fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op welke temperatuur stel je jouw wijnkoelkast in?

wijnkoelkast

Er is een tijd geweest dat het me niet zoveel uitmaakte wat voor een wijn ik dronk. Had de fles een aantrekkelijk etiket? Dan vond ik het al prima. Dat is tegenwoordig wel anders nu ik vrienden heb die zich verdiepen in wijn. Wat? Zijn er wijnkoelkasten? Jazeker!

Ik was aangenaam verrast toen een vriend vertelde dat er speciaal voor wijn koelkasten zijn ontwikkeld. Ik mikte mijn witte wijn altijd gewoon in de koelkast maar vaak haalde de fles de koelkast niet eens. Dat er bijvoorbeeld rode wijnen zijn die gekoeld net even lekkerder zijn, wist ik ook niet. Waarom zou iedere wijnliefhebber een wijnkoelkast in huis moeten hebben en waarop moet je dan letten?

Wijn kan toch ook in de koelkast?

Natuurlijk kun je wijn in een gewone koelkast bewaren, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een wijnkoelkast. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en vaak zijn ze gewoon heel stylish om te zien en een aanwinst voor je keuken. Maar het is ook functioneel. Een wijnkoelkast heeft een constante temperatuur waardoor de wijn goed koud blijft. Omdat er alleen maar wijn in ligt is die temperatuur prima. In je dagelijkse koelkast liggen allerlei andere producten die op een andere temperatuur beter houdbaar blijven.

Hoe warm is jouw kamer?

Rode wijn is het lekkerst als het rond de zestien graden is en witte wijn mag twee graden koeler zijn. Belangrijk is dus dat de wijn wordt bewaard bij een constante temperatuur. Wijn die je warm bewaart, rijpt sneller. Dat is niet de bedoeling. Een wijn die langzamer rijpt smaakt gewoon veel beter. Veel mensen serveren wijnen niet op de juiste manier. Schenk jij rode wijn ook in als ‘ie op kamertemperatuur is? Dat is alleen juist als de kamertemperatuur 18 graden is….

Lekker de ruimte

In een wijnkoelkast kun je de flessen goed neerleggen zonder dat pakken melk, flessen frisdrank en vleeswaren in de weg liggen. Zo houd je overzicht in de speciale koelkast en ziet het er ook nog eens mooi uit. Een fles wijn die is opengemaakt, is niet eindeloos houdbaar. Wijn die buiten de koelkast wordt bewaard kan anders gaan smaken bijvoorbeeld door Uv-straling. Om te voorkomen dat Uv-straling invloed heeft op de kwaliteit van de wijn, hebben de koelkasten vaak groen glas.

Is het niet duur?

Als je van plan bent een wijnkoelkast te kopen, kun je op internet veel informatie vinden. Zoals gezegd zijn er verschillende maten en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ga er vanuit dat je een prima wijnkoelkastje kunt kopen voor zo’n tweehonderd euro. Het is maar net wat je wilt en wat passend is in je keuken. Zeker als je een wijnliefhebber bent, is een wijnkoelkast geen overbodige luxe en je zult zien dat je wijn door een juiste temperatuur nog lekkerder smaakt.

Heb jij al een wijnkoelkast en wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook