fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ontslakken, zin of onzin?

ontslakken.jpg
Je hoort het steeds vaker. Mensen die lekker een weekendje naar een kuuroord gaan om eens goed te ontslakken. Er zijn zelfs mensen die zich maandelijks laten behandelen. Het ontslakken wordt ook wel ontgiften genoemd. Het voelt alsof je hele lichaam leeg en schoon is na zo’n kuur. Je kunt je lichaam op ontzettend veel verschillende manieren ontgiften. Je hebt het Detox-dieet, kruidentheevasten, Sapvasten, het Zuiverende dieet en nog veel meer. Maar is het eigenlijk zinvol om zo’n dieet te volgen? Of is het gewoon geldklopperij en heeft je lichaam er eigenlijk vrij weinig aan?

Veel voedingsmiddelen bevatten tegenwoordig toegevoegde bestanddelen als kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en verschillende chemicaliën. Volgens de ontgiftingskuren en diëten is het van belang om het lichaam regelmatig van deze schadelijke afvalstoffen te zuiveren. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld suiker, nicotine, cafeïne en alcohol. De theorie zegt dat het energieniveau van onze cellen verstoord wordt door deze stoffen. Daardoor zal de stofwisseling vertragen en vet niet meer goed verbranden. Zonder ontgiften zouden wij dus volgens deze theorie steeds dikker worden, ook als we normaal eten, je krijgt immers altijd wel wat schadelijke toegevoegde stoffen binnen. Naast dat we dikker worden kunnen volgens de diëten ook vermoeidheid, futloosheid, hoofdpijn, stress, concentratieproblemen en een vale huid ontstaan door de schadelijke stoffen. Om dit te voorkomen is het dus erg belangrijk om je regelmatig te ontgiften.

Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk maar is dit ook echt zo? Hoe gaat zo’n dieet eigenlijk precies in z’n werk?

Het is bij de meeste van dit soort diëten de bedoeling dat er een aantal dagen wordt gevast. Verder worden er bepaalde drankjes, plantenextracten, bindmiddelen als oplosbare vezels en actieve kool aanbevolen. Ook zijn voedingssupplementen heel belangrijk in dit dieet. Er wordt aangeraden om veel fruit en rauwe groenten te eten en vet en koolhydraten worden afgeraden. Uiteraard zijn koffie, alcohol en suiker uit den boze.

Het is eigenlijk van de zotte dat er niets gedaan wordt tegen dit soort diëten. Er wordt namelijk extreem weinig gegeten, er worden maaltijden over geslagen en er zijn zelfs dagen waarop niets gegeten mag worden. Dit is toch niet verantwoord? Dit kan zelfs gevaarlijk zijn zonder de juiste begeleiding.

Het bizarre is dat er duizenden, misschien wel miljoenen mensen zijn die dit soort diëten of kuren volgen maar dat er geen enkele wetenschappelijke basis is voor deze diëten. Een paar keer per jaar ontslakken maakt het niet goed dat jij de rest van de tijd ongezonde eetgewoonten hebt. Zo lang die slechte eetgewoonten blijven kun je net zo goed niet ontslakken, het is zonde van je tijd en je geld. Het is prima om een paar weken geen alcohol en koffie te drinken, maar je kunt beter jezelf gewoon aanleren om dit sowieso maar af en toe en met mate te drinken, dan is het namelijk helemaal niet zo slecht voor je.

Er zijn bepaalde mensen die echt op moeten passen met dit soort diëten. Dit zijn bijvoorbeeld bejaarden, zwangere vrouwen of mensen met andere aandoeningen. Dit is namelijk echt niet gezond voor je. Het sapdieet kan bijvoorbeeld je darmflora verstoren en zelfs leiden tot een spastische darm. Jonge meisjes die deze diëten gaan proberen kunnen doorslaan en denken dat het normaal is om zo weinig te hoeven eten.

Wij raden het dus echt af om zo’n kuur te volgen. Het is namelijk helemaal niet nodig om op die manier je afvalstoffen te verliezen. Als je een volwaardige voeding hebt, met variatie en voldoende vocht dan kan het lichaam zelf zorgen voor de verwerking van deze schadelijke stoffen. Het is helemaal niet nodig om dit door middel van een kuur te doen. Het verstoort zelfs de natuurlijke werking van je lichaam.

We hebben niet voor niets nieren gekregen die heel goed zijn in het wegwerken van ongewenste stoffen. Het enige wat voor een goede werking van de nieren heel belangrijk is is voldoende drinken. Door middel van de urine plas je dan een hele hoop afvalstoffen zo weer uit. Denk daarom echt aan die 1.5e liter vocht per dag. Als je door omstandigheden een slechte werking van de nieren hebt ( bijvoorbeeld door ziekte ), is daar medicatie voor nodig. Een ontslakkingskuur is dan absoluut geen optie.

Waarom zou je dus handen met geld uit gaan geven aan een dieet dat niet eens een wetenschappelijk onderbouwing heeft? Dat is de grootste vergissing die je begaat.
Begin er daarom niet aan. Kies voor een gezonde, gevarieerde voeding dan zul je merken dat je lichaam gezond aan voelt. Als je last hebt van een slechte stoelgang zijn er allerlei manieren waarbij je dit op een gezonde manier kunt oplossen bijvoorbeeld door meer vezels te eten en veel te bewegen.

Doe dus geen dingen waar je lichaam niet voor gemaakt is. Ga niet vasten en alleen sapjes drinken voor die zogenaamde ontgifting maar zorg goed voor je lichaam en eet iedere dag uit elke productgroep verschillende voedingsmiddelen. Want zorg jij goed voor je lichaam, dan zorgt je lichaam goed voor jou…..

Bron: Valtaf.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook