fb
Damespraatjes Damespraatjes

Roddelen maakt gelukkig – column Mara

Ken jij ze ook, die vrouwen op je werk of in de sportschool die constant aan het smoezen zijn? Als je langsloopt vang je dingen op als: “Kijk die schoenen nou, zo duur! Vorige week kon ze niet mee uiteten omdat ze even krap zat en nu zie ik haar met dat.” Of  “Ik weet zeker dat ze een affaire met de baas heft, waarom krijgt ze anders die onverdiende promotie?”. Roddelen is iets wat vrouwen (maar ook mannen!) al sinds mensenheugenis doen. Waarom?!

Waarom, dat is de grote vraag. Hebben we echt zo’n hekel aan onze collega’s, sportmaatjes en zelfs vrienden? Dat geloof ik niet. Toen ik jonger was, een jaar of 14, was ik ook gek op roddelen. Uren lang over het leed en de problemen van anderen praten. De schoenen van Marietje, het kapsel van Klaartje en al helemaal het vriendje van Saar. Veel wijzer werden we er niet van, maar ach, waar moet je anders over praten als 14-jarig meisje? In het zeldzame geval dat we ooit over make-up of kleding begonnen, eindigde dit over het algemeen toch weer in geroddel. Het gaf ons wat om over te praten, maar bovenal hielden we er zelf een lekker gevoel aan over. Win-win zou je zeggen.

Die win-win situatie was de eerste paar jaar heerlijk. Maar als je er op een dag achter komt dat jouw vaste roddelmaatjes niet alleen met jou roddelen, maar ook over jou, wat doe je dan? Voor mij was het een klap in mijn gezicht en langzaam maar zeker nam mijn roddelplezier af. De meiden waar ik eerst mee roddelde, ging ik steeds vaker tegenspreken. “Ah, gatver! Kijk die puisten van haar vriendje!” waar mijn antwoord vroeger instemmend was geweest, zei ik steeds vaker: “Maakt dat heel veel uit dan? Gaat het er niet gewoon om dat ze het leuk hebben samen?”. Langzaam maar zeker raakte ik roddel-af.

Tegenwoordig ziet mijn vriendengroep er anders uit dan die jaren op de HAVO. Een groot deel van de mensen spreek ik nog regelmatig en heb ik het vaak leuk mee, het andere deel spreek ik helemaal niet meer. Mis ik het? Helemaal niet! Natuurlijk roddel ik nu soms ook nog wel, ik blijf tenslotte een vrouw. Maar als ik nu roddel doe ik het een stuk bewuster en besef me dat ik het over een ander mens heb, niet een drol op straat. Trust me, roddelen met respect maakt veel gelukkiger!

Roddelen jullie veel en waarover het liefst? Wat doet het je als er over jou geroddeld wordt?

Mara Blikslager (22 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum.

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

1 reactie

Koen Tesselaar -

Aan mij is geen enkel roddelverhaal besteed. Als mijn buurman een grotere auto koopt gaat hij zijn gang maar. De mijne is betaald! Als hij per ongeluk een accident beleeft betaalt hij over 10 jaar nog aan zijn totaal los verklaarde auto. Gesprekken over nieuwe bankstellen, nieuwe keukens en hoe iemand gekleed gaat hoef je met mij ook niet te voeren. Weet zelf wel wat elegant is en wat niet. De laatste aflevering van Idolen idem. Een tikje meer inhoud en diepgang graag! Hoe we kunnen komen tot een humanere en betere wereld, geschiedenis, klassieke auto’s, radiotechniek en hoe we weer genezen gaan raken van de collectieve massapsychose waar we nu in zitten. Dat zijn vraagstukken die mij al heel lang bezighouden

Reageer ook