fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op welke temperatuur moet je koelkast zijn om gevaarlijke bacteriën te voorkomen?

Weet jij op hoeveel graden je koelkast eigenlijk moet staan? Eerlijk gezegd heb ik hier nooit over nagedacht en hem ooit gewoon aangezet. Toen ik vond dat mijn producten niet heel koud werden heb ik ‘m een graadje kouder gezet, maar op hoeveel graden die nu precies staat? Geen idee! Vandaag kwam ik echter een artikel tegen van het Voedingscentrum waarin ze aangeven dat de temperatuur in de koelkast (of ijskast, het is maar je hoe dit apparaat zelf wilt noemen) niet boven de 4 graden mag komen.

Gevaar ligt op de loer!

Op de website van het Voedingscentrum kwamen we een artikel tegen waarin aan Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum, werd gevraagd wat de gevolgen kunnen zijn van een te hoge temperatuur in de koelkast. Eerlijk gezegd schrokken we daar enorm van. Van der Vossen: “Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van wordt. Elke graad warmer versnelt de groei. Listeria, een beruchte ziekmakende bacterie, groeit bijvoorbeeld 3 keer sneller bij 7 °C, en bijna 8 keer sneller bij 12 °C. Het is dus belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat.”

Hoe krijg je je koelkast op 4 °C?

Het handigste is om dit met een koelkastthermometer te doen. Leg de thermometer op de onderste plank van je koelkast en na een paar uur check je de temperatuur. Is het warmer dan 4 graden stel je koelkast kan een beetje bij. Let op: bij de draaiknop in de koelkast geldt: hoe hoger het getal of het aantal streepjes, hoe kouder de temperatuur wordt.

Check regelmatig de temperatuur in je koelkast!

Hoe kom je aan een koelkastthermometer?

Via het Voedingscentrum kun je gratis een thermometer aanvragen. Je betaalt dan slechts de verzendkosten, namelijk € 1,95.  Via Bol.com kun je ook koelkastthermometers bestellen, ook een digitaal exemplaar die je voor de oven of voor bijvoorbeeld de vissenkom kunt gebruiken.

Wel eens ziek geweest door bedorven voedsel uit de koelkast?

Heb jij het wel eens meegemaakt dat voedsel in de koelkast snel bedierf? En dat je er misschien zelfs wel ziek van bent geworden? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig en het kan nuttig zijn voor onze andere lezeressen :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook