fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 procent van de zwangeren rookt door, onder laagopgeleiden zelfs 22 procent

Tijdens je zwangerschap is een aantal dingen heel belangrijk. Je drinkt geen alcohol, je rookt niet, je gebruikt geen drugs, je weet wat je wel en juist niet mag eten, je neemt genoeg rust, je blijft lekker in beweging en slikt dagelijks de juiste supplementen. Verder laat je regelmatig een echo maken en bezoek je de verloskundige. Pfoe, een hele lijst he? Ja! Maar het ‘bakken’ van jouw kindje is ook niet iets wat je even doet. Je hebt een verantwoordelijkheid naar jezelf, maar vooral naar het kind.

Hoewel de meeste vrouwen zich beseffen dat ze deze verantwoordelijkheid hebben, en het ook echt graag goed willen doen, gaat het nog vaak mis. Het kan natuurlijk dat je niet precies weet wat je wel en niet mag eten en dat je hier soms de mist mee ingaat. Kan gebeuren en uiteindelijk helpt je verloskundige en je omgeving je hier wel mee. Wat een stuk ‘kwalijker’ is, is dat er uit onderzoek is gebleken bijna 9 procent van de zwangere vrouwen doorrookt tijdens de zwangerschap. Onder laagopgeleide vrouwen is dit zelfs 22 procent.

9 procent van de zwangeren rookt door, onder laagopgeleiden zelfs 22 procent 2

Waarom mag je niet roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor de moeder, maar nog veel slechter voor het kind. Het kan leiden tot aangeboren afwijkingen aan de mond, voeten of het hart, een miskraam of doodgeboorte, een vroeggeboorte, verminderde longfuncties van het kind, luchtweginfecties, wiegendood of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Al met al: onwijs slecht. Ook als je maar ‘een paar sigaretten per dag rookt’.

Campagne overheid

Vanwege deze schokkend hoge percentages van doorrokende zwangeren, lanceert de overheid nu een campagne tegen roken tijdens de zwangerschap. Met deze campagne willen ze de omgeving van aanstaande moeders stimuleren om te stoppen met roken. Een goed initiatief als je het ons vraagt!

Hoe denk jij hierover?

Hoe denk jij over vrouwen die roken tijdens de zwangerschap? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook