fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rivierkreeften zijn een ware plaag; kan je deze zelf vangen en opeten?

Als wij iets te vieren of speciale gasten hebben, maken wij graag kreeft klaar. We kopen ze bij de visboer hier in Bussum, nog springlevend. Met een groot mes snijden we in één soepele beweging de kop door, waardoor de kreeften meteen dood zijn. Pas daarna gaan we over tot de bereiding van de schaaldieren. Heerlijk en altijd weer een succes! Maar hoe zit dat met die rivierkreeften die we in Nederland hebben leven; kan je die eten?

Bedreiging

In het AD lazen we een interessant artikel over de Nederlandse rivierkreeften. Oorspronkelijk komen ze uit de Verenigde Staten en ze zijn hier rond 1979 uitgezet in de buurt van Den Haag. Hoewel het de uitzetters destijds waarschijnlijk leuk en geen probleem leek, is het momenteel wel degelijk een probleem. De Amerikaanse rivierkreeften zijn oersterk en zorgen op diverse manieren voor problemen. Zo vormen ze een bedreiging voor de Europese rivierkreeft en vier andere soorten en vernielen ze dijken.

Vangen en opeten

Het is dus te stellen dat de dieren een ware plaag zijn. Maar mag je ze vangen en vervolgens opeten? Ja, dat kan en mag. De makkelijkste manier is om ze te vangen met een fuik, maar dit zonder visvergunning is dit niet toegestaan. Wat wel iedereen mag doen, is de beestjes met een net of met je hand pakken. “Als je ’s avonds met een zaklantaarn in het water schijnt, zie je ze lopen. In september begint de trekperiode en kun je ze gewoon oppakken”, vertelt stadsecoloog Geert Timmermans tegen AD.

Duurzaam

Ook de rivierkreeften uit de Amsterdamse grachten kan en mag je opeten. Ze zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook nog eens een duurzame keuze! “Waarom gekweekte rivierkreeft uit China halen, terwijl ze hier een plaag zijn”, zegt Irene Kranendonk van Good Fish.

Je kunt de rivierkreeften op heel veel lekkere manieren bereiden. Heerlijk van de barbecue of maak een er bisque van. Smullen maar!

Heb jij al eens zelfgevangen rivierkreeften gegeten? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook