fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra bereidt zich al etend voor op haar marathon

Overmoedig was ik toen ik afgelopen december de beslissing nam om in november 2019 een marathon te gaan lopen. Misschien zelfs wel iets te branie-achtig! Maar ik voelde me zo sterk, onder andere doordat ik een kwart triatlon had gedaan. Vrij makkelijk lukte het me om 10 kilometer achter elkaar te rennen, maar de stap van 10 naar 42 kilometer is wel een hele grote. En het kost me moeite om te zeggen, maar zeker op mijn leeftijd (55 jaar) valt dat niet mee! Maar hoe mooi zou het zijn als ik mijn lang gekoesterde wens om een marathon te lopen in vervulling kan laten gaan? 

“Hoe harder je traint, hoe beter je wordt”

Met deze stelling in gedachten begon ik aan mijn marathon voorbereiding, maar kwam hier al snel van terug en de schema’s die ik van diverse kanten toegeschoven kreeg moest ik naast me neerleggen. Ik merk dat ik vooral progressie maak als ik tussen de trainingen door een paar dagen rust neem en mijn grenzen iedere keer slechts een klein stukje verleg en door vooral in mijn comfortzone te blijven trainen. En door andere slimme keuzes te maken.

 Sandra komt hier net terug van een herstelloopje van 5 kilometer, een paar dagen nadat ze de halve marathon heeft gelopen


Sandra komt hier net terug van een herstelloopje van 5 kilometer, een paar dagen nadat ze de halve marathon heeft gelopen

Wie niet sterk is ..

Heel trots ben ik op die drie halve marathons die ik nu inmiddels tijdens mijn voorbereiding heb gelopen. Omdat ik niet zo veel train als de echte marathonlopers moet ik het slim aanpakken en kijken waar ik mijn winst kan behalen. Ik doe dat onder andere door zo bewust mogelijk te leven. Voor mij betekent dat dat ik ’s avonds op tijd naar bed ga, gezond eet en niet te veel alcohol drink. Zeker de laatste paar weken tot mijn marathon wil ik het goed aanpakken. Dat heb ik ter voorbereiding op die 3 halve marathons ook gedaan en dat wil ik nu weer doen. Een tijdje geleden las ik in Runner’s World een goed artikel over je voorbereiden op de marathon en daar houd ik me goed aan.

Als een kind zo blij was Sandra met deze medaille. Haar eerste officiele halve marathon uitgelopen in een mooi persoonlijk record

Als een kind zo blij was Sandra met deze medaille. Haar eerste officiële halve marathon uitgelopen in een mooi persoonlijk record

De rol van vetten in mijn voorbereiding

Laatst vroeg iemand mij of ik mezelf nu op een streng dieet heb gezet tijdens mijn voorbereiding. Of ik bijvoorbeeld minder vet eet! Ik antwoordde dat ik wel een beetje let op mijn gewicht, omdat het veel lichter loopt als je niet te zwaar bent, maar ik eet wel gewoon vetten. Ik vind dat zelfs belangrijk, want met name de onverzadigde vetten heb je gewoon nodig. Ook ter voorbereiding op de marathon.

Onverzadigde vetten (ofwel, onverzadigde vetzuren) zijn goede vetten, in tegenstelling tot verzadigde vetten. Onverzadigde vetten, Omega 3 en 6, hebben een gunstig effect op het lichaam, aangezien ze bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Het is belangrijk om dit via je voeding binnen te krijgen, aangezien je lichaam dit zelf niet kan aanmaken.  Die vetten vormen een belangrijke energiebron en bouwstoffen als je gaat rennen en ze dragen ook bij aan de gezondheid van het hart.

