fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra verbaast zich over de meest gekke dingen waar de stappenteller op reageert

“Stap in een Porsche en je zit zo aan de 10.000 stappen” grapte een vriend tegen me. Hij hoorde dat ik gisteren van start ben gegaan met mijn challenge: een maand lang vegan eten en 10.000 stappen zetten per dag. We raakten hierdoor in gesprek over de onbetrouwbaarheid van een stappenteller in plaats van over mijn goede voornemens.

Hoe werkt een stappenteller eigenlijk?

De huidige stappentellers maken gebruik van verschillende algoritmes. Deze bepalen of je beweegt, hoeveel, met welke intensiteit, en hoe groot de afstand is die je hebt afgelegd. Er bestaan ook stappentellers die bijvoorbeeld de inschatting van de gemeten afstand met gps-data corrigeren. Of ze gebruiken alleen gps om te bepalen hoe ver je hebt gelopen.

Niet altijd nauwkeurig

Laatst had ik met 2 verschillende apps mijn afstand en stappen gemeten en mopperde een beetje tegen een vriend over de afwijking. Over een afstand van ongeveer 30 kilometer had ik een afwijking van 600 meter. Hij begon hard te lachen en vroeg zich af waarom ik me zo druk maakte over die afwijking. “Het is nog niet zo lang geleden dat we al die apps niet hadden en we maar moesten gissen naar de afgelegde afstand. En nu maak jij je druk over die paar honderd meter op een afstand van ongeveer 30 kilometer?” Ik kon hem alleen maar gelijk geven. Maar toch blijven die afwijkingen me intrigeren.

stappenteller-Sandra

Vorige week was ik met vakantie en heb heel veel gewandeld. Gemiddeld meer dan 15.000 stappen per dag.

Een windvlaag die je teller activeert?

Het verhaal van het rijden in een Porsche om je stappenteller lekker te laten flippen vind ik hilarisch. Zelf merk ik dat mijn stappenteller ook reageert als ik op mijn fiets zit. Maar weet je dat een windvlaag je stappenteller ook kan activeren? Op de website van Coolblue las ik “wanneer je Fitbit traptreden meet, wordt dit gedaan door middel van een hoogtemeter. Dit is een sensor die de hoogte berekent op basis van luchtdruk. Door factoren zoals een windvlaag of het plotseling openen van een deur, kan het gebeuren dat je tracker soms een verdieping extra registreert.”

Heb jij nog situaties waarin je stappenteller niet accuraat was?

Bij toeval ontdekte ik het verhaal van de Porsche en de windvlaag. Heb jij rare situaties meegemaakt die van invloed waren op je stappen in de stappenteller. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Zin om mee te doen aan de challenge van Sandra? Kijk dan hier!

sandra-wandelt-met-stappenteller

Het bos in om wat extra stappen te maken. Ik gebruik trouwens het appje dat de iPhone standaard heeft, die met dat hartje :-).

Reageer ook