fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nike Air Max 90: een duik in de geschiedenis

Artikelen over schoenen en dan met name sneakers, worden doorgaans meteen bij mij neergelegd. Waarom? Omdat ik een soort van sneakers-tick heb en ook graag erover lees. Ja, van sneakers kan je er gewoon nooit genoeg hebben! Vandaag vertel ik je meer over mijn eigen all time favorite: Nike Air Max 90: een duik in de geschiedenis. En o ja een grappig detail, ik heb vandaag zelf deze fijne schoenen aan!

Oorspronkelijke naam was ‘Air Max III’

Al ruim 30 jaar kun je de Air Max 90 in de schoenenwinkels terugvinden. Iets wat ik zelf nog niet wist, maar waar ik zojuist achter kwam, is dat de oorspronkelijke naam voor deze schoenen Air Max III was. Tinker Hatfield haalde inspiratie uit de Air Max modellen die voor de Air 90’s waren uitgebracht en al snel noemde men deze nieuwe schoenen ‘snel’. Dit kwam door het moderne uiterlijk. Men bracht namelijk een aantal kleurencombinaties uit waaronder Spruce (lime) en Infrared, welke oorspronkelijk de naam Hyvent Orange kreeg.

10 jaar wachten op een terugkeer

Na de lancering van de eerste Nike Air Max 90 modellen moesten we vervolgens 10 jaar wachten op een nieuwe collectie. In 2001 kwam er een nieuw ontzettend populair model uit met bovenwerk van getrommeld leer. Hiervoor liep men letterlijk stad en land af! Al snel volgden er meer Air Max 90 modellen zoals de Pythons, Laser Blues, Escapes en MX Orange. Daarnaast was er in Frankrijk een exclusieve release van de Courir x Nike Air Max 90 ‘Denim’, wat de allereerste samenwerking was voor de Air Max 90. Leuk weetje: dit design is alleen verkrijgbaar in damesmaten en wordt beschouwd als een van de beste Air Max 90 sneakers ooit gemaakt. Uiteraard erg populair onder de verzamelaars!

Lasergravure uit NYC en Homegrown uit Amsterdam

In 2004 komt de eerste Air Max 90 met lasergravure uit en hoewel het geen officiële samenwerking betrof, kwam het design van het Air Max 90 Navigation Pack van de hand van Jeff Staple en zijn team. De gravure op de schoen was een bovenaanzicht van de straten van New York. Het idee daarachter was dat je kunt ‘navigeren door de sneakerwereld’ om je volgende paartje te kunnen scoren. In datzelfde jaar komt Dave’s Quality Meats (DQM) met een design dat is gebaseerd op Daves voorliefde voor bacon. Er ontstond een extravagante stijl en Amsterdam volgde al snel met de roemruchte Air Max 90 ‘Homegrown’. Deze schoen werd overigens als promotie voor het lokale platenlabel Top Notch ontwikkeld en vernoemd naar een cd. Verder werd Patta, een nieuwe winkel in Amsterdam, ingeschakeld om te helpen met het design.

Een sprong naar Londen in 2011 en 2013

De eerste Hyperfuse Air Max 90 ooit werd gelanceerd, tijdens de jaarlijkse Crooked Tongues BBQ. Er werd een speciale wedstrijd uitgeschreven om de schoen onder de aanwezige barbecuegasten te verspreiden. Dit zeer zeldzame en gewilde design is nooit te koop geweest en wordt negen jaar later nog steeds als een van de beste ‘releases’ ooit beschouwd. In 2013 ontwikkelde Nike samen met Roundel de London Underground Air Max collectie, ter ere van 150 jaar Londense metro. Deze schoen had een uniek geometrisch patroon dat in 1978 door Misha Black werd gemaakt voor de stoelen van de nieuwe District Line-dienst. De eerste 150 paar van deze collectie waren vanaf zes uur ’s ochtends te koop bij de Nike pop-upstore op station Piccadilly Circus.

Van strak design en schoonheid naar revealing

De Air Max 90 was altijd een toonbeeld van strak design en schoonheid, maar in 2017 gaf designer Virgil Abloh van OFF-WHITE een revealing twist aan het geheel. Hij wilde het idee aan het publiek geven, dat de schoen uit elkaar was gehaald en weer in elkaar was gezet. Op deze manier breng je het binnenste van de schoen naar buiten, waarmee er dus een ode aan het maakproces ontstaat. De Nike Air Max 90 hebben tegenwoordig dus wat meer gewaagde designs en vaak nog gewaagdere achtergrondverhalen. Ook Nike blijft dus mee gaan met z’n tijd!

Heb jij ook Nike Air Max 90? Zo ja, in welke kleur(en)? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding: Pexels – Grailify 

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

4 reacties

Annemiek -

Ik draag al sinds de jaren 90 maxies. En dan echt alleen de 90’s. Alle kleuren inmiddels al bijna gehad. Loop alleen nu op gehele zwarte of witte. Wordt wel weer tijd voor nieuwe. Alleen zijn ze hier in de buurt wel steeds lastiger te krijgen. Want wil wel alleen de echte. Namaak is het gewoon net niet.

Katja -

Gek op air max , maar alleen de ’90!! Afgelopen jaar m’n eigen 90-ers samengesteld en al heel veel positieve reacties op gehad, dus de volgende doe ik ook maar weer zelf

GV de Jong -

Ik heb nu een paar of 6 in diverse kleuren. Mijn meest speciale zijn echter de Air max 90 Surplus zwart, een wat ruigere (outdoor) versie van de ’90. Niet kapot te krijger en ook nog eens vrij zeldzaam.

Spike -

Ik heb nu 7 paar 90’s en koop alleen deze sneakers sinds een jaar of vier en probeer ze in nieuwstaat te houden. Heerlijke schoenen en in welke kleuren dan ook, erg herkenbaar.
Volgende week voor m’n verjaardag maar eens zelf een paar samenstellen op de site!

Reageer ook