fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Lotte is al meer dan vijftien jaar verslaafd aan neusspray

Uit haar tas haalt ze het flesje Otrivin. Beschaamd spuit ze het goedje in elk neusgat. “En dit doe ik tussen de vijf en tien keer per dag. Het is een pure verslaving waarvoor ik me enorm schaam, maar zoals een junk zijn drugs nodig heeft, kan ik niet leven zonder mijn neusspray,” vertelt Lotte (41). Dat ze niet de enige is maar een van de tien- tot honderdduizend Nederlanders, maakt haar verslaving niet makkelijker. “Ik wil er van af maar word gek van het idee het niet meer te kunnen gebruiken.”

Het begon met een ordinaire verkoudheid, nu ruim vijftien jaar geleden. “Het was winter en ik werk op een kinderdagverblijf waar de kinderen om de haverklap verkouden zijn. Ik nieste de hele dag en toen het niezen na een paar dagen overging, zat mijn neus verstopt. Na een week werd het niet beter en ik besloot naar de huisarts te gaan. Want een verstopte neus is heel vervelend. Bovendien proefde ik niet meer wat ik at.” De huisarts constateerde geen ernstige afwijkingen en raadde Lotte aan neusspray te gebruiken. “Hij adviseerde Otrivin omdat daarin de werkzame stof Xylometazoline zit. Nu weet ik dat dat het stofje is dat ervoor zorgt dat je er afhankelijk van wordt.”

Overheersend
De eerste keer dat Lotte sprayde, wist ze niet wat haar overkwam. “Ik spoot eerst in mijn rechterneusgat en na ik denk zo’n dertig seconden voelde ik mijn neus open poppen. Snel deed ik het zelfde aan de linkerkant en sinds dagen kon ik weer ademen en ruiken. Het was echt een sensationeel gevoel.” Ondanks dat Lotte nooit drugs heeft gebruikt, kan ze zich voorstellen dat een eerste keer dat iemand bijvoorbeeld coke snuift een soort gelijke ervaring heeft. Overdonderend en alles overheersend. De arts had gewaarschuwd: ze mocht de spray niet langer dan een week gebruiken. En hoewel de klachten waren afgenomen na die week, bleef Lotte spuiten. Sterker: ze kon niet meer zonder haar flesje Otrivin en spoot steeds vaker op een dag om het gewenste effect te bereiken. In elke tas had ze een neusspray zodat ze nooit misgreep. Paniek brak uit als ze onverhoopt geen spray bij zich had.

Mama is verslaafd
“De laatste tijd voel ik me steeds ellendiger over mijn neusspraygebruik. Het valt mijn kinderen op dat ik het zo vaak doe en zij stellen er vragen over. Ik weet niet goed wat ik daarop moet antwoorden. ‘Mama is verslaafd aan Otrivin en kan niet meer zonder?’ dat kan ik toch niet zeggen? Maar het is wel de keiharde waarheid.”

Toen Lotte destijds informatie over het gebruik van neusspray opzocht, schrok ze wat de gevolgen ervan allemaal kunnen zijn. “Ik las dat ik kans heb op een verhoogde bloeddruk, dat mijn neus op den duur permanent verstopt is, het tast mijn neusslijmvlies aan en waarvan ik heel erg schrok is dat het mogelijk is dat je als je het heel lang gebruikt je reuk kunt verliezen. En dat alles komt dus door Xylometazoline. Maar ik kan echt niet zonder.”

Ze verzamelt nu moed om het gesprek met haar huisarts aan te gaan. “Ik vind dat doodeng, want de gedachten alleen al dat ik nooit meer neusspray kan gebruiken, drijft me tot waanzin.”

Herken jij het verhaal van Lotte? Ben je zelf verslaafd aan neusspray of ken je iemand in je omgeving die het dagelijks gebruikt? We zijn benieuwd naar jullie tips, deel ze in de comments onder dit artikel.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

27 reacties

Jill -

Hier ook hetzelfde verhaal! Ben er wel vanaf door Avamys ( op voorschrift ) en de neusspray te combineren en zo af te bouwen … en is me gelukt! Nu bij verkoudheid dagje of 3 gebruiken en de 4e nacht tandjes bijten 😀 en zo lukt het me om eraf te blijven 😀! Veel succes!

M -

Jaren geleden ook last van gehad. Gestopt met neusspray en bij de KNO-arts neusslijmvlies weg laten halen. Paar jaar later nog eens een kleine operatieve ingreep met dichtbranden. Ik kijk wel uit met neusspray, ik gebruik het nog wel als ik verkouden ben maar echt niet langer dan 5 dagen.

Trijnie -

Ook ik gebruik al jaren de neusspray. Ik gebruik de kinderversie met 0,5mg xylomethaxine. Op een merk wat de jumbo verkoopt zit een draaiboek. Ik doe er wat water in zo wordt de concentratie steeds dunner. Gebruik nu alleen nog voor de nacht.

F -

Hi, ik ben ook 7 jaar verslaafd geweest. Ik ben allergisch voor katten en honden en heb hooikoorts. Dus mijn neus verstopt best vaak. Ik wilde een speciale behandeling ondergaan tegen de allergieën maar moest daarvoor eerst afkicken van neusspray. Ze gaven mij een middeltje (ook een spray) waardoor Je neusslijmvliesen niet meer irriteren (want dat is wat door otrivin steeds gebeurd). Ga opzoek naar een middel dat dat tegen gaat. Als je het niet vertrouwd, begin dan met 1 neusgat en merk dan zelf dat je neus ietsjes dichter gaat zitten, maar op geen moment helemaal verstopt is. Na 3 dagen was het gewoon over. Weg otrivin en andere spray!

Richard hoop -

Ik ben ook jarenlang verslaafd geweest maar ben er vanaf gekomen dankzij nisita…. Een paar weken een paar keer per dagen smeren, het hersteld je slijmvliezen. wel volhouden en je merkt na een paar dagen al verbetering

Babs -

Lotte , ook ik gebruik al meer dan 40 jaar neusspray , ook voortgekomen uit een allergie en astmatische bronchitis . Nu zover dat ik het alleen voor het slapengaan gebruik . Ik herken het als ik mijn neusspray vergeet in mijn tas word ik gek en word ik panisch dat mijn neus dicht gaat .

Yolanda -

Ik ben ook lang verslaafd geweest asn neusdruppels.
Achteraf bleek door ons hondje we hebben hem niet daar voor weggedaan, en ik bleef gewoon neusspray gebruiken.
Toen ons hondje ouder werd kreeg hij de ziekte van cushing, dan worden de haren wat dunner.
Ik ben toen naar de dokter geweest ik wilde van die neusspray af.
Hij raadde mij aan kinder neusspray te gebruiken.
Het hielp niet zoals otrivin maar ik zette door.
Sliep vaak slecht geen lucht droge mond. Maar ik moest er van af
Heb een tijdje door gezet en ook die kinder neusspray daar zit de helft in ipv otrivin
En ik bouwde het steeds af naar minder.
Ons hondje is aan ouderdom gestorven😢 maar nu ben ik er ook helemaal vanaf
Probeer gewoon eens kinder neusspray
Heel veel succes!

sofie -

Hier ook al heel lang last van chronische sinusittis zeggen ze van neus keel oor specialist.
Al 2 keer ondernaarkozen geweest voor neusspoeling en 3 keer operatie ik doe het niet mee heb tot nu toe. Geluk ruik en proef nog altijd het enige dat helpt die otrivine spray en zou er graag ook van af willen maar hoe?

Renee -

Hoi! Same problem. Denk al wel 20 jaar. Maar… ik ben niet verkouden. Als ik ga slapen, gaat mijn neus standaard dicht. Arts geweest, neus leeggebrand, nu zou het over moeten zijn. Nou niets was minder waar. Ik laat het zo. Ik gebruik kinder neusspray. Zelfde werking, minder schadelijke stoffen. Ik gebruik het 1x voor het slapen. Met mijzelf zo afgesproken. Soms als ik uit eten ga doe ik het dan al, proef je beter. En bij verkoudheid probeer ik de max van 5 dagen gebruik aan te houden (van meerdere keren per day sprayen dus..)

