fb
Damespraatjes Damespraatjes

Recept voor Franse Madeleines

Wie wel eens in Frankrijk op vakantie gaat kent ze vast wel, madeleines, de heerlijke schelpvormige cakejes. Je kunt ze daar in iedere supermarkt en bij vele bakkers kopen. Eenmaal terug in Nederland vergeet ik ze dan vaak weer, want hier zie je ze niet overal liggen.

Een maandje geleden kwam ik terug van vakantie in Corsica, en daar aten we ook veel madeleines, lekker bij de thee of koffie. Een weekje na thuiskomst begon ik er toch weer zin in te hebben en besloot ik ze zelf te gaan bakken. Ik heb een recept genomen van Rachel Khoo, met een paar aanpassingen. In een kookwinkel kocht ik een prachtige madeleines vorm, waar je er 12 in kunt bakken. Ik heb het recept dus ook gelijk aangepast aan 12 stuks. Tijdens het maken van het beslag, kon ik gewoon al zien en ruiken dat ze heerlijk werden, een likje van het beslag bevestigde dat nog eens extra. De subtiele toevoeging van citroen maken deze madeleines echt goddelijk! Ik denk dat ik de supermarkt madeleines volgende keer links laat liggen in Frankrijk. Mijn eigen madeleines zijn namelijk veel lekkerder!

Voor 12 stuks:

• 1 groot ei
• 65 gram witte basterdsuiker
• 100 gram bloem
• 5 gram bakpoeder
• geraspte schil van een halve citroen
• 1 eetlepel honing
• 30 ml melk
• 100 gram boter, gesmolten en afgekoeld

Klop de eieren en suiker tot een schuimige massa. Voeg de bloem, bakpoeder en citroenschil samen in een andere kom. Meng de honing met de melk en boter en voeg dit aan de eieren toe. Schep daarna de bloem er goed door. Dek de kom af en zet het beslag een uur of meer (kan ook een hele nacht) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de madeleines vorm in met boter en bestuif met bloem. Giet in elk vormpje een eetlepel beslag. Plaats de vorm in de oven en bak 5 minuten. Zet de oven dan één minuut uit, hierdoor kregen de madeleines hun bolling. Zet de oven dan weer aan op 160 graden en bak ze nog 6 minuten. Als ze goudbruin zijn, zijn ze goed. Laat ze even afkoelen op een rooster en bestuif ze dan met poedersuiker. Ze zijn het lekkerste als je ze daarna direct eet. Bon appetit!

Nina Stroo is 24 jaar en sinds kort afgestudeerd als cultureel erfgoed specialist. Ze is gek op reisjes maken, eten, koken en shoppen. Naast al het eten, koken en winkelen houdt Nina hier ook dagelijks een blog over bij, Nina Dinners. Nina houdt ons elke 2 weken op de hoogte van haar culinaire ervaringen. Heerlijke recepten, snelle maaltjes en leuke tripjes; Nina schrijft over alles op het gebied van eten! Want more? Check www.ninadinners.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook