fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op deze manier kun je je kind steunen tijdens de eindexamens!

De voorbereidingen op de eindexamens zijn in volle gang, een spannende tijd voor alle middelbare scholieren die in hun laatste jaar zitten. Maar de examenperiode is niet alleen spannend voor scholieren; ook voor jou als ouder kan het een behoorlijk stressvolle periode zijn. Hoe kun je deze periode zo aangenaam mogelijk maken voor je zoon of dochter én voor jezelf? Ik geef je graag een paar tips.

  • Steun je kind, maar laat hem of haar vooral ook zijn eigen gang gaan. Je kind weet als geen ander hoe hij of zij de leerstof het beste onder de knie krijgt. Houd kritiek op zijn of haar leermethode daarom voor jezelf, en laat je kind het examen op zijn of haar eigen manier voorbereiden. Natuurlijk kun je wel helpen door je kind regelmatig te overhoren, examenvragen uit oude examens voor te leggen en handige websites aan te bevelen. Denk hierbij aan websites als alleexamens.nl, scholieren.com en woxikon.nl. Ook bij het overhoren en aanbevelen van websites geldt: doe het niet op een dwingende manier, maar vraag je kind of hij of zij je hulp kan waarderen.
  • Hang het examenrooster op een zichtbare plek in huis. Vraag aan je kind of hij of zij al een examenplanning heeft gemaakt en biedt eventueel je hulp aan. Op mijneindexamen.nl kun je een gepersonaliseerd examenrooster raadplegen en uitprinten.
  • Zorg voor ontspanning; je kind zorgt namelijk al voor de inspanning. Leg niet te veel druk op je zoon of dochter en creëer een oase van rust thuis. Ga daarbij voor een gezonde basis: voldoende frisse lucht, gezond eten en af en toe wat beweging. Beloon je kind tijdens de examenperiode voor het harde werken door bijvoorbeeld zijn of haar favoriete gerecht te maken of een klein cadeautje te geven. Ook kun je een leuke beloning in het vooruitzicht stellen: een weekendje weg bijvoorbeeld, of een spannende activiteit zoals waterskiën of klimmen. Zorg verder voor een goede nachtrust, toon belangstelling voor de verhalen van je kind en heb vertrouwen in een goede afloop.

Hebben jij en je kind de examenperiode overleefd? Dan mag je gerust even de tijd nemen om daar met volle teugen van te genieten. Daarna breekt waarschijnlijk de studententijd aan en dat brengt zo weer zijn eigen problemen met zich mee. Is je kind niet geslaagd? Evalueer dan rustig samen waar het mis ging en maak een plan voor de toekomst.

Reageer ook