In het artikel dat ik hierboven al noemde op Runners World las ik ook nog de volgende tip: “ook al loop je minder kilometers, weersta de neiging om veel minder vet te eten. Een redelijke hoeveelheid (30 procent van je dagelijkse calorieën) is goed, omdat het kan worden opgeslagen als een backup-energiebron als tijdens de marathon je koolhydraten opraken. Vetreserves leveren op die manier een bijdrage aan het uitstellen of het voorkomen van de ontmoeting met de bekende ‘man met de hamer’. Kies voeding met vooral onverzadigd vet.” Om die reden smeer ik zelf al jarenlang de plantaardige varianten van Becel op mijn brood. De laatste tijd gebruik ik Becel Pure (is vegan, palmolievrij en zit vol met ingrediënten van natuurlijke oorsprong).

Daarbij komt dat ik heel graag plantaardig eet en al lang vegetariër ben. Plantaardige bronnen voor onverzadigde vetten zijn onder andere plantaardige oliën, welke rijk zijn aan Omega 3 en 6 bevatten.  En al dat goede zit in Becel en het bevat ook nog eens de vet-oplosbare vitamines A & D. Vitamine D speelt trouwens een rol bij een goede werking van de spieren en dat is mooi meegenomen als je gaat rennen. Daarnaast zitten er onverzadigde vetten in noten, zaden en bijvoorbeeld in avocado’s! En laat ik daar nou ook nog eens heel gek op zijn :-).

Jammie! Becel Pure, humus, avocado en paddenstoelen

Jammie! Becel Pure, humus, avocado en paddenstoelen

Dit eet ik graag als ik mij voorbereid op mijn marathon!

De ochtend begin ik graag met yoghurt, veel noten en wat fruit. Tussen de middag neem ik brood met Becel Pure, humus, avocado en paddenstoelen.. In de avond maak ik mijn favoriete salade: veldsla met amandelen, blauwe kaas en druiven. Daar doe ik lekker wat olie en balsamico doorheen. Zo makkelijk! Daarnaast een bordje Tagliatelle met bospaddestoelen (ook weer gebakken in Becel Pure haha), spinazie, walnoten en wat geraspte Parmezaanse kaas. Mmmmmm! En in de avond wel een glas wijn, nu kan dat nog, maar in de laatste drie weken moet ik dat opzij zetten!

Deze salade wil Sandra wel iedere dag eten!

Deze salade wil Sandra wel iedere dag eten!

Ook eet ik in deze periode veel vitamine C. Ik wil mijn weerstand een boost geven om griep en verkoudheid te voorkomen. Stel je voor dat je in deze periode ziek zou worden. Ik moet er niet aan denken!

Verder is het natuurlijk super belangrijk om veel eiwitten te eten en vanavond eet ik trouwens Gado Gado met vegetarische balletjes en rijst!

De week voor de marathon zal ik heel veel koolhydraten moeten eten (stapelen noemen ze dat) en water drinken!

Sandra neemt het stapelen van koolhydraten hier wel heel letterlijk :-)

Sandra neemt het stapelen van koolhydraten hier wel heel letterlijk 🙂

 

Kan niet wachten!

Terwijl ik het artikel aan het schrijven ben heb ik zoveel zin om straks aan de start in New York te verschijnen. Een paar dagen voordat ik moet lopen ben ik er al. Ik vermoed dat het stapelen van koolhydraten daar geen probleem zal zijn. Misschien is het lastiger om de biertjes in de leuke buurt van mijn hotel af te slaan. Ik ga met een hele grote groep en ik hoop/vermoed dat we elkaar een beetje in het gareel zullen houden. Kan niet wachten ……

Heel benieuwd ben ik trouwens wat jij eet in periodes dat je het druk hebt of fanatiek aan het sporten bent. Laat je het me weten bij de comments onder dit artikel? Vind ik leuk :-).

Sandra Blikslager (55 jaar) gaat voor het eerst van haar leven een marathon lopen. Dat wil ze in november in New York gaan doen.

Lees hier de andere blogs van Sandra over haar marathonvoorbereiding

1 reactie

Margriet koers -

Ik gebruik alleen kokosolie of roomboter en weinig of geen vlees en ben kerngezond oh ondertussen bijna 71

Reageer ook