dames niet alleen de bikinilijn, maar alles down under scheren? En hoe verhoudt dit zich tot mannen (gezicht, oksels en schaamstreek)?

Reageer ook