Openhartig: Lotte is al meer dan vijftien jaar verslaafd aan neusspray

Uit haar tas haalt ze het flesje Otrivin. Beschaamd spuit ze het goedje in elk neusgat. “En dit doe ik tussen de vijf en tien keer per dag. Het is een pure verslaving waarvoor ik me enorm schaam, maar zoals een junk zijn drugs nodig heeft, kan ik niet leven zonder mijn neusspray,” vertelt Lotte (41). Dat ze niet de enige is maar een van de tien- tot honderdduizend Nederlanders, maakt haar verslaving niet makkelijker. “Ik wil er van af maar word gek van het idee het niet meer te kunnen gebruiken.”

Het begon met een ordinaire verkouden, nu ruim vijftien jaar geleden. “Het was winter en ik werk op een kinderdagverblijf waar de kinderen om de haverklap verkouden zijn. Ik nieste de hele dag en toen het niezen na een paar dagen overging, zat mijn neus verstopt. Na een week werd het niet beter en ik besloot naar de huisarts te gaan. Want een verstopte neus is heel vervelend. Bovendien proefde ik niet meer wat ik at.” De huisarts constateerde geen ernstige afwijkingen en raadde Lotte aan neusspray te gebruiken. “Hij adviseerde Otrivin omdat daarin de werkzame stof oxymetazoline zit. Nu weet ik dat dat het stofje is dat ervoor zorgt dat je er afhankelijk van wordt.”

Overheersend
De eerste keer dat Lotte sprayde, wist ze niet wat haar overkwam. “Ik spoot eerst in mijn rechterneusgat en na ik denk zo’n dertig seconden voelde ik mijn neus open poppen. Snel deed ik het zelfde aan de linkerkant en sinds dagen kon ik weer ademen en ruiken. Het was echt een sensationeel gevoel.” Ondanks dat Lotte nooit drugs heeft gebruikt, kan ze zich voorstellen dat een eerste keer dat iemand bijvoorbeeld coke snuift een soort gelijke ervaring heeft. Overdonderend en alles overheersend. De arts had gewaarschuwd: ze mocht de spray niet langer dan een week gebruiken. En hoewel de klachten waren afgenomen na die week, bleef Lotte spuiten. Sterker: ze kon niet meer zonder haar flesje Otrivin en spoot steeds vaker op een dag om het gewenste effect te bereiken. In elke tas had ze een neusspray zodat ze nooit misgreep. Paniek brak uit als ze onverhoopt geen spray bij zich had.

Mama is verslaafd
“De laatste tijd voel ik me steeds ellendiger over mijn neusspraygebruik. Het valt mijn kinderen op dat ik het zo vaak doe en zij stellen er vragen over. Ik weet niet goed wat ik daarop moet antwoorden. ‘Mama is verslaafd aan Otrivin en kan niet meer zonder?’ dat kan ik toch niet zeggen? Maar het is wel de keiharde waarheid.”

Toen Lotte destijds informatie over het gebruik van neusspray opzocht, schrok ze wat de gevolgen ervan allemaal kunnen zijn. “Ik las dat ik kans heb op een verhoogde bloeddruk, dat mijn neus op den duur permanent verstopt is, het tast mijn neusslijmvlies aan en waarvan ik heel erg schrok is dat het mogelijk is dat je als je het heel lang gebruikt je reuk kunt verliezen. En dat alles komt dus door Oxymetazoline. Maar ik kan echt niet zonder.”

Ze verzamelt nu moed om het gesprek met haar huisarts aan te gaan. “Ik vind dat doodeng, want de gedachten alleen al dat ik nooit meer neusspray kan gebruiken, drijft me tot waanzin.”

Herken jij het verhaal van Lotte? Ben je zelf verslaafd aan neusspray of ken je iemand in je omgeving die het dagelijks gebruikt? We zijn benieuwd naar jullie tips, deel ze in de comments onder dit artikel.

 

 


Reageer ook