fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nordmann, fijnspar of toch een andere kerstboom? Hoe verschillen de verschillende soorten van elkaar en welke past bij jou?

nordmann

Dit is hét moment waarop Nederland erop uittrekt om een kerstboom te komen, jij misschien ook wel! Nordmann, Zilverspar, Fijnspar of een Blauwspar? Er is volop keuze als het om kerstbomen gaat, maar welke moet je nou kiezen? Om te voorkomen dat je door de kerstbomen het bos niet meer ziet en uren door de Intratuin doolt: een paar tips om de perfecte kerstboom in huis te halen!

Jouw voorkeuren

Besluit eerst wat je verwacht van de kerstboom. Zoek je bijvoorbeeld een boom met naalden niet uitvallen of die niet zo scherp zijn? Of heb je liever een kerstboom die echt naar dennennaalden ruikt? Kerstbomen heb je in alle vormen, maten en kwaliteiten. We zetten de bekendste bomen en hun voordelen en nadelen op een rijtje.

Nordmann

Dit is de rolls royce onder de kerstbomen. Deze boom is precies zoals je de bomen ziet in films en op foto’s: van onderen breed en vol, symmetrisch prachtig donkergroen en slank van boven. De naalden zijn zacht, prikken niet en vallen amper uit. Het is ook een ideale boom om na afloop in de tuin te planten, als je hem met kluit hebt. Het enige nadeel: je betaalt er wel wat voor en kan hem meestal alleen bij de kerstbomenkraam of tuincentrum halen.

Fijnspar

De bekendste kerstboom, deze kan je vaak ook bij de supermarkt kopen. Van alle dennenbomen verspreidt deze de lekkerste geur. Een ander groot voordeel is de prijs, voor 10 euro heb je meestal al een redelijk exemplaar. De nadelen? Hij verliest snel zijn naalden, dus houdt de stofzuiger naar gereed. Ook zijn de naalden hard en prikken ze. Daarnaast is de vorm van de boom niet altijd symmetrisch, dus bekijk de boom kritisch als je er eentje uit het rek trekt.

Blauwspar

Deze spar dankt zijn naam aan zijn blauw-grijze kleur. Prachtig in wat strakkere en koelere interieurs! Hij heeft een mooie symmetrische vorm en de takken vormen mooie lagen, erg handig bij het versieren van de boom. Nog een voordeel: hij verliest zijn naalden niet zo snel, al prikken ze wel. De geur komt alleen vrij als je de boom aanraakt. Hij is net als de Nordmann wel wat duurder dan de fijnspar.

Zilverspar

Dit is het slankste model kerstboom dat verkrijgbaar is. Hij wordt afhankelijk van de hoogte niet breder dan één tot anderhalve meter. De naalden hebben een glanzende grijsgroene gloed, de bovenkant van de naalden zijn groen en de onderkant is blauw. Ze zijn zacht en vallen niet snel uit. Daarnaast ruik je deze boom altijd en heeft hij sierlijke, afhangende takken. Qua prijs zit hij een beetje tussen de Fijnspar en Nordmann in.

Waar ga jij voor?

Welke boom haal jij deze kerst in huis? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Vinden we gezellig 🙂

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook