fb
Damespraatjes Damespraatjes

Onderzoek: Dit is wat een ‘huismoeder’ zou moeten verdienen

Huismoeder zijn; ik zou het niet kunnen! Ik heb dan ook mega veel respect voor moeders die elke dag thuiszijn met de kinderen, zonder dat ze hulp hebben van een creche, oppas of gastouder. Ga daar maar aanstaan! Vooral als je ook nog het huishouden doet, de administratie bijhoudt, de kids naar clubjes brengt en voor al deze dingen eindverantwoordelijk bent. 

Heel wat werk uit handen

Zelf breng ik mijn kinderen drie dagen per week naar de crèche. Dit vinden zij allebei altijd erg leuk en zelf vind ik het fijn dat ik in die uren alles kan doen wat ik moet doen. De uren die ik met mijn kinderen doorbreng zijn hierdoor heel erg ontspannen en dat vind ik persoonlijk echt een grote luxe. Verder hebben wij een vaste oppas die geregeld op de kinderen past, hebben we een hulp en komt er zo nu en dan een tuinman om onze tuin te onderhouden. Heel wat klusjes worden ons op deze manier uit handen genomen!

Fulltime voor de kinderen zorgen

Dat moeders die fulltime voor de kinderen en het huishouden zorgen er absoluut een dagtaak aan hebben, is mij wel duidelijk. Maar stel dat je ook naar deze ‘functie’ betaald zou worden, wat zou een ‘huismoeder’ dan verdienen? De Amerikaanse website salary.com deed een onderzoek en berekende wat dit soort moeders zouden moeten verdienen.

96 uur per week

In deze berekening werd gekeken naar het aantal uur dat een huismoeder werkt voor haar gezin. Denk aan het maken van eten, het brengen en halen van de kinderen, helpen bij het huiswerk, ondersteunen bij hobby’s, helpen bij problemen omtrent de kinderen, het doen van de boodschappen, bezoekjes aan de dokter of het consultatiebureau en ga zo nog maar even door. Uit het onderzoek blijkt dat deze moeders gemiddeld zo’n 96 uur per week werken.

Heb jij als moeder soms moeite met het vertaalopdrachten van de kinderen? De TheWordPoint service kan helpen om de benodigde tekst te vertalen. Hier hebben vertalers ruime ervaring in het vertalen van beschrijvingen van verschillende goederen. Zo hoef je het niet altijd helemaal alleen te doen!

Alle functies meegenomen

“Ouders hebben thuis een ultieme hybryde baan. Ze zijn er CEO’s, rechters, studie adviseurs en zo veel meer”, zegt  Sarah Reynolds van salary.com. Bij het berekenen van het salaris van een huismoeder zijn al deze functies meegenomen. Er rekening mee houdend dat een huismoeder dus bijna 100 uur per week werkt, zou je op een jaarsalaris van ruim 155.000 euro uitkomen.

Geen kosten

Niet alleen werd er gekeken naar welke functies een huismoeder vervult, maar ook diensten waar ze geen gebruik van maken en dus ook geen kosten aan hebben. Denk hierbij aan de kinderopvang, maar ook kosten voor een schoonmaker en iemand die boodschappen doet of strijkt.

Tijd en liefde 

Al met al een flink salaris, maar daar moet dan ook hard voor gewerkt worden! De kans dat huismoeders de gewerkte uren ooit uitbetaald zullen krijgen is klein, maar het is wel eens goed om in geld uitgedrukt te zien wat de waarde van een huismoeder nou eigenlijk is. Uiteindelijk krijg je er als moeder gelukkig iets veel belangrijkers voor terug; heel veel liefde en tijd met je kinderen. Daar kan geen dik salaris tegenop!

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook