fb
Damespraatjes Damespraatjes

Oudere vrouwen het ongelukkigst met overgewicht

Vrouwen met overgewicht verliezen de controle over hun gewicht en worden steeds ongelukkiger naarmate hun leeftijd toeneemt. Dit blijkt uit een enquête onder lezeressen en websitebezoekers van Mijn Geheim en Valtaf.nl .

Aan ruim 1000 respondenten met overgewicht, voornamelijk vrouwen, werd gevraagd hoe zij in de verschillende levensfasen hun gewicht ervoeren. Deze vrouwen gaven een bijzonder kijkje in hun persoonlijke verhaal.

Kindertijd: zorgeloos
Vrouwen met overgewicht zijn ongelukkiger door hun gewicht naarmate ze ouder worden, maar ze kijken over het algemeen terug op een zorgeloze kindertijd. Ook al was één op de drie deelnemers met overgewicht vroeger werkelijk te zwaar.

Puberteit: onterecht ontevreden
De meeste vrouwen met overgewicht raken ontevreden over hun gewicht in de tijd dat het kinderlichaam verandert in een vrouwenlichaam. Die ontevredenheid was niet altijd terecht: terugdenkend aan die tijd erkent twee derde dat hun gewicht gezond was en dat ze dat lichaam graag terugwillen. In de puberteit was 35% van de vrouwen die zichzelf nu te dik vinden bezig met een dieet.

Jongvolwassenen: controle verliezen
Een paar jaar later is maar liefst 85% van de mensen die zichzelf te dik vinden op dieet. Het diëten gaat echter niet voorspoedig en de jongvolwassenen verliezen de controle over hun gewicht. 48% kan het dieet niet volhouden en maar liefst 71% zegt last te hebben van het jojo-effect. Van de vrouwen die trouwen wordt 46% dikker en de geboorte van het eerste kind brengt voor 47% van de vrouwen gewichtsproblemen met zich mee.

Volwassenen: het gevecht
Na het 35ste levensjaar is het aantal ontevreden vrouwen verder gestegen tot maar liefst 90%. Ook in deze fase wagen de vrouwen zich aan een dieet, maar het afvallen gaat moeizaam. Het blijft niet bij ontevredenheid; 63% van de vrouwen zegt zelfs ongelukkig te zijn door haar gewichtsproblemen.

1175 personen vulden de enquête in. 85% van de respondenten vindt zichzelf op dit moment te dik.

Bron: Valtaf.nl

Over Valtaf.nl
Valtaf.nl is de grootste afslankcommunity van Europa met meer dan 165.000 deelnemers. De leden houden dagelijks hun gewicht en eetpatroon bij op hun afslankprofiel en steunen elkaar middels clubs, chatboxen, discussiefora en dagboeken. Met het boek Afvallen met Anne in 12 weken leer je jezelf binnen 12 weken een gezond en slank eetpatroon aan.

Over Mijn Geheim
Deze week lees je in het blad Mijn Geheim het indrukwekkende verhaal van Jenneke, die besluit een maagverkleining te laten uitvoeren. Ze wordt geïnterviewd door Carina, die dezelfde ingreep heeft ondergaan en in Mijn Geheim columns schrijft over haar reis naar een gezonder lichaam. Ook schrijft Carina columns op Valtaf.nl. Mijn Geheim is hét weekblad vol bijzondere verhalen van gewone mensen. Verrassend, herkenbaar en ontroerend.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook