Ready for Rio recept: Moqueca met groenten

Moqueca is een visgerecht met kokos uit Bahia in het tropische noordoosten van Brazilië. De naam stamt van een Afrikaans woord voor visstoofpot en er wordt vaak witvis in verwerkt. In deze variant gebruiken we helemaal geen vis. Het dieet van Brazilianen begint te veranderen en de vegetarische versies van klassiekers worden steeds populairder.

1

Ingredienten

2 eetlepels olijf- of palmolie
1 gesnipperd uitje
1 groene paprika, zaden verwijderd en fijgehakt
1 rode paprika, zaden verwijderd en fijgehakt
4 lente-uitjes, schoongemaakt en fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels zoete paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
4 dl kokosmelk
1 d groenteboullion
2 grote tomaten, zaden verwijderd en fijngehakt
2 eetlepels tomantenpuree
1 aubergine in blokjes
2 grote courgettes in blokjes
sap van 1 limoen
handje koriander
zeezout en peper

Bereiden

Verhit de olie op matig vuur in een grote pan en bak de ui en de paprika 4-6 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de lente-uitjes, knoflook, paprikapoeder en chilipoeder toe en bak deze 1 minuut mee, Voed kokosmelk, groenteboullion, tomaat en tomatenpuree toe, breng het mengsel zacht aan de kook en laat het zonder deksel 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de aubergine toe en bak 2 minuten mee voor je de courgettes toevoegt. Laat het megsel 3-4 minuten pruttelen tot de groenten mals zijn, maar niet papperig. Voeg het limoensap toe en voeg zo nodig meer zout en peper toe. Voeg van het vuur de koriander toe. Serveer het gerecht in warme kommen met kokosrijst.

2

Dit recept maakt deel uit van de reeks ‘Ready for Rio’. Deze reeks van 5 recepten bestaat uit typisch Braziliaanse gerechten voor de Nederlandse kok. De gerechtjes waren niet alleen leuk voor tijdens het WK, ook als je wat meer wil experimenteren met buitenlandse gerechten, is de Braziliaanse keuken echt een aanrader! De recepten die Damespraatjes gebruikt zijn afkomstig uit ’Brasil! Het kookboek’.


Reageer ook