fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kia: “Mijn zoon doet na het uitgaan de gekste dingen en dat vind ik vervelend”

Mijn zoon doet na het uitgaan de gekste dingen en dat vind ik vervelend

Tygo kon niet wachten tot hij 18 was. “Eindelijk kon mijn zoon met zijn vrienden naar het café, zijn rijbewijs halen en hoort hij er voor zijn gevoel helemaal bij.” Kia snapt haar zoon en is blij voor hem. Maar dat hij na het uitgaan de gekste dingen doet, vindt ze vervelend. “Dat kan echt niet.”

Het zijn zulke andere tijden

“Vanaf zijn zestien wilde Tygo al van alles. Allemaal dingen die een zestienjarige nog niet mag doen. Hij hoorde de verhalen van mij toen ik zijn leeftijd had en zijn mond viel open als ik vertelde dat ik op mijn zestiende al avondenlang in de kroeg mocht staan. Om eerlijk te zijn vergis ik me nog wel eens. Dan vroeg ik Tygo: ‘wil jij even een fles voor opa kopen?’. ‘Ja hoor’, antwoordde hij dan, ‘maar ik denk dat ik ‘m als zestienjarige niet meekrijg’.”

Eindelijk mogen ze los

Maar sinds een paar maanden heeft Kia een achttienjarige in huis die volop geniet van het leven. “Ik vind het zo leuk om te zien. Tygo heeft een super leuke vriendengroep. Die jongens kent hij van de voetbalclub toen ze samen in het pupillenteam speelden. Ze voetballen nog steeds samen in hetzelfde team. Naast voetbal gaan ze ook regelmatig op pad en sinds kort gaan ze elk weekend uit. Dat is natuurlijk dikke pret, dan snap je. Eindelijk mogen ze los. Tygo en nog twee andere vrienden hebben inmiddels hun rijbewijs en ik vind het geen probleem als ze mijn auto lenen. Als ze maar voorzichtig zijn en dat er altijd eentje wordt aangewezen die de rest veilig thuisbrengt.”

Wie is die wildvreemde man op de bank?

Kia is echt trots op haar zoon en zijn vrienden. “Omdat ik ze al zo lang ken, voelt het een beetje aan als ‘eigen’ kinderen. Is natuurlijk niet zo. Maar ik merk dat Tygo’s vrienden het ook leuk vinden om bij ons thuis te komen. Vaak chillen ze hier nog even voordat ze op pad gaan en dan klets ik met ze. Het rijke sociale leven van mijn zoon juich ik toe, maar ik moet je zeggen dat ik baal van de manier waarop ze regelmatig hun stapavondje eindigen. Zo kwam ik twee weken terug op een zondag nietsvermoedend naar beneden en ik de schrik sloeg me om mijn hart, want op de bank lag een wildvreemde man.”

Wist niet dat je kwaad werd

Het was duidelijk geen vriend van Tygo, of althans niet eentje die Kia kende, maar een wat oudere man. “Ik slaakte een gilletje en rende Tygo’s kamer in om erachter te komen wie die man op de bank was. Bleek een wildvreemde kerel te zijn die Tygo van straat had geplukt. De man had de jongens verteld dat hij geen slaapplaats had. Omdat het nog best koud was, nam Tygo hem mee naar huis in de veronderstelling dat ik dat geen probleem zou vinden. Nou wel dus. Is-ie nou helemaal gek geworden? Je hebt toch geen idee wie je in huis haalt?”

Wat Kia ook minder geslaagd vindt, is dat als Tygo diep in de nacht thuiskomt de ijskast helemaal leeg eet. “Zijn vrienden komen dan ook nog even binnen en dan nemen ze de avond door onder het genot van een zakken chips, tientallen tosti’ s en bakken borrelnootjes. Met als gevolg dat ik zondag niks te eten in huis heb!”

Bruine fruitschaal

De limit voor Kia was vorige week toen Tygo met drie vrienden op pad ging. “Ze zouden het niet laat maken, maar dat werd het wel. Hij nam zijn vrienden ook nog even mee naar huis en één van hen had vreselijke trek in een vette hap. Tygo haalde uit de schuur de frituurpan en zette die op het aanrecht. Vervolgens frituurde hij bitterballen en andere snacks. Die frituurpan staat niet voor niets in de schuur: ik wil ‘m niet in huis. Dagenlang ruikt het dan naar snackbar en dat vind ik zo smerig. Was Tygo even vergeten.”

Ik vind het niet normaal

Het schoot Kia in het verkeerde keelgat en ze kreeg een fikse ruzie over met haar zoon. “Tygo vindt dat ik schromelijk overdrijf en dat die frituurlucht helemaal niet zo lang blijft hangen. Nou ik weet het niet hoor, maar het stinkt vreselijk. Bovendien draagt hij niets bij voor al die hapjes die best aan de prijs zijn en zeker met het tempo waarin Tygo en zijn vrienden de snacks erdoor jagen. Ik vind het niet normaal dat die jongens daaraan bijdragen, boodschappen doen is al duur zat.” Tygo en Kia zwijgen een paar dagen tegen elkaar en voelen zich daar allebei niet prettig bij. “We komen er niet uit. Tygo vindt dat ik drama maak en ik vind dat hij over mijn grenzen walst. Hoe moet ik dit nou oplossen?”

Heb jij ook van die puberkinderen die alle voorraden binnen no-time leegeten? Of die vreemden mee naar huis nemen en midden in de nacht de frituurpan aanzetten? Hoe ga jij er mee om? Vind je het oké en ben je van mening dat het juist leuk is als je kind graag zijn vrienden mee naar huis neemt, of snap je Kia dat ze vindt dat dit wel een beetje de spuigaten uitloopt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Ian Noble on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Joris -

Ah, fijn dat de tikfout uit de naam hersteld is. Graag gedaan.

Richard -

Hoogste tijd om op u zelf te gaan wonen Mvr (Kia).

Joris -

Is het nu Kira of Kia? Los van die dakloze meebrengen lees ik geen gekke dingen. En vind je het nu wel of niet normaal dat die jongens aan de hapjes bijdragen? Vervelend dat je zondag niets meer te eten in huis hebt als de jongens de bitterballen en borrelnootjes en wat tosti’s opmaken… Misschien haal je te weinig in huis?

Fien -

Beste Kia,

Heel eerlijk ik vind dat je erg overdrijft.
Met gekke dingen dacht ik in aanraking met de politie, vechten, dronken thuiskomen.
Maar goed dingen zoals koelkast leeg eten, snackpan aantrappen is vervelend maar is niet nou de einde van de wereld. Ja vreemden meenemen is vervelend maar goed hij bedoelde het goed. Dus hij heeft zijn hart op de goede plek.
Gewoon afspraken maken en uitleggen. Ik denk dat hij het wel kan begrijpen. Succes!

Reageer ook