fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sabine: “Maak me zorgen om mijn gepensioneerde ouders”

Twee jaar geleden gingen de ouders van Sabine met pensioen. “Welverdiend, absoluut. Ze hebben jarenlang kei hard gewerkt en echt iets moois opgebouwd. Hun hypotheek is afbetaald, ze hebben een behoorlijke spaarrekening en allebei een royaal pensioen. De wereld ligt letterlijk aan hun voeten en daar maken ze goed gebruik van. Ze kochten een camper, zijn de helft van het jaar op vakantie en nemen het er flink van. En daar maak ik me best zorgen om…” 

Oude auto

Jos en Anne, de ouders van Sabine, waren altijd zuinig en namen weloverwogen beslissingen. “Ondanks hun hoge inkomen reden ze een vijftien jaar oude Volvo, woonden we niet groter dan nodig en aten we nooit buiten de deur. In de zomer gingen we naar de camping in Frankrijk en op onze verjaardag kregen we één cadeautje. Vroeger vond ik dat stom. Ik zag dat het bij vriendinnen anders ging. Hun ouders reden een blinkende nieuwe wagen en in de zomer maakten ze verre reizen. Nu ik zelf volwassen ben en een gezin heb, begrijp ik waarom ze het zo deden. Ik heb er veel van geleerd en ga bewust met geld en spullen om.”

Gezond

Ook gezonde voeding en sport waren altijd belangrijk voor Jos en Anne. “Wij kregen echt nóóit fastfood. Buiten de deur eten deden we sowieso niet. Mijn moeder stond elke avond (ook op vakantie of als ze niet lekker was) in de keuken en bereidde een gezonde en voedzame maaltijd. Veel geld uitgeven aan ongezonde troep? Dat kwam niet in ze op. Ook met drinken gingen ze bewust om. Alleen in de vakanties dronken ze soms een glaasje. Verder was het water, thee of koffie en in het weekend een glas sap of fris.”

Meer ontspannen

Toen Sabine en haar broer Maarten uit huis gingen, zagen ze dat hun ouders iets losser met hun eigen regels omgingen. “Ineens gingen ze soms een weekend weg, bestelden ze een pizza of gingen ze uit eten. Dat vonden mijn broer en ik best gek, maar ook leuk om te zien. Op de een of andere manier werden mijn ouders losser en meer ontspannen toen wij op eigen benen stonden. Ook dat vind ik begrijpelijk en kan ik me goed voorstellen.”

Herkende ze niet

Twee jaar geleden werden Jos en Anne allebei 66. “Ze stopten op dezelfde dag met werken. Nou, en toen gingen alle remmen los hoor! Ze gaven een feestje waar het tot in de vroege uurtjes helemaal los ging. Kosten noch moeite werden gespaard en alles was tot in de puntjes verzorgd. Zo herkende ik mijn ouders helemaal niet!”

Luie bejaarden

De ouders van Sabine leven er sinds hun laatste werkdag aardig op los. “Ze kochten een gloednieuwe camper en reizen daarmee door Europa. Koken doen ze zo nu en dan, maar meestal gaan ze lekker op een terras of in een restaurant zitten. Achterop de camper staan twee elektrische fietsen waar ze graag op rijden. Ik hoor mijn moeder tien jaar geleden nog zeggen: ‘elektrische fietsen zijn voor luie bejaarden’. Nu zie ik haar echt niet meer op een ‘ouderwetse’ fiets stappen. Een verschil als dag en nacht.”

Zorgen

Het is goed te zien dat Jos en Anne minder bewegen en meer eten en drinken. “Ik denk dat ze allebei twintig kilo zwaarder zijn geworden in die twee jaar tijd. En daar maak ik me best zorgen om. Ik gun ze dat ze het er lekker van nemen en genieten van hun welverdiende pensioen, maar ik zou het ook fijn vinden als ze gezond oud worden. Op deze manier vraag ik me steeds vaker af of dat wel gaat lukken. Moeten ze niet iets meer over hun gezondheid gaan nadenken; juist omdat ze ouder worden?”

Onze zaak

Maarten en Sabine bespreken met hun ouders dat ze zich zorgen maken. “Daar wilden ze niks van weten. ‘We hebben ons hele leven niets anders gedaan dan sparen en nadenken over de juiste keuzes. Nu is het onze tijd om te genieten. We doen wat we willen, eten wat we willen en slapen zo veel we willen. Al eten we elke dag drie pizza’s; dat is onze zaak. En daar hoeven jullie niet meer over te beginnen’, zei mijn moeder. Ergens begrijp ik haar.”

Blijft niks over

Waar Sabine zich vooral zorgen maakt over de gezondheid van haar ouders, is het Maarten die zich afvraagt of hun ouders niet te veel geld uitgeven. “Wat als ze straks zonder komen te zitten? En voor ons blijft er ook weinig over zo!”, zei Maarten tegen zijn zus. “Ik vind dat echt een smakeloze opmerking. Laat ze alsjeblieft alles opmaken en genieten van het leven. Maar dan op een gezonde manier graag. Ik wil nog heel lang van ze kunnen genieten.”

Afbeelding: Look Studio via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Patty -

Reis voor je sterft; anders reist degene die erft

Maureen -

Wat een brutale opmerking, “Dan blijft er niet veel over”. Nou ik maak tegen die tijd alles zoveel mogelijk zelf op. Lang genoeg voor gewerkt.
Zelf je eigen boontjes doppen. Ouders hebben nu hun pensioen leeftijd bereikt, en mogen er ook van genieten.🍦🍰☕🥂🍺 en natuurlijk een boel 🌞🌞

Peer -

Liever te dik in de kist dan weer een feestje gemist, zo zong een chansonnier ooit. En het leven is geen wedstrijd wie het oudste wordt. Gun hen toch die invulling van hun pensioen. Jullie zijn hun kinderen, niet hun ouders.

Sanderien van Mul -

met “geen recht heeft op een erfenis” bedoel ik uiteraard dat een erfenis geen recht is. Als de ouders alles willen opmaken, is dat hun eigen zaak en dan hebben de kinderen het nakijken.

Sanderien van Mul -

Zeg tegen die lul van je broer dat hij geen recht heeft op een erfenis en als hij rekent op geld van zijn ouders, is hij een inhalige, luie zak. Voor de rest geldt: laat je ouders met rust. Ze zijn op een leeftijd dat ze toch niet gaan veranderen, ze genieten van het leven en de bijkomstige consequenties nemen ze voor lief. Dus is het ook aan hen om daarmee te dealen, ook al zou het slecht aflopen. Ga niet uit van het negatieve. Gelukkig dat jij je ouders wel hun lol en pleziertjes gunt, geef je inhalige broer nog maar eens een schop onder z’n hol.

Reageer ook