fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Annemien (41) rookte door tijdens haar zwangerschappen

Veel vrouwen gooien tijdens hun zwangerschap het roer rigoureus om: ze nemen wat meer rust, eten gezonder, laten alcohol staan en grijpen al helemaal niet meer naar sigaretten of drugs. Al jaren is bekend hoe slecht roken tijdens de zwangerschap is, maar dat betekent niet dat iedereen er ook mee stopt. Maar liefst 9 procent van de vrouwen rookt door tijdens de zwangerschap, maar slechts een klein percentage hiervan komt daar ook voor uit… Wij spraken met Annemien, moeder van twee kinderen, die tijdens allebei haar zwangerschappen heeft doorgerookt.

Ongepland zwanger

“Op mijn 19e raakte ik voor het eerst zwanger” vertelt Annemien in het telefoongesprek wat ik met haar had. “Ik werkte ongeveer een jaar als caissière in een lokale supermarkt, toen ik een relatie kreeg met een collega. Hij heette Danny en was ruim tien jaar ouder dan ik. Al snel trokken we bij elkaar in en na twee maanden bleek ik in verwachting van ons eerste kind. Het was wat snel, maar we besloten dat het kindje meer dan welkom was. We waren zo gek op elkaar!”

Vuile leugenaar

Helaas bleek al in het eerste trimester dat Danny niet alleen met Annemien een relatie had, maar dat hij er meerdere contacten op nahield. “Danny was aan het werk en ik lag misselijk op bed toen er werd aangebeld. Het bleek één van zijn vriendinnen te zijn die er achter wilde komen of hij wel echt vrijgezel was. Toen ik de deur opendeed wisten we allebei genoeg: Danny is een vuile leugenaar.” Die avond confronteerde Annemien Danny met wat er die middag was gebeurd en hij ontkende het niet. Sterker nog: hij gaf zelfs toe meerdere vriendinnen te hebben.

Heel veel stress

“Meteen pakte ik mijn koffers en trok weer bij mijn ouders in. Ik heb niet veel geld, maar ik heb wel mijn trots. Deze periode was heel zwaar en ik had erg veel stress. Toen ik op een avond huilend met een vriendin op de bank zat, bood ze mij een sigaret aan. ‘Daar voel je je beter door’ zei ze.” Annemien twijfelde. Ze had al maanden niet meer gerookt, maar deze stress kon ook niet goed zijn voor het kleintje. Ze nam de sigaret aan, stak hem op en voelde de stress direct wegebben.

Rookte door tijdens haar zwangerschappen

Na die ene sigaret nam Annemien zich voor het niet meer te doen. “Ik wilde het echt niet meer, maar de stress werd me teveel. Eerst rookte ik nog stiekem, maar al snel deed ik het ook op mijn werk. Danny en ik zagen elkaar hier nog iedere dag en daardoor stond ik de hele dag stijf van de spanning. En stress? Dat is nog veel slechter voor de baby dan een paar sigaretten!”

Naar de huisarts

Annemien’s verloskundige raadde Annemien het roken sterk af. Ze gaf haar oefeningen mee om zonder sigaret te kunnen ontspannen en moedigde haar aan om een afspraak met de huisarts te maken. Hij zou haar extra op de gevaren kunnen wijzen en haar helpen met stoppen. “Ik heb geen gebruik van het advies gemaakt. De sigaretten waren echt het enige wat hielp”.

Uitkering

Hoewel Annemien’s stress minder werd door het roken, werden de problemen er niet minder door. Omdat ze ook op werk, voor de supermarkt rookte, wilden haar collega’s niks meer met haar te maken hebben. “Ze vonden het dom en begrepen mij niet. Uiteindelijk heb ik maar ontslag genomen en kreeg ik een uitkering. Dit was fijn, want zo kon ik meer rusten en zag ik ook Danny niet meer.” Helaas loste dit de problemen maar kort op. De uitkering bleek niet voldoende voor de grote uitgaven die Annemien voor de komst van de baby moest doen en ook dit leverde stress op. “Ik besloot ook toen weer door te roken.”

Gezonde dochter

Na een heftige zwangerschap bevalt Annemien na 9 maanden van een gezonde dochter. “Ze was iets aan de kleine kant, maar verder was alles goed. Het bewijst maar weer: roken kan echt niet zo veel kwaad als dat ze altijd zeggen.”

Tweede zwangerschap

Drie jaar later raakt Annemien weer ongepland zwager en rookt ook toen door. Ze krijgt een zoontje die op een wat laag geboortegewicht na, helemaal gezond lijkt te zijn. “Ik heb er geen spijt van, alles is goed gekomen.”

Jouw mening

Hoe denk jij over het verhaal van Annemien? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

BEN JIJ MOMENTEEL ZWANGER EN ROOK JIJ DOOR? WIJ ADVISEREN JE DRINGEND OM HIEROVER IN GESPREK TE GAAN MET JE VERLOSKUNDIGE, GYNAECOLOOG OF HUISARTS. ROKEN IS SCHADELIJK VOOR MOEDER EN HET ONGEBOREN KIND. WIJ ZIJN HET DAN OOK NIET EENS MET ANNEMIEN, DIE CLAIMT DAT HET GEEN KWAAD KAN!

Before and after foto’s: Mara test de natuurlijke zeep van Marius Fabre

Savon de Marseill

Toen Ward en ik elkaar nét kenden, deed hij mee aan de Iron Man in Aix-en-Provence. We kenden elkaar een week of vier en we moesten er niet aan denken dat we elkaar een week niet zouden zien. Hij nodigde mij daarom uit om met hem en zijn ouders mee te gaan. Wat was dat gaaf! In één week tijd leerde ik mijn schoonouders een stuk beter kennen, zag mijn nieuwe liefde een halve Iron Man volbrengen én werd verliefd op Aix-en-Provence. Het zijn van die geluksmomenten die je nooit meer vergeet. Sindsdien zijn wij diverse keren terug geweest naar Aix-en-Provence, maar ook naar het net iets zuidelijkere Marseille. Deze rauwe havenstad is een must-visit voor iedereen die van lekker eten, waanzinnige rotspartijen en een felblauwe zee houdt. Oh, en niet te vergeten: die heerlijke Marseille zeep…LEES VERDER!

Reageer ook