fb

Review: Damespraatjes test een Soa-thuistest

Voor een Soa-test hoef je tegenwoordig niet meer naar de huisarts.  Dit kan vanuit huis. En ergens vind ik dit wel zo prettig. Een Soa-test is toch iets waar je tegenop ziet en je misschien zelfs schaamte bij voelt. Dat taboe voel ik ook en testen vanuit huis zie ik daarom wel zitten. Natuurlijk moet de test wel doen wat ie moet doen. De uitslag moet betrouwbaar zijn en ik – als absoluut leek – moet de test zelf kunnen uitvoeren.  

Net zo betrouwbaar als bij de huisarts

Nu kan je jezelf testen via Openlab. Dit jonge bedrijf brengt de test direct naar de consument, zonder tussenkomst van arts. Achter de test schuilt een laboratoriumonderzoek. Hierdoor is ie net ze betrouwbaar als die van de huisarts. Want de huisarts analyseert niet zelf, dit gebeurt ook in een lab. Je test jezelf met Openlab op Chlamydia en Gonorroe, de meest voorkomende geslachtsziekten.  Ik heb het product eens getest. Kan je thuis op Soa’s testen? Een review.

openlab-test-1
 Ik bestel de SOA-test voor vrouwen online en laat hem thuis afleveren, wel even vooraf tegen mijn vriend gezegd wat ik met de post verwachtte… Maar je kunt hem ook op een ander adres laten bezorgen. Ik kan me zo voorstellen dat dit voor sommige gebruikers van belang is. De volgende dag heb ik de test in huis. Het pakje gaat door de brievenbus en hiervoor hoef je niet thuis te blijven. Wel zo handig. En het is trouwens discreet verpakt, geen boodschappen op de verpakking.

Anonimiteit gegarandeerd

De test houdt eigenlijk voornamelijk verpakkingsmateriaal in. Een buitenverpakking met daarin een bijsluiter en in die bijsluiter vind ik een codekaart. De code die daarop staat, gebruik ik om mijn uitslag mee op te vragen. Hiermee weet men mijn anonimiteit kennelijk te garanderen want ik hoef geen SMS’je of email te ontvangen met mijn uitslag. Na de bijsluiter gelezen te hebben pak ik de retourbox en daarin vind ik de spullen om een vaginale swab mee af te nemen. Dit klinkt wat medisch, maar het gaat gewoon om een wattenstaafje.  Naast het wattenstaafje ligt een reageerbuisje. Dit om het wattenstaafje in te vervoeren.

Vaginale swab

Het gaat erom dat ik een vaginale swab afneem. Eigenlijk een uitstrijkje. Bacteriën uit de vagina moet op het wattenstaafje komen te zitten. En dit wordt vervolgens in het lab onderzocht. Als ik Chlamydia of Gonorroe heb, zitten deze bacteriën aan het wattenstaafje. Mannen mogen trouwens urine opsturen, het wattenstaafje is daar verleden tijd. Geluksvogels!

openlab-test-2

Ik neem met het wattenstaafje de ‘swab’ af en breek het staafje doormidden. Het juiste gedeelte gaat in het reageerbuisje. Dit buisje is overigens voorzien van een streepjescode. Dit is de identificatie want mijn lichaamsmateriaal gaat zonder NAW-gegevens geanalyseerd worden.. Het buisje doe ik terug in de retourbox en deze box sluit ik af.  De retourbox is gewoon brievenbuspost en mag (gratis) in de PostNL brievenbus. Een dag later is deze bij Openlab binnen en begint het onderzoek. En weer een dag later vraag ik mijn uitslag op. Negatief! Ook weer duidelijk.

Soa’s moeten broeden

Openlab biedt een prima oplossing om je te testen. Weliswaar test je op de meest voorkomende Soa’s. Dit zal voor de meesten van ons voldoende zijn maar als je echt veel risico loopt, moet je ook op Hiv getest worden. Maar dit schijnt voornamelijk in de man-tot-man wereld gangbaar te zijn. Vrouwen worden hier niet standaard op getest. En als je zelf gaat testen, zul je ook even moeten inlezen wat je precies moet doen en wanneer. Wist je bijvoorbeeld dat je niet direct na de onveilige seks kunt testen? Soa’s moeten even broeden. Pas na 10 dagen kan je testen. Die 10 dagen kunnen wel eens heel lang duren als je je zorgen maakt. Maar dit geldt uiteraard ook voor testen bij de huisarts.

Onterecht taboe

Ik denk dat er onterecht een taboe heerst op het testen op Soa’s maar ik weet ook wel dat dit taboe nog even blijft. Met een zelftest wordt de barrière verlaagd je te laten testen. Het zou me niets verbazen als op deze manier meer mensen een test doen. En dit is een goede zaak!

Deze test werd uitgevoerd door Janne (32 jaar). Janne woont in Amsterdam, heeft een vriend en vindt het superleuk om productreviews te doen. Janne is lid van het Damespraatjes Test Team.

Reageer ook