fb

Ooit van ‘dure poep’ gehoord? Zó weet jij of je dit hebt!

Als ik aan poep denk, denk ik niet direct aan woorden als ‘duur’. Naar mijn inziens is poep een afvalproduct en heeft het hierdoor zo goed als nul waarde. Niet alleen lijkt het mij een product dat zo goed als waardeloos is, ik vind het ook nog eens heel erg vies. De term ‘dure poep’ triggerde mij dan ook! En gezien jij op dit moment dit artikel leest, zal het jou ook nieuwsgierig hebben gemaakt! Wat is ‘dure poep’ en hoe weet je of je dit hebt?

Dure poep

Dure poep is ontlasting waar eigenlijk nog te veel voedingsstoffen inzitten. Je spreekt over dure poep wanneer het lichaam niet voldoende de mogelijkheid of tijd heeft gehad om alle voedingsstoffen uit je eten te verwerken. Volgens orthomoleculair therapeut Iris de Goede begint het allemaal met goed kauwen. Tijdens het kauwen komt er speekselenzymen vrij. Deze enzymen zijn de eerste stap in het verteringsproces. Het is dan ook belangrijk om op iedere hap in ieder geval vijftien keer te kauwen.

Voedselallergie

Waar De Goede het niet over heeft, is de spijsvertering in de darmen. Ook hier kan het gebeuren dat bepaalde soorten voedsel niet goed worden verteerd en dus niet alle voedingsstoffen uit het eten worden opgenomen. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, constipatie en/of diarree? Dan kan het zo zijn dat je last hebt van een voedselallergie of -intolerantie. Ook dit kan zorgen voor dure poep.

Tweede brein

In een post op Instagram geeft de orthomoleculair therapeut een aantal tips. Zo is het belangrijk om op iedere hap vijftien keer te kauwen, dagelijks 30 minuten te wandelen, één uur voor het slapen geen schermen, voldoende te slapen, diep adem te halen en je telefoon op vliegtuigstand te zetten ’s nachts. “Want, een rustig hoofd = een rustige buik. En andersom. Je darmen zijn immers je tweede brein!”, zegt De Goede.

Heb ik dure poep?

Hoe je kunt weten of je last hebt van dure poep? “Voel jij je wel eens moe en leeg gezogen na een maaltijd? Mistig in je hoofd? Zwaar? Slapjes? Futloos…”, vraagt De Goede. Kan jij hier ‘ja’ op antwoorden, dan zou het kunnen dat je last hebt van dure poep. Probeer dan de bovenstaande tips eens in je leven te implementeren.

Wanneer naar de huisarts?

Werken de bovenstaande tips voor jou onvoldoende, twijfel je aan deze informatie of heb je aanvullende medische vragen? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met jouw huisarts.

Reageer ook