Arnie -

Ik gebruik het ook al zo’n 15 jaar. Eerst de gewone en nu de menthol. Prima spul! Ik heb geen zin om te stoppen ook, ben al gestopt met roken en drinken doe ik ook niet dus deze hou ik gewoon. Menthol is echt het einde, nooit meer een dichte neus

Elin -

Hier ook 8 jaar verslaafd geweest. Het was ook begonnen na een banale verkoudheid, maar na enige tijd hielp 2x per dag niet meer. In elke handtas, hoekje thuis had ik.een spray. Ik heb afgebouwd naar een kinder/baby spray nessivine. Helaas was mijn slijmvlies te hard aangetast en was een operatie nodig. Inderdaad 1 week een zware verstopte neus, maar ben nu al 5 jaar neusspray vrij, echt een heerlijk gevoel

Erik -

Ik heb een jaar of vier met een neus spray verslaving geworsteld.

Eerst afgebouwd naar baby neus spray alleen voor slapengaan. Uiteindelijk zelf ook met aanpassen van lighouding kunnen wennen.

Maar het is smerig spul! Nu zeker 3 jaar niet meer gebruikt, maar mijn slijmvliezen zijn blijvend aangetast en reuk verminderd

Vraag hulp! Succes en sterkte!

Bas -

Zelf ook jaren aan verslaafd geweest. Zonder neusspray zat mijn neus iedere nacht dicht en kon ik niet goed ademhalen. Ik ben er vanaf gekomen door de spray eerst een week lang in nog maar een neusgat te sprayen, waardoor het andere neusgat zichzelf moest herstellen. Na ongeveer een week stopte ik met sprayen en kon ik ademen via het herstelde neusgat. Na nog een week herstelde ook mijn andere neusgat. Als ik nu op mijn zij in slaap val heb ik nergens last van en kan ik zonder de sprays. Op mijn rug liggen werkt niet want dan raakt mij neus verstopt.

Mijn tip om van de spray af te komen; eerst het ene neusgat, daarna het andere. Succes!

Tomas -

Beste Lotte, eerst en vooral verschrikkelijk hoe men tekeer gaat met neusspray als je echt niet kan ademen, ben er ook aan verslaafd geweest maar niet zo erg. Maar dat je zooo lang geen behandeling hebt gehad snap ik niet. Mijn neus keel oor arts heeft mijn neusslijmvlies gewoon kleiner gemaakt door een soort van elektrolyse.. 10 dagen een droge korst inwendig gehad en ik ben al meer dan 2 jaar neusspray vrij. Zelfs als ik verkouden ben verstopt mijn neus niet meer omdat mijn slijmvliezen zo klein zijn dat zelfs als ze wat zwellen de doorgang niet verhinderen. Dus ik zou zeggen neem je dokter eens goed bij zijn nekvel en vraag of hij u hiermee niet kan helpen. Denk dat het wel tijd wordt na 15 jaar.. Succes meisje

Jess -

Ik was ook byna een jaar verslaafd aan neusspray het begon met een verkoudheid in de winter. Toen alleen ma verstopte neus non stop. Nu sinds afgelopen zaterdag niet meer gebruikt! Nog gaat me neus wel ietsje dicht. Maar het is niet vervelend en is te doen!

Mach -

Ik ben al jaren verslaafd aan neusspray en gebruik het meerdere keren per dag/nacht. Heb alle alternatieve druppels van huisarts
En KNO arts geprobeerd maar geen succes. Ook met andere methodes tot nu toe niet gelukt. Ik kan onmogelijk door m’n mond ademen want wordt daar enorm misselijk van. Een operatie aan m’n neus is nodig om meer ruimte te creeeren, maar ook na de operatie moet je 3 dagen watten in je neus, en ja dat durf ik dus niet. De KNO arts heeft me 3 opties gegeven. Accuut stoppen en dan maar 2 weken misselijk en overgeven. Dagopname en bevriezing slijmvliezen neus ( geen garantie) of neus operatie, wegsnijden overtollig slijmvlies en rechtzetten neusschot.
Ik durf geen enkele optie aan! Andere tips zeker welkom!

