fb
Damespraatjes Damespraatjes

Obesitas besmettelijk? Hoe verspreidt het zich?

valtaf-nl-obesitas.jpg
Vrienden en familie van mensen met obesitas zijn vaak zelf ook te dik. Obesitas lijkt ‘besmettelijk’, volgens onderzoek. Maar hoe wordt het ‘overgedragen’? Nieuw onderzoek toont aan dat vooral het overnemen van slechte eet- en beweeggewoontes van obese vrienden of familieleden bijdraagt aan het ontwikkelen van obesitas bij mensen zelf.

Dikkere vrienden zijn risicofactor
“Als we weten hoe obesitas zich verspreidt bij familieleden en vrienden, kan dit duidelijk maken waar de focus moet liggen om obesitas terug te dringen”, aldus onderzoeker Hruschka. Hij vroeg zich af of het bijvoorbeeld effectief is bij mensen met obesitas om hun idee over een ‘normaal’ lichaam te veranderen? Of kunnen we beter direct de leefgewoontes aanpakken? Hiervoor werden 101 vrouwen en 812 vrienden en familieleden van hen geïnterviewd. De onderzoekers ontdekten dat de kans om obesitas te krijgen groter was als hun directe omgeving ook uit obese personen bestond. De onderzoekers bekeken hierna drie verwachtingen waardoor obesitas mogelijk verspreid wordt in de sociale omgeving van een persoon.

Eet- en beweeggewoontes overnemen
Het overnemen van eet- en beweeggewoontes van obese vrienden blijkt een risicofactor te zijn om zelf obesitas te ontwikkelen. Omdat je simpelweg veel tijd doorbrengt met vrienden en familie onderneem je ook vaak dezelfde dingen. Directeur van het Center for Global Health vertelt waarom de onderzoeksresultaten zo belangrijk zijn. “Het ontstaan van groepjes dunne en dikke mensen is een feit en uit dit onderzoek blijkt dat dit niet komt door gezamenlijke schoonheidsidealen. De rol van gezamenlijk eten en bewegen is wel belangrijk en hier moeten we ons in de toekomst op focussen om obesitas tegen te gaan.” Het hebben van obese vrienden en hierdoor hun figuur als ‘normaal’ beschouwen blijkt dus geen risicofactor te zijn. De derde verwachting, namelijk dat obese personen hun slankere vrienden onder druk zetten om meer te gaan eten, blijkt ook niet te kloppen.

Ondanks dat het onderzoek best betrouwbaar is rijst er wel een vraag op. Zo hebben de onderzoekers er geen rekening mee gehouden dat dikkere mensen misschien ook wel dikkere vrienden zoeken. Op die manier voelen ze zich waarschijnlijk meer geaccepteerd in een groep dan wanneer ze slanke vrienden hebben.

Hoe is de verdeling van dikkere en slankere mensen in jullie eigen omgeving? Is dit veranderd sinds het volgen van een dieet?

Met dank aan www.valtaf.nl
Bronnen: Sciencedaily en Dailymail

Reageer ook