fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gaat jouw kind studeren? Houd een oogje in het zeil!

Wordt jouw kind na de zomer lid van een studentenvereniging en maak je je (lichtelijk) zorgen over de ontgroening en het nieuwe studentenleven? Begrijpelijk! Veel ouders horen van collega-ouders en hun kroost wat een studentenvereniging met je kind en zijn of haar studie kan doen. Slechte cijfers, veel alcohol drinken en ongezond eten: het hoort er allemaal bij. Hoewel dit natuurlijk normale processen voor het kind zijn, hoef je als ouder niet zomaar alles te laten gaan. Hier een aantal punten waarbij je best een beetje mee mag kijken.

1. Controleer je kind na de ontgroening op teken, open wonden en/of een overdaad aan blauwe plekken. Deze dingen klinken eng, maar over het algemeen valt het best mee! Ontgroeningen vinden vaak (deels) plaats in de natuur, vandaar een goede teken-check. Blauwe plekken en wonden kunnen duiden op geweld. Mocht je deze aantreffen, praat hier dan met je kind over en ga samen na of dit normaal of een stap te ver is.

2. Laat je kind zich de eerste paar maanden zo nu en dan wegen. Dit hoeft niet op een klinische, consultatiebureau-achtige wijze, maar houd het wel een beetje in de gaten. Uit onderzoek is gebleken dat studenten tijdens hun eerste uitwonende studiejaar gemiddeld wel 8 kilo aankomen! Bij veel jongeren is een kilootje meer of minder geen probleem, maar als jouw kind al aanleg heeft om dik te worden doet het bier en fastfood hem/haar geen goed. Vertel je kind over de hoeveelheid calorieën in alcohol en vet eten en bespreek alternatieven. Misschien is een wekelijkse kookcursus wel een leuke oplossing voor jouw kind?

3. Het eerste jaar van de studie is erg belangrijk. In dit zogenaamde ‘propedeuse-jaar’ wordt het kaf van het koren gescheiden en valt er een groot deel van de studenten af. De groep afvallers bestaat deels uit studenten die de studie vinden tegenvallen of studenten die toch liever iets anders doen. Een ander deel van die afvallers bestaat uit leerlingen die niet genoeg studiepunten hebben behaald, zij worden verplicht het jaar over te doen of zelfs helemaal te stoppen. Help je kind door na afloop van ieder kwartaal interesse te tonen (geen politieagent te spelen) en zijn/haar cijfers en tentamens te bespreken. Gaat het niet zo goed, bespreek dan hoe het komt. In een groot deel van de gevallen komt het door teveel feesten en te weinig studeren, maar vraag ook goed door naar andere mogelijke redenen. Schulden, groepsdruk en depressiviteit zijn veel voorkomende studievertragers!

Het doel van dit artikel is zeker niet om je bang te maken. De meeste jongeren genieten van het studeren en omschrijven dit later als één van de mooiste periode’s uit zijn/haar leven. Maar, wees als ouder alert en handel snel wanneer dat nodig is. Incidenten bij studenten-ontgroeningen gaan vaak de doofpot in. Benauwende contracten en omkoping van de pers is bij veel studentenverenigingen niet ongewoon, hierdoor wordt praten voor onzekere tieners erg lastig. Kritisch en alert zijn zijn niet alleen voor studenten vereiste eigenschappen, maar ook als ouder zijn ze onmisbaar.

Een tijdje geleden plaatsten we een recensie van het boek Verkikkerd van Lisette Jonkman. In deze heerlijke chicklit wordt een beschrijving gegeven van het studentenleven van tegenwoordig. Lees hier de recensie.

Reageer ook