Romi -

Heel herkenbaar !12 jaar verslaafd er aan geweest na een verkeerde epuderale die op mijn longen was geslagen en ik dus in ademnood ben gekomen!bij mijn 2 de zwangerschap begonne de paniekaanvallen!12 jaar lang zat werd ik gek bij de gedachten dat ik het nie bij me had en ik ademnood zou geraken !maar op n dag ..was de apotheek dicht..heel de stad afgezocht naar neusspray en toen dacht ik ok..dit is de kans om er mee te stoppen!3 dagen heel moeilijk geweest en ben er nu toch 2 jaar vanaf en trots dat ik er zelf mee ben kunne stoppen!ben er van overtuigd dat het Lotte en andere ook wel zal lukken hoe moeilijk het ook is !

Annemarie -

Ik heb dit ook jaren gehad. Zodra ik enigszins verkouden leek te worden gebruikte ik een neusspray en bleef dat te lang gebruiken. Ik kon anders ’s nachts niet slapen terwijl ik weet dat als ik 1 of 2 nachten geen neusspray gebruik, dat alweer goed was. Doordat ik vaak verkouden was en vaak een neusspray gebruik kreeg ik op een dag een gat in mijn neustussenschot. Iets wat normaliter bij heroïne verslaafden voor komt…. Dat gaatje is gedicht met een plastic plaatje maar zal om de zoveel jaar vervangen moeten worden. Maar sindsdien gebruik ik nooit meer een neusspray, dat is alweer 5 jaar geleden. Ik heb weleens zo’n zoutoplossing geprobeerd maar dat werkt niet voldoende dus gebruik ik het niet. Dan maar af en toe een beroerde nacht.

Anja -

Ik had net hetzelfde probleem, kon echt niet zonder, kon en wou niet door mijn mond ademen want dan begon ik precies te hyperventileren. Door de spray waren mijn neusschelpen vergroot en zat er een poliep, dit is verholpen door een operatie in 2009 en sindsdien sprayvrij !

Miriam -

Ik heb hier ook last van, gebruik het wel minder. Alleen voor het slapen en slechts met hoge uitzondering een keer overdag (als mijn hooikoorts pilletje niet voldoende werkt). Gebruik ik het niet voor het slapen gaan omdat mijn neus al open is, dan word ik zo’n 2 uur later wakker van ee verstopte neus.. zo raar. Ik wil hier wel vanaf, maar hou het steeds maar kort vol. Lees hier graag de tips.

Jeanine -

Hier precies zo. Ik denk ook wel al 15 jaar. Dagelijks gebruik ik otrivin. Heb altijd wat bij mij. In mijn tas, in de keukenla en op mijn nachtkastje. Als je mijn nachtkastje opend zie je alleen maar lege flesjes neusspray. Het is makkelijk zeggen dat je er vanaf moet blijven, maar zo werkt dat niet. Geen enkele andere neusspray werkt. Als ik het niet gebruik word in benauwd en word ik helemaal rood met als gevolg zelfs paniek aanval. Het vergeten is ook vreselijk, alleen bij de gedachte slipt mijn neus al dicht en krijg ik het benauwd.

Ik heb nu een neusspray gekregen om het af te bouwen, ligt al 2 maand bij de apotheek… moet hem nog steeds halen. Maar ga het zeker proberen. Dat is een neusspray die je je leven lang mag gebruiken, dus moet het toch eens een kans geven. Al denk ik dat het een gewone zoutoplossing is, wat ik al vaker heb geprobeerd.

Ik hoop dat je antwoorden zult vinden voor jezelf! Ik lees mee♡

Wendy -

Ik herken dit zo ben wel meer dan 10 jaar verslaafd geweest. Laaste tijd kreeg ik steeds vaker het gevoel van een voorhoofdsholteontsteking neusspray hielp niet meer, dokter gebeld want niks hielp meer ik kreeg ampullen met de naam Flixonase moest 2x per dag gebruiken, na 1 week geen neusspray erbij gebruikt. Na 1,5 week 1x per dag gaan gebruiken alleen voor slapen gaan. Weer 1,5 week later hele maal niet meer nodig. Het is zo’n opluchting ik ruim veel meer proef veel meer, ja ik heb soms als ik wakker word nog even een verstopte neus maar zodra ik opsta is die weg. Toen ik het kreeg dacht ik dat het niet hielp je heb dit spul ook in een spray vorm maar eigenlijk ben ik wel blij dat ik die niet heb gekregen het heeft me van de neusspray afgeholpen. Ik weet nu ook zeker dat mocht ik weer erg verkouden worden ik dit opnieuw aan vraag en niet naar de Kruidvat loop om neusspray te halen want die verslaving wil ik nooit meer. Succes met afkicken dit werkte voor mij hopelijk helpt het meer mensen

lieke -

Kan nooit kloppen,dat rotzooitje mag maar n week lang gebruikt worden,,,,,,,,,,, en als je ECHT ballen hebt .,stop je,doe er dan water in…………………..om af te kicken Ik gebruik zelf al 10 jr lang fluticason pufjes is neus 2 x ieder neusgat per dag………………….maar dat is voor de allergie van onze Maincoon,en dat mag langer……………………………………….dit artikel geloof ik niet//////

Jorine -

Hallo,
Ik weet ook precies was je voelt. Ik gebruik het van de Kruidvat xylometasoline.
Vorig jaar een Neusspray van de dokter gevraagd maar die werken uiteraard niet voldoende, ik kreeg er niesbuien van, maar uiteindelijk ben ik er vanaf gekomen. Tot voor een paar weken geleden, weer verkouden geworden en toch weer een neusspray gekocht, ik raad je ook aan om een gesprek met de dokter te houden en echt te stoppen met de xylometasoline. Hoe lastig het ook is, misschien afleiding zoeken?
Succes en sterkte

Melanie -

Er is bij de dokter een vervangende neusspray te krijgen zonder dat verslavende stofje om er vanaf te komen ,er zijn veel mensen die dit is overkomen .Het helpt echt heel veel succes

Linda -

Herkenbaar. Probeer per neusgat te stoppen. Het duurt maar een paar dagen, dan hersteld het wel weer en krijg je weer lucht. In de tussentijd kun je zoutoplossing gebruiken voor het neusgat zonder Otrivin. Na een week ook steeds minder andere neusgat sprayen en uiteindelijk ermee stoppen. Gebruik in de tussentijd weer zoutoplossing. Succes!

Sylvana -

beste lotte’

Ik hoop echt dat je hiermee kan stoppen, lukt dit niet zitten er zeker gevolgen aan.
Ik begrijp je verslaving heel goed, helaas dealen ik en mijn vriend hier ook mee.
Wij kunnen niet meer zonder.
Ik zou zeker naar een dokter gaan en aankaarten dat je hulp nodig hebt.
Mijn vriend heeft nu een speciale behandeling om te stoppen, dit werkt alleen heeft hij te laat ingegrepen waardoor hij waarschijnlijk geopereerd moet worden.
Ik daarintegen gebruik het minder maar moet ook gaan stoppen.
Maar het is zo moeilijk.
Toch ga ik binnekort ook naar de huisarts en hoop ik te voorkomen wat mijn vriend nu doormaakt.
Ik wil je daarom echt meegeven doe alsjeblieft alles wat kan om te stoppen, de gevolgen ervan zijn levensgevaarlijk en niet grappig.
Heel veel suscces , en ik hoop dat het je lukt.

Liefs
Sylvana

Reageer ook