fb

Racisme, seksisme en discriminatie in Nike Store Groningen: “Klanten met donkere huidskleur in de gaten houden”

Nike, voor mij hét merk dat staat voor positiviteit, diversiteit en inclusiviteit! Bij de Nike Factory Store in Groningen lijkt dit momenteel echter niet goed te gaan. Zes (oud)werknemers trekken in het Dagblad van het Noorden aan de bel. Een manager van de vestiging vertoont racistisch-, discriminerend- en seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Schokkende voorbeelden

De bronnen schetsen een zorgelijke situatie. Op de werkvloer heerst een angstcultuur, waarbij werknemers niet over de misstanden durven te praten. Het hoofdkantoor van Nike zou op de hoogte zijn, maar zwijgen in plaats van optreden. Eén van de personen die het zwijgen wil doorbreken, is voormalig leidinggevende van de winkel Laura. Haar brief aan het hoofdkantoor staat vol met schokkende voorbeelden.

Klanten met donkere huidskleur

“In vier korte weken ben ik persoonlijk getuige geweest van grof racisme, seksisme en discrepantie van mijn direct leidinggevende, de winkelmanager”, schrijft Laura. Zij en andere (oud) medewerkers geven onder andere aan dat de winkelmanager het personeel instrueert klanten met een donkere huidskleur in de gaten te houden. “Tijdens de rondleiding door de winkel vertelde de winkelmanager dat stereotypen niet voor niks bestaan. Het waren, volgens hem, meestal zwarte en bruine mensen die spullen jatten. Hij gaf zelfs een demonstratie van dat beleid door tijdens de rondleiding een zwarte man onnodig lang te volgen in de winkel”, vertelt Laura over haar eerste werkdag.

Diefstal

Niet alleen klanten worden gecontroleerd en extreem in de gaten gehouden, ook werknemers moeten elkaar onderling strak in het vizier hebben. Oud-leidinggevende Nathalie vertelt over een situatie waarin zij een tas van een collega op diefstal moet controleren. Zij weigert dit. “Hij werd erg boos op mij. Ik moest mijn personeel constant bespioneren. Daarna pestte hij mij structureel en langdurig.”

Zwarte familie

De situatie zoals de (oud)medewerkers hem voorhouden, zou nog steeds hetzelfde zijn. Huidig medewerker Harold zegt: “We worden er constant bij geroepen als er een zwarte familie binnenkomt. Van de manager moeten we ze strikt volgen, ook als de familie niks geks doet en gewoon winkelt zoals ieder ander.”

Stiekem bekijken

Niet alleen racisme en wantrouwen zijn terugkerende onderwerpen, ook vertoont de manager seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Hij zat vaak achter de beeldschermen te gluren naar beelden van vrouwelijke werknemers die dozen uitpakten. Zelf heb ik hem een paar betrapt terwijl hij mij stiekem bekeek”, vertelt Nathalie. Ook een situatie waarin vrouwelijk personeel werd opgedragen mini-jurkjes aan de manager te showen. “Dat gebeurde onder de nodige dwang. We wilden het niet doen, maar omdat hij aandrong hebben we de jurkjes aangetrokken en lieten we die zien in zijn kantoor. Hij vroeg waarom ik mijn legging er nog onder droeg. Ik zou er veel beter uitzien zonder.”

Contract niet verlengd

Ondanks diverse klachten richting het hoofdkantoor, verandert er niks op het filiaal in Groningen. Nathalie: “Over het voorval met de mini-jurkjes had ik wel een gesprek, maar er werd niet ingegrepen. Uiteindelijk werd mijn contract niet verlengd. Ik denk omdat ik me tegen dit beleid afzette.” Ook bij oud-leidinggevende Marloes verloopt het vergelijkbaar na een gesprek met HR: “Ze wuifden al mijn bezwaren weg en ze zouden geen actie naar de manager ondernemen.” Ook haar contract wordt niet verlengd.

Nike heeft na diverse contactpogingen niet op het artikel gereageerd. 

Reageer ook