fb
Damespraatjes Damespraatjes

Niemand kwam naar Fenne haar babyshower: “Alleen mijn moeder was er”

Overgewaaid uit de Verenigde Staten, vieren nu ook veel Nederlandse vrouwen een babyshower. Het is hét moment om de mommy-to-be eens flink in het zonnetje te zetten. Meestal wordt het georganiseerd door de moeder of vriendinnen van de zwangere vrouw en is vaak een verrassing. Ook voor Fenne werd een babyshower georganiseerd. Alleen kwam niemand opdagen…

Gepest

“Ik ben een heel introvert en onzeker persoon”, vertelt Fenne. “Als kindje was ik altijd al stil en keek ik de kat uit de boom. Maar waar de meeste ‘kat uit de boom kijkers’ op termijn loskomen, bleef ik me eigenlijk altijd overal ongemakkelijk voelen. Door mijn onzekerheid en ingetogen persoonlijkheid, was ik een makkelijk doelwit voor pesters. Mijn hele basisschooltijd heeft in het teken gestaan van heel naar gepest.”

Tampon in rugzak

Fenne is intelligent en mag na de basisschool naar het gymnasium. “Ik hoopte dat het pesten hier minder zou worden. Ik dacht: als ik bij slimme kinderen in de klas zit, zullen ze zich ook wel wat slimmer gedragen. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Al in de eerste week noemden ze mij ‘Fluisterende Fenne’ en een paar maanden later vond ik een gebruikte tampon in mijn rugzak.”

Andere school

Door het gepest heeