fb
Damespraatjes Damespraatjes

Renee heeft tinnitus: “Er zijn dagen waarop ik er een einde aan wil maken”

“Zet je iPod niet te hard” zeiden mijn ouders vroeger altijd tegen mij. En wat deed ik? Ik zette hem gewoon nog lekker een tandje harder. Inmiddels realiseer ik me dat dit helemaal niet slim is en luister ik minder lang, minder vaak en minder hard naar muziek door een koptelefoon. Hierdoor heb ik mijn gehoor tot nu toe altijd goed weten te houden, maar dat het ook anders kan, blijkt uit het verhaal van de dertigjarige Renee. Zij lijdt sinds twee jaar aan een ernstige vorm van tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen. Naar schatting kampen twee miljoen Nederlanders met dit probleem. 

Altijd naar muziek luisteren

Renee is altijd dol geweest op muziek. “Als klein meisje zat ik al op gitaarles, was altijd aan het zingen en luisterde de hele dag naar muziek. Op mijn achtste verjaardag kreeg ik mijn eerste walkman, waar ik na school de hele middag naar lag te luisteren” vertelt Rennee mij bij haar thuis.

Minder hard zetten

Dat Renee de muziek beter niet te hard kon zetten, werd haar wel door haar ouders verteld. “Natuurlijk zeiden ze elke keer dat ik hem minder hard moest zetten, maar als jong meisje luister je daar niet naar. En ook toen ik ouder werd, bleef ik veel naar harde muziek luisteren. Eerst op mijn walkman, toen op mijn discman en later op mijn iPod.”

Loeihard

De koptelefoons die Renee gebruikt, worden steeds krachtiger. “Eerst deed ik het met van die oortjes van de Blokker. Later stapte ik over op noise cancelling headphones die nog veel harder konden.” Overal waar Renee naartoe gaat, heeft ze de koptelefoon op. “Op de fiets, in de trein, tijdens het studeren, in de sportschool en ga zo nog maar even door. Altijd had ik loeiharde muziek op mijn hoofd en ik vond het heerlijk.”

Hele hoge piep

Renee was een gelukkige vrouw, totdat ze twee jaar geleden ineens wakker werd met een hele hoge piep in haar oren. “Het geluid is moeilijk te omschrijven, maar het is een hele hoge, scherpe pieptoon die ik de hele dag blijf horen. De eerste paar uur dacht ik dat het wel over zou gaan, maar toen ik die eerste avond niet kon slapen van het geluid, kreeg ik een vermoeden dat het serieus kon zijn.”

Alleen maar erger

De volgende ochtend gaat Renee naar de huisarts. “Zij kwam direct met de term tinnitus, maar zei dat de kans groot was dat het gewoon weg zou gaan. Ik moest er maar niet te veel aandacht aan besteden en gewoon doorgaan met mijn dagelijkse bezigheden.” Die dag gaat Renee gewoon naar haar werk en probeert de piep te negeren. “Dat ging echt niet. Ik werd helemaal gek. En hoe meer ik het probeerde te negeren, hoe meer mijn focus er op kwam te liggen en hoe erger het werd.”

De oorzaak

Helaas gaat de pieptoon niet weg en al snel is duidelijk dat het inderdaad om een ernstige vorm van tinnitus gaat. “Dit is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de jarenlange kei harde muziek uit mijn koptelefoon. Waar het vandaan komt maakt mij eigenlijk niet eens uit, ik wilde gewoon weten hoe ik er vanaf kan komen.”

Oplossingen

Tot op heden bestaat er in de reguliere geneeskunde nog geen oplossing tegen tinnitus. “Ik heb wel wat tips gekregen, zoals het geluid proberen te negeren. Dit hielp bij mij niet. Wat mij wel een beetje helpt, is zorgen dat er altijd een zacht achtergrondgeluid is waar ik me op kan focussen. Zo slaap ik altijd met de tv aan en heb ik overdag de radio zachtjes aan. Dit helpt wel een klein beetje, maar neemt het zeker niet weg.”

Er een einde aan maken

De tinnitus valt Renee erg zwaar. “Ik kan niet meer werken, speel geen gitaar meer, heb moeite met het volgen van een gesprek en kan letterlijk helemaal gek worden van het geluid. Er zijn dagen waarop ik er liever gewoon een einde aan zou willen maken, zo erg kan het zijn. Momenteel ben ik op zoek naar een oplossing in het alternatieve circuit. Zo heb ik acupunctuur geprobeerd, maar tot nu toe heeft dat helaas niks opgeleverd.”

Waarschuwen

Renee wil andere mensen waarschuwen. “Zet die muziek zachter, voor het te laat is. En heb je een kind dat niet luistert? Pak die koptelefoon helemaal af. Als ze later eenmaal tinnitus hebben, zou je het jezelf nooit vergeven. Natuurlijk kan je nog wel van muziek genieten, maar niet meer op de hardste stand. Zet hem iets zachter, ga er goed voor zitten en geniet dan van de muziek. Zo gaan je oren een stuk langer mee!”

Meepraten over het verhaal van Renee? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Vivianee -

Je zou kunnen zoeken naar iemand die Reiki doet, daarmee kan de tinnitus verminderen. Het is absoluut geen garantie, misschien helpt het bij jou niet, maar ik ken wel iemand die er daarmee vanaf is geraakt.

Reageer ook