fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bedankt cadeau: de psychologie achter het geven van een cadeau

psychologie achter het geven van een cadeau

‘Altruïsme bestaat niet’. Toch is het de overtuiging van een grote groep mensen die gelooft dat we nog écht helemaal alleen iets voor een ander doen. De reden dat we iets voor een ander doen? Dat is omdat er uiteindelijk dan iets bij jouzelf terugkomt. Persoonlijk moet ik eerlijk zeggen dat ook ik niet een enorme geloof in het pure principe van altruïsme heb. Ik geloof dat wie goed doet, goed ontmoet. En dat je een ander moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Als je deze levensovertuigingen goed analyseert, zie je al snel: ze gaan uit van een wederkerigheid. ‘Ik doe goed en dus ontmoet ik goed’ en ‘ik behandel een andere persoon goed omdat ik zelf ook goed behandeld wil worden’. Geen sprake van altruïsme dus. Toch geloof ik dat het zo werkt in het leven en dat je dankbaarheid tonen uiteindelijk altijd weer bij jezelf terugkomt. Vandaag hebben we het over waarom iemand bedanken bij jou terugkomt en hoe je een goed ‘bedankt cadeau’ koopt. Dit is de psychologie achter het geven van een cadeau!

Waarom onze dankbaarheid tonen?

Een doosje chocolade voor de juf van je kind, een grote bos bloemen voor die lieve vriendin of een babypakje voor die buurvrouw die net moeder is geworden; het zijn allemaal mooie voorbeelden van een bedankt cadeau, om te laten zien dat je aan iemand denkt. Laten we eens dieper ingaan op de psychologie van het geven. Waarom willen we onze dankbaarheid tonen en waarom geven we dan een cadeau?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bloompost.nl (@bloompost.nl)

Psychologie achter het geven van een cadeau

Onderzoek toont aan dat dankbaarheid tonen voordelen heeft voor onze geestelijke gezondheid en sociale relaties. Een onderzoek uit 2003, door Emmons en McCullough, liet zien dat mensen die vaak dankbaarheid uiten, zich gelukkiger voelen en een positiever beeld van de wereld hebben. Ze ontvangen ook meer sociale steun en hebben een betere mentale gezondheid. Cadeaus geven wordt meestal gezien als iets altruïstisch, maar het kan ook dienen om dankbaarheid te tonen en onze sociale banden te versterken. Onderzoek laat zien dat het ontvangen van cadeaus de band tussen mensen kan versterken en gevoelens van wederkerigheid kan opwekken. Dit creëert een cyclus waarin het tonen van dankbaarheid via een bedankt cadeau leidt tot meer positieve interacties en het ontvangen van gunsten in de toekomst.

Vaker cadeaus geven

Kortom: het geven van een bedankt cadeau geeft zowel de ontvanger als de gever een goed gevoel. De ontvanger krijgt een gevoel van waardering en erkenning. De gever voelt zich voldaan en ontvangt erkenning voor het geven van het cadeau. Het is een klassieke win-win situatie waarbij beide partijen zich goed voelen. Vaker cadeautjes geven en iemand je dankbaarheid tonen? Zeker doen dus! Het is in indirecte zin ook een cadeau aan jezelf.

Praat je met ons mee?

Geef jij een ander graag een bedankt cadeau? Waarom doe je dit en wat geef je graag? Herken je wat wij hierboven omschrijven over de psychologie achter het geven van een cadeau? Stond je al eens stil bij de psychologie achter het geven van een cadeau? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig.

Bovenstaande afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook