fb
Damespraatjes Damespraatjes

Claire (43): ‘Ik wil zo graag mijn bikini aan, maar ik durf het niet meer’

Claire is dol op zon en zit er graag in. Het liefst in bikini. Maar de laatste twee jaar is ze flink aangekomen en ze schaamt zich daarvoor. “Toen mijn buurman laatst op een zonnige dag onverwachts voor de deur stond, mij van top tot teen bekeek en zei: ‘Zo, buurvrouw, dat zijn fijne lovehandels’ kon ik wel door de grond zakken.”

Er was een tijd dat Claire een eindeloos lijf had. “Ik kon alles eten wat ik wilde zonder dat ik aankwam. En ik sportte wel, maar niet overdreven. Er gingen weken voorbij dat ik nauwelijks bewoog. Vriendinnen waren jaloers op wat ik allemaal kon eten zonder aan te komen.”

Broodje shoarma

Claire nam het ervan. Samen met haar man Patrick genoot ze van het goede leven. Regelmatig lekker uiteten, wijntjes met toastjes voor de buis en na een avondje stappen een broodje shoarma. Toen ze zwanger raakte van haar oudste dochter, at ze zich rond. “Halve liters softijs, Belgische bonbons en witte boterhammen met pindakaas. Patrick moest het voor me halen al was het midden in de nacht. Ik kwam twintig kilo aan, maar maakte me geen zorgen; die kilo’s zou ik na de zwangerschap zo kwijt zijn.”

Kan mij het schelen

Dat liep wat anders. Want die laatste tien kilo kreeg Claire er maar niet af. “Ik sportte me suf en probeerde me in te houden met eten en drinken, maar dat mislukte. Zeker als ik een wijntje op had, gingen alle remmen los en sloeg ik door. Al na anderhalf jaar was ik weer zwanger, en toen kon het me niet meer schelen. Ik at alles wat los en vast zat en nam mezelf voor na mijn bevalling serieus te lijnen.”

Nog 15 kilo te gaan

Na de bevalling van haar zoon, valt Claire met bloed, zweet en tranen vijf kilo af. Ze had er nog vijftien te gaan om weer op haar oude gewicht te komen. “Ik raakte in paniek van mijn lijf. Ik verafschuwde het. Ik had heel volle borsten en mijn buik leek wel oorlogsgebied. Patrick bleef maar zeggen dat hij me prachtig vond, maar ik zag aan zijn gezicht dat hij er niks van meende.”

Borsten uit de cup

Omdat ze nooit een badpak had gedragen, kocht ze in een goede lingeriezaak een bikini. De medewerkster was het met haar eens: ze kon prima een bikini hebben, waarom zou ze haar lijf verhullen in een badpak? “Nou nu weet ik het antwoord op die vraag: mijn lijf is te veel voor die kleine lapjes stof. Boven het broekje puilen de vetrollen en als ik buk vallen mijn borsten bijna uit de cup. Een paar weken terug lag ik te zonnen in de tuin, toen de bel ging. Ik dacht er niet over na en opende de deur in mijn bikini. Stond de buurman voor de deur. ‘Zo buurvrouw, dat zijn fijne lovehandels’ zei hij. Ik kon wel door de grond zakken. Schaamde me dood.”

Maagverkleining

Niet alleen de buurman, ook haar beste vriendin maakte laatst een opmerking over haar lijf. “Ik zat met Dora in de tuin en het was bloedheet. Toen ik naar buiten kwam in mijn bikini, zag ik haar kijken. Ik dacht eigenlijk dat ze ‘m prachtig vond, maar in plaats van een compliment kreeg ik te horen dat ik echt iets aan mijn gewicht moet doen. Ik kon wel huilen, het feit dat Dora dat zegt, zegt mij genoeg: dan voel ik me echt een walrus. Ik ben nu aan de maaltijdvervangers, maar sterf van de honger en word er bloed chagrijnig van en val geen gram af. Ik wil een maagverkleining, maar durf niet zo goed. Maar het is me duidelijk: op eigen kracht ga ik het niet redden om weer slank en gelukkig te zijn.”

Herken jij je in het verhaal van Claire? Heb jij ook wel eens geworsteld met overgewicht? Is een maagverkleining verstandig? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Jeje -

Beter je hormoonhuishouding in evenwicht brengen door een beter voedingspatroon dan shakes en jezelf uithongeren. Dat uithongeren is helemaal niet nodig. Gaat onder meer om de insulineresistentie omkeren.

Sanderien van Mul -

Flikker iedereen die zo’n kutopmerking maakt over je lichaam (pure bodyshaming) uit je leven, of geef het standaard antwoord “Beter een paar kilo teveel dan zo’n kutkarakter als jij’. Het is nooit okay om iemands gewicht te shamen. Iedereen met overgewicht wéét dat dat niet goed en gezond is, dat hoeft ze niet ingepeperd te worden. Het is vaak een complexe materie (dit komt van iemand met binge eating disorder) maar het goede nieuws is, er bestaat hulp en wel in de vorm van een (goede) diëtist (dus niet iemand die een cursusje voedingsleer van de LOI heeft gevolgd) en een goede psycholoog. Ik heb de mazzel gehad dat ik bij een diëtiste gespecialiseerd in eetproblematiek (en nee, dat wordt niet volledig vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Maar ik heb de keus gemaakt om dáár mijn geld aan uit te geven in plaats van op vakantie te gaan, want het is het waard om in jezelf te investeren en het betaalt zich altijd uit). Ga niet lopen klooien met maaltijdshakes, dat is alleen maar zakkenvullerij voor de verkopers, het werkt niet (zoals je zelf al aangeeft) en het is ook slecht voor je gezondheid; zometeen zit je in het jojo effect en dan ben je nog verder van huis. Echt, ga toch naar een diëtist, doe niet zo moeilijk. Werken aan je gezondheid en je gewicht is een hele stap, maar doe het voor jezelf en je eigen lijf. Je hebt die kracht in je!

Jikke -

Ik denk dat je bikini niet de juiste maat heeft. Tegenwoordig kun je voor ieder model vrouw een passende bikini kopen.

Joris -

Als je het niet durft, moet je het niet doen. Niet omdat het niet zou kunnen, maar omdat jij je er niet lekker bij voelt.

Reageer ook