Na de Corona maatregelen beginnen bij de advocaat-mediators inmiddels de echtscheidingsverzoeken binnen te lopen. Net als na een periode van vakantie of de feestdagen. De afwijking van de regelmaat die je in de relatie gewend bent, of het opvoeren van een bepaalde druk door stress kan de emmer doen overlopen. Je hebt genoeg van je partner en wilt ervan af. De vraag om jezelf te stellen is wel waar je dan precies van af wilt. Gaat het om de situatie of echt om je partner?
Noodgedwongen thuis
Roos is een zeer ondernemende dame, die altijd in de weer en op pad is. Haar man Han is de rust zelve. Hij werkt vanuit huis en is er altijd als de kinderen van de middelbare school thuis komen. Door de Corona is Roos nu noodgedwongen thuis aan het werk. Zij wordt er gek van dat alle dagen hetzelfde zijn. De kinderen gaan hun eigen weg op hun kamers, maar Han komt ze overal in huis tegen en ziet ze opeens de hele dag.
Van quality-time naar saaiheid
Wat er zo fijn was aan hun samenzijn, was dat Roos na een drukke dag thuis heerlijk haar verhaal kon doen bij Han. Hij luisterde terwijl ze samen kookten. Ze aten met de kinderen en daarna was er nog even tijd met elkaar voor ze naar bed gingen. Dat ervoer ze als quality-time en ze kwam ervan tot rust. Maar nu maakt ze weinig mee waarover ze wil delen met Han. Behalve dat ze zich aan allerlei eigenschappen van hem gaat storen. Ze vindt hem sloom, slordig, weinig initiatiefrijk en saai.
Emmer loopt over
Als ze nu samen gaan koken aan het eind van de dag, merkt ze dat ze eigenlijk alleen maar aan het klagen is. Han trekt zich stilletjes terug in zichzelf. Van binnen ontploft ze, maar voor de lieve vrede in het gezin houdt ze zich in. Vervolgens zitten ze na het eten zonder de kinderen op de bank de tijd af te wachten tot ze eindelijk naar bed kunnen. Ze voelt zich doodongelukkig en heeft het gevoel hier echt niet mee verder te willen.
Aanvullende kwaliteiten opeens allergieën
De dynamiek tussen Han en Roos die in het oude normaal goed paste, lijkt in de Corona thuissituatie opeens niet meer te voldoen. Waar hun kwaliteiten elkaar eerst goed aanvulden, vormen ze nu eerder een allergie en leveren een gevoel van strijd en verwijdering. Vaak kiezen we een partner die andere of juist dezelfde kwaliteiten heeft. Als het aanvullende eigenschappen zijn, kun je die van elkaar leren. Maar vaak doen we dat niet uit onszelf en is het prettig dat de ander die kant verzorgt die we zelf niet zo in ons hebben.
Uit balans
In het geval van Han en Roos zorgt Han voor de rust in Roos’ drukke leven en daarmee voor een balans. De zorg voor ontspanning en stilstaan heeft Roos minder voor zichzelf. De Corona tijd doet nog een extra schep op de stilte en daarmee slaat voor Roos de balans door. Wat betekent stilstaan voor haar en wat roept dat bij haar op? Wat ligt er ten grondslag aan het altijd maar druk zijn van Roos?
Zelfonderzoek doen voor je besluit te gaan
Het patroon dat je meebrengt in de relatie, neem je veelal ook weer mee in een volgende relatie. Dus zo kun je wel scheiden van een persoon, maar niet van je eigen patroon. Vaak strijden we makkelijker tegen de persoon terwijl de werkelijke vijand je eigen patroon is. Voordat je echt uit de relatie weg wil gaan, is het dus heel belangrijk dat onderzoek bij jezelf te doen. Roos gaat voor zichzelf met die vragen aan de slag.
Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven. In ‘Los’ lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen’ . Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder. ‘Ins & Outs van het Moeder-Dochtergesprek’ verscheen aansluitend met theoretische achtergronden, oefeningen en tips voor andere moeders en dochters die hun relatie willen verrijken.
marlieke -
Roos, ik heb medelijden met je. Het leven is niet altijd wat jij ervan verwacht, maar jouw volkomen gebrek aan warmte, liefde en zeker respect voor je gezin laat zien dat je beter alleen kunt zijn, en voor jezelf moet kiezen. Dat geeft de mensen om je heen ook de ruimte en gelegenheid om met een andere, liefdevolle maar zeker een heel waardevolle partner het werkelijke leven te delen.