fb

Psycholoog beantwoordt vraag over daten: “Ben ik te kritisch?”

Je bent gelukkig, succesvol en single. Maar om in dat laatste verandering te brengen, moet een man (of vrouw natuurlijk!) van wel heel goede huize komen. Een man met ambitie, passie en bij voorkeur ook een goed inkomen én een leuke familie. Daarnaast houdt hij van reizen, wil het liefste elke avond voor je koken en kleedt zich ontzettend goed. Voor minder kom je je bed niet uit. Maar ja… Hoe groot is de kans dat je deze man tegenkomt? En waarom zijn al deze dingen zo belangrijk voor je? 

In het Net-5 programma ‘Iris en de 12 dates’ gaat pianiste Iris Hond onder begeleiding van Psycholoog Lennart Klipp op zoek naar de ware. Tijdens haar sessies met Lennart komen er mooie onderwerpen aan bod, die Iris inzicht in zichzelf en wat zij van de liefde verwacht geeft. Psycholoog Lennart beantwoordt voor LINDA nu ook vragen van lezeressen.

‘Ben ik te kritisch? Geen enkele man voldoet aan mijn wensenlijstje. Moet ik mijn verwachtingen bijstellen of gewoon verder blijven zoeken?’

Lennart tegen LINDA: ” Als jij hier nou ook mee worstelt, raad ik je aan om je wensenlijstje eens anders te bekijken. Gaat het over wat je wilt of over wat je nodig hebt? Ik zal uitleggen waarom dit onderscheid belangrijk is om te maken. We denken vaak in oplossingen, zo zijn we nu eenmaal getraind. En het probleem met oplossingen is dat ze heel specifiek zijn: houdt van koken, heeft een goede baan, een hoog inkomen. Terwijl onze behoeften, de diepere verlangens die eronder liggen, veel universeler zijn. Denk aan liefde, warmte, waardering en veiligheid bijvoorbeeld. Omdat we allemaal verschillend zijn proberen we onze (universele) behoeften ieder op onze eigen manier te bevredigen en vervullen. De een geeft bijvoorbeeld een compliment om waardering te uiten, iemand anders organiseert een avondje uit of neemt je juist de afwas een keer uit handen. De een vindt veiligheid bij iemand die wat ouder is of een arm om je heen slaat. De ander vindt het in iemand met een goede baan en dito inkomen. Terwijl de uiteindelijke behoeften waar het bij allen écht om draait dus identiek zijn, namelijk: waardering en veiligheid” zegt Klipp.

Diepere behoefte

Hij gaat verder: “De uitdaging bij het daten met een wensenlijstje is nu om niet te veel vast te houden aan de door jou bedachte oplossing, maar vooral oog te hebben voor de diepere behoefte die deze moet vervullen. Onze behoeften zijn namelijk op vele verschillende manieren te vervullen. En zodra je dat ziet, heb je veel sneller succes. De vraag die je hierbij gaat helpen is: ‘Waarom is dit belangrijk voor mij?’ Waarom is het belangrijk voor je dat iemand van reizen houdt? Heb je behoefte aan avontuur of aan iemand die een brede kijk op de wereld heeft? Of gaat het je er juist om dat iemand vrij en onafhankelijk is? Zodra je weet waar de wens op je wensenlijstje voor staat, ontstaat er ruimte. Ruimte voor andere oplossingen en dus voor verrassingen. Misschien reist deze date niet veel, maar heeft hij wel kunstgeschiedenis gestudeerd en daardoor een interessante visie op de wereld. Je mag compromisloos zijn in het vasthouden aan je behoeften, maar wees flexibel in de oplossingen die je behoeften mogen gaan vervullen. De leukste dates zijn immers degenen die je positief verrassen, die je laten fantaseren en je verwonderen en die je verlangens bevredigen op manieren die je vooraf nooit voor mogelijk had gehouden.’

Lennart Klipp is schrijver van het boek Effectief Aanmodderen. Daarnaast is hij de psycholoog van Iris Hond in het Net5 powered by LINDA.-programma Iris en de 12 dates.

Reageer ook