fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op deze manier blijven je bananen langer goed

Al eerder deelden we de tip met jullie om bananen sneller rijp te krijgen. Maar soms gaat het rijpingsproces te snel en wil je dat ze er langer fris én fruitig uitzien. Want zeg nou eerlijk, je zet je tanden toch niet graag in een bruine banaan! We kwamen een goede tip tegen op Lifehacking.nl en die willen we graag met jullie delen.

Hoe komt het dat de banaan bruin wordt?

Om het rijpingsproces van fruit in gang te zetten produceren de meeste vruchtensoorten ethyleen. Dit is een gas dat door het hele fruitweefsel verspreid kan worden. Ook is het mogelijk dat het vanuit het fruit in de lucht komt en andere fruit aanzet om ook tot rijping over te gaan en ethyleen te produceren. Daardoor kun je fruit sneller laten rijpen door rijp fruit en nog niet rijp fruit bij elkaar in een afgesloten zak te doen.

De ademhaling van de cellen en de productie van nieuwe enzymen worden door ethyleen verhoogd. Is de temperatuur hoog dan zal dit proces zelfs worden versneld, waardoor het fruit nog eerder rijp is.

Hoe rem je het rijpingsproces af?

We kwamen een super goede en simpele tip tegen om het rijpen wat af te remmen. Wikkel de stam van de bananentros in met plastic folie. Hierdoor voorkom je dat het ethyleen gas de banaan binnendringt. Het rijpingsproces van de banaan gaat wel gewoon door, maar doordat je de stam, het meest kwetsbare deel afsluit, duurt het langer voordat het gas door kan binnendringen.

Hieronder de video zodat je kunt zien hoe het precies werkt.

Zijn je bananen toch overrijp? Maak er dan wat lekkers van.

Recept: Bananenpannenkoeken met salted caramel en cashewnoten 

Ga jij het proberen? We zijn heel benieuwd naar je ervaringen met het rijpen van bananen. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel.

Reageer ook