fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niet op je gemak in je eigen huis? Hier kan dat door komen.

Een paar jaar geleden woonde ik in een huis waar ik mij maar niet op mijn gemak voelde. Ik sliep slecht, had nooit zin om naar huis te gaan en voelde me niet thuis in mijn eigen huis. En dat terwijl jouw eigen huis nou juist een hele veilige haven moet zijn! Niet alleen ik heb hier ooit last van gehad, ik ken meer mensen die zich niet helemaal senang voelen in hun eigen woonruimte. Er is een groot scala aan factoren die ten grondslag liggen aan de mate waarin jij je ergens op je gemak voelt. Lees je lekker mee?

Kleuren

Kleuren in huis zijn van grote invloed op hoe jij je ergens voelt! Zo schreven we al eens een artikel over de kleur van de slaapkamer en wat hiervan het effect op je nachtrust is. Zo is het ook met de kleuren in de rest van het huis! Persoonlijk voel ik mij het beste bij natuurkleuren, zoals bruin, beige en wit. Maar misschien word jij juist heel vrolijk van primaire kleuren, zoals felgeel, knallend groen of dieprood? Ga op onderzoek uit naar welke kleuren jou een gevoel van rust en van thuiskomen geven. Maak hierbij gebruik van Pinterest, Instagram of een woonblad. Zo zie je alle kleurentrends 2021 voorbijkomen en kan jij een weloverwogen keuze maken.

Temperatuur

Een andere factor die van belang is bij jouw beleving van een ruimte, is de temperatuur. Mijn man en ik houden van een wat koeler huis en stellen de thermostaat dus meestal tussen de 18 en 19 graden in. Als wij ergens over de vloer komen waar de verwarming flink staat te loeien, dan voelen wij ons nét niet helemaal op ons gemak. Voor een middag of avondje is hier natuurlijk niks mis mee (je trekt gewoon je trui uit), maar als de temperatuur in huis nóóit bij jouw behoefte aansluit is dit ook niet goed. Overleg in dat geval eens met je partner/huisgenoten of de temperatuur (op bepaalde momenten van de dag) aangepast kan worden.

Inrichting

 Ooit op bezoek geweest in een huis waar de gaten in de muur zitten, het tapijt vol zit met vlekken en waar de eetkamerstoelen uit elkaar vallen van ellende? Zo ja, dan weet je dat je je op zo’n plek meteen ongemakkelijk voelt. ‘Hoe kunnen mensen zo wonen’, zal jij je hebben afgevraagd. Dit is een overdreven voorbeeld, maar ook in een inrichting die op subtielere wijze niet op jouw wensen aansluit, voel je je vaak niet honderd procent op je gemak. Vraag eens de gratis Woonstijlen Styleguide aan en doe inspiratie op! Zo kom jij erachter welke woonstijl en interieur het beste bij jou past.

Slechte herinneringen

 Als jij nare dingen in jouw huis hebt meegemaakt, zullen veel spullen en plekjes slechte herinneringen oproepen. Dit is een hardnekkig probleem dat vraagt om een rigoureuze aanpak. Hierbij ga je namelijk niet alleen met je woonomgeving aan de slag, maar ook met de slechte herinneringen die je blijven achtervolgen. Probeer er eens met iemand over te praten, zoals een goede vriendin of een vertrouwenspersoon. Kom je er niet uit? Bespreek het dan met je huisarts of psycholoog. Het is daarnaast ook goed om het huis weer in een sfeer te krijgen waar JIJ blij van wordt. Verwen jezelf met een mooie bos bloemen, een fris kleurtje op de muur of een nieuwe bank. Inspiratie nodig? Vraag een paar mooie woonbladen gratis aan via de brochureservice van Wonenonline.

Huisgenoten

Deel jij jouw huis met anderen? Dan kan het zijn dat jij je bij deze mensen niet op je gemak voelt. Dit kan een partner zijn die nooit zijn troep opruimt of een puberzoon die rare vrienden mee naar huis neemt, maar ook een huisgenoot die altijd de keuken vies achterlaat. Hier is maar één oplossing voor: het gesprek aangaan! Geef aan dat jij je niet op je gemak voelt in jullie huis en wees duidelijk over wat je nodig hebt. Zeg bijvoorbeeld: ‘ik vind het vervelend dat ik na een lange werkdag niet kan koken omdat er allemaal vieze vaat staat. Zou je dit voortaan meteen op willen ruimen?’ Alleen zo kom je samen tot oplossingen!

Heb jij je ooit niet op je gemak gevoeld in je eigen huis? Dan weet je dat dit heel vervelend is. Hoe heb je dit toen opgelost? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Nel -

Wat herkenbaar allemaal, pffffffffffffffffffff
Ik wilde dolgraag hier wonen en in het begin ging het ook goed.
Maar wat veranderde , mijn partner AOW en de hele Godganse dag thuis en idd ruimt de troep niet op en als toppunt wilde hij een hond zodat hij wat meer kan gaan lopen en bewegen.
Intussen loop ik met 2 honden want de Roemeen die hij wilde kon niet alleen zijn en had zich op mij gericht , mijn partner klaagt en steunt onderweg aan de wandel.
De honden blaffen de hele dag om van alles en intussen wil ik niet meer naar huis, ik wil hier niet slapen ik wil rust en dat vind ik hier niet meer.
Ja ik hou best van de honden daar ligt het verder niet aan maar er is altijd iets of iemand in mijn aura in dit huis en de ik wordt hier horendol in dit hok .

Reageer ook