fb
Damespraatjes Damespraatjes

Plexiglas: Alles wat je moet weten

plexiglas

Plexiglas is net zo helder als gewoon glas, maar dertig keer sterker. De belangrijkste eigenschappen van plexiglas zijn de helderheid en de slagvastheid van het materiaal. Daarom wordt plexiglas vaak gebruikt als vervanger voor glas, omdat het veel goedkoper is. Plexiglas, ook wel bekend als polymethylacrylaat, is twee keer zo licht als normaal glas. Dat maakt het ook ontzettend populair onder doe-het-zelvers. In dit artikel lees je de voordelen en waar je zoal rekening mee moet houden. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat zijn de voordelen van plexiglas?

Naast dat plexiglas veel voordeliger is dan gewoon glas, zijn er nog veel meer voordelen op te noemen. Zo is een plexiglas koker UV-werend en vochtbestendig. Hierdoor is plexiglas ook uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Daarnaast is het veel veiliger dan glas. Je kunt het materiaal namelijk bewerken zonder dat het versplintert. Dat maakt plexiglas een veiligere oplossing voor verschillende beglazingsdoeleinden, zoals deurbeglazing, een spatscherm, een scheidingswand of balkonbeglazing. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te houden, omdat het vuil moeilijk aanhecht. Mocht je de plaat toch schoon willen maken, houd dan wel rekening met de krasgevoeligheid van het materiaal. Gebruik daarom bij het schoonmaken alleen een microvezeldoek.

Lees ook: Damespraatjes organiseert schrijfwedstrijd Taboe. Schrijf jij mee?

plexiglas

Welke plaatdikte heb ik nodig?

Plexiglas is beschikbaar in verschillende diktes. Zo hangt de plaatdikte af van de toepassing, de afmetingen en hoe je het wilt gaan bevestigen. Aangeraden wordt om de dikte aan te houden van het glas dat vervangen wordt, bijvoorbeeld voor beglazingstoepassingen. Bij het plaatsen van een voorzetraam kun je een minimale plaatdikte van 3 of 4 millimeter aanhouden. Bij grotere ramen wordt vaak gekozen voor 5 millimeter plaatdikte. Is er een inbraakrisico of is er een verhoogd risico op vandalisme? Dan doet het deugd om op safe te spelen. Kies in dat geval voor plexiglas met 6 mm plaatdikte. Ga je zelf een aquarium maken van plexiglas? Kies dan voor plexiglas met een minimale dikte van 8 millimeter. Je moet namelijk extra rekening houden met de veiligheid, want je wilt een lekkage ten alle tijden voorkomen. Daarmee voorkom je niet alleen hoop stress, maar ook verzekeringstechnische gevolgen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook