fb

Sandra twijfelt of ze paracetamol of ibuprofen neemt als ze een kater heeft

Je wordt wakker, hebt een enorme koppijn, je mond voelt gortdroog en je neemt je voor om nooit meer zo veel te drinken. Vermoedelijk herken je deze verschijnselen wel als je de avond ervoor te diep in het glaasje hebt gekeken. Zelf slaap ik na veel alcohol heel slecht, waardoor ik me mega brak voel. Het liefst neem ik daarom als ik wakker word een paracetamol, drink een glas water, eet een bakje yoghurt en probeer daarna een uurtje verder te slapen. Dat werkt goed. Nu las ik dat paracetamol juist heel slecht voor je kan zijn.

De combi alcohol en medicijnen

Alcohol heeft effect op je lichaam en dat merk je vaak al na een paar slokken. In een mum van tijd voel je je anders. Je wordt misschien vrolijker, licht in het hoofd, je gaat meer praten. Alcohol komt via je slokdarm, maag en dunne darm in je bloed terecht. Het verspreidt zich dan door je hele lichaam. Het heeft daardoor ook effect op je hele lichaam. De mate waarin je reageert hangt heel erg af van je persoonlijke situatie. Hoe oud ben je, je geslacht en gewicht, je conditie en of je bijvoorbeeld hebt gegeten. Maar ook of je medicijnen gebruikt. Op Gezondheidsnet kwamen we een mooi overzichtje tegen van de manier waarop alcohol en medicijnen elkaar kunnen beïnvloeden.

  • Geneesmiddelen kunnen de afbraak van alcohol vertragen, waardoor de alcohol langer in het lichaam blijft. Je kunt dit merken door bijvoorbeeld een warm en rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen.
  • Alcohol kan de afbraak van sommige geneesmiddelen vertragen, waardoor deze langer in het lichaam blijven. Je krijgt dan hetzelfde soort effect als bij een overdosering van een het middel.
  • Alcohol kan de afbraak van sommige geneesmiddelen versnellen, hierdoor vermindert de werking van het middel.
  • Alcohol kan de werking en bijwerkingen van een geneesmiddel versterken. Dit zie je bijvoorbeeld bij middelen die je suf maken en het concentratie- en reactievermogen verminderen.

Alcohol en pijnstillers

Ergens heb ik gelezen dat je als je een kater hebt, beter Ibuprofen kunt gebruiken dan paracetamol. Maar van een vriendin van me hoorde ik dat Ibuprofen juist een maagzweer kan veroorzaken en dan lijkt zo’n pil me helemaal niet lekker als ik zoveel alcohol door mijn maag heb gehad. Vergroot die combinatie van alcohol en Ibuprofen een kans op een maagzweer dan niet enorm? Op Gezondheidsnet las ik per soort pijnstiller wat het effect is als je alcohol drinkt.

Veel pijnstillers, zoals de NSAID’s ibuprofen, diclofenac en naxoproxen, irriteren het maagslijmvlies. In combinatie met alcohol zul je eerder last krijgen van je maag. Ditzelfde geldt voor acetylsalicylzuur (aspirine). Deze pijnstillers verdunnen ook het bloed, waardoor het langzamer stolt als je een wondje hebt. Alcohol verwijdt de vaten, waardoor je dan nog langer zult bloeden.

Opioïden die afgeleid zijn van morfine (ook codeïne) verdoven net als alcohol de hersenen. In combinatie versterken ze elkaar: hierdoor word je suf, slaperig en vermindert je concentratie.

Volgens Gezondheidsnet kun je paracetamol in principe gewoon gebruiken als je alcohol hebt gedronken. Alleen als je veel te veel hebt gedronken moet je oppassen voor een leverbeschadiging. Chronisch alcoholgebruik zorgt ervoor dat de concentratie paracetamol toeneemt, waardoor het giftig wordt voor de lever.

De moraal van het verhaal

Zo nu en dan een glaasje kan geen kwaad als je gezond bent. Drink je veel te veel en dat heel vaak dan zijn de gevolgen groot voor je lichaam. Heb je een enkele keer een kater en wil je snel van dat vervelende gevoel af, dan kun je in principe best een keer paracetamol nemen.

Wil je een keer meer drinken dan goed voor je is? Realiseer je dan of dat de schade die in je lichaam kan ontstaan allemaal wel waard is. Ik ben zelf geen heilig boontje en houd enorm van een glas wijn en een biertje, maar vraag me altijd af of deze avond het waard is om nog een extra glas te nemen. Wie mij beter kent weet hoe ik deze vraag beantwoord :-).

Wat doe jij als je te veel hebt gedronken?

Ga je dan als een zielig vogeltje in je bed liggen? Of heb jij een manier gevonden om er mee om te gaan? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

1 reactie

Piet -

Hoi Sandra! Aspirine verdunt het bloed alleen bij een dosing van 80 mg. Bij een pijnstillende dosing treedt dit effect niet op, maar in datt geval is paracetamol het middel van eerst keuze.

Reageer ook