fb

Niet tevreden over je salaris? Dit is hét moment om van baan te wisselen

*Piep, piep, piep.* Met een harde klap sla je de wekker op je telefoon uit. De kerstvakantie is voor de meeste mensen weer (zo goed als) voorbij en de gewone dagelijkse dingen gaan beginnen. Kids op tijd op school krijgen, zelf naar je werk, boodschappen doen, sportclubs af en ’s avonds ook nog iets gezonds op tafel toveren. De eerste week is het altijd even inkomen, maar geen zorgen: de volgende vakantie dient zich vanzelf weer aan. Om het vol te houden tot de volgende break is het belangrijk dat je werk doet waar je voldoening uit haalt en waar jij je gewaardeerd voelt. Maar wat als je dit gevoel niet hebt? En als je niet tevreden over je salaris bent? Dan is dit hét moment om van baan te wisselen. 

In Nederland werken vrouwen gemiddeld 29,2 uur per week. Bijna dertig uur dus. En hoewel dit minder is dan vrouwen in de landen om ons heen, is het nog steeds een flinke hoeveelheid van onze tijd. Geen overbodige luxe dus om iets te doen waar je blij van wordt. Zeker als je een druk leven hebt waarbij ook veel andere zaken -zoals je hobby’s, kinderen, huishouden, sociale leven, enzovoorts- veel energie vragen. 2023 is hét jaar om meer te gaan verdienen in dezelfde hoeveelheid tijd!

Tevreden over je salaris?

Regelmatig hoor ik van vriendinnen dat ze niet happy zijn op hun werkplek. De meest genoemde reden waarom ze er geen voldoening uit halen, is omdat ze zich niet gewaardeerd voelen. ‘Mijn baas zou vaker mogen zeggen dat hij blij met mij is’, zei Katinka laatst. ‘En ben je wel tevreden over je salaris?’ Ook dat was ze niet. Ter plekke besloot ze in het nieuwe jaar op zoek te gaan naar een nieuwe baan. ‘You go girl!’

Eisen stellen

Momenteel staan er waanzinnig veel vacatures open en verkeer je als werknemer dus in een luxe positie. Werkgevers staan voor je in de rij, zeker bij functies als techniek vacatures, in de zorg of in de IT. Bij je sollicitatie kun je voor het eerst in jaren eisen stellen. Denk aan een mooi salaris, maar ook dingen als extra vakantiedagen of een lease auto van de zaak. Maak je eisenpakket niet te gek, maar realiseer je dat je een goede onderhandelingspositie hebt. Ook fijn: je kunt vaker kiezen voor een goede baan bij jou in de buurt. Zoek dus lokaal, bijvoorbeeld naar DrechtseBanen, werk in Rotterdam, vacatures in Dordrecht (of in de regio waar jij woont). Zo win je mogelijk ook nog aan reistijd.

Bezint eer ge begint

Het wisselen van baan kan je een beter salaris en een uitdagendere functie opleveren. Maar realiseer je ook dat het wisselen van baan je in het begin altijd extra energie kost. Je moet wennen aan je nieuwe taken, bekend raken met nieuwe systemen en een vertrouwensband opbouwen met je collega’s. Ja, je krijgt er een hoger salaris voor terug. Maar neem dit soort zaken ook altijd mee in je overweging. Eenmaal weg bij een bedrijf betekent ook dat je niet altijd zomaar weer kunt terugkeren. Bezint eer ge begint. Ook in het nieuwe bedrijf zullen dingen niet altijd gaan zoals jij had gehoopt. Dat hoort er nou eenmaal een beetje bij.

Conclusie

Voel jij je niet gewaardeerd en ben je niet tevreden over je salaris? Dan is dit hét moment om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Denk goed na waar jij wel blij van wordt en geef dit ook aan bij jouw sollicitatie. Dikke kans dat jij een stuk meer plezier en voldoening uit jouw nieuwe functie haalt.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Ik ben erg benieuwd. Praat mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: LinkedIn Sales Solutions via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

1 reactie

Joris -

Op zich ben ik wel in voor een overstap, maar alleen als ik erop vooruit ga. Die vooruitgang moet inhoudelijk zijn tegen minimaal hetzelfde salaris en de reistijd mag praktisch niet toenemen. Schrier onmogelijk, lijkt het. Gouden kooitje.

Reageer ook