fb
Damespraatjes Damespraatjes

Duurzame kerstboom: is een kunstboom écht beter?

Duurzame kerstboom

De kerst staat nou niet bepaald bekend als een duurzaam feest. We rijden wat af naar vrienden en familie, eten meer vlees en zuivel dan normaal en halen ook nog eens een gekapte boom in huis. Ik kan je vertellen: dat doet weinig goeds met je ecologische voetafdruk. Om deze reden proberen steeds meer mensen kerst een duurzame invulling te geven. Het kopen van een duurzame kerstboom maakt hier absoluut onderdeel van uit. Maar wat is de meest duurzame kerstboom?

Kunstboom uit de kelder

Thuis hebben wij een kunstkerstboom. We kochten hem drie jaar geleden in een tuincentrum in Amsterdam (waar wij toen nog woonden). Hij is nog piekfijn in orde en ook dit jaar trekken we hem dus weer uit de kelder. Onze keuze voor een kunstboom is voornamelijk tot stand gekomen vanuit mijn allergie voor kerstbomen! Persoonlijk had ik het liefste een echte gehad…

Echte boom of kunstboom?

Wat is duurzamer, een kunstboom of een echte boom? Volgens Milieu Centraal is dat lastig te zeggen en is het sterk afhankelijk van diverse factoren. “Het is moeilijk om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Dat komt doordat kunstkerstbomen het milieu op een andere manier belasten dan echte kerstbomen. Voor alle soorten kerstbomen geldt dat het beter is als ze meerdere jaren meegaan en je ze in de buurt koopt”, stelt Milieu Centraal.

Duurzame kerstboom

Vind jij een duurzame kerstboom belangrijk, dan zou je volgens Milieu Centraal op de volgende dingen kunnen letten:

  • Koop je boom dicht bij huis. Een verre autorit heeft meer impact dan het verschil tussen soorten kerstbomen.
  • Huur of adopteer een levende kerstboom. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in.
  • Wil je een echte kerstboom en die later in de tuin planten, kies er dan een met een grote kluit in een pot, en geef veel water.
  • Ga je voor een kunstkerstboom, kies er dan een die lang meegaat of koop een tweedehands exemplaar.
  • Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.
  • Let ook op waarmee je de boom versiert. Ga je lampjes in de boom hangen? Kies energiezuinige ledlampjes. Wil je witte kerst nabootsen? Pas buiten op met nepsneeuw.

Duurzame kerst

Wil jij er deze kerst nog een duurzaam-schepje bovenop doen? Laat vlees dan links liggen, wees zuinig met zuivel en eieren en pak bij voorkeur de fiets naar vrienden en familie. Geven jullie elkaar cadeautjes? Kies voor cadeaus waar mensen echt wat aan hebben en niet na een paar keer gebruiken al weer weggooien. Zo maak je van een gezellige kerst ook een duurzame kerst! En dat kan dus best hand-in-hand gaan.

Kies jij voor een duurzame kerstboom of vind je dat niet zo belangrijk? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Lees ook: Dit is de invloed die de winter op je menstruatie heeft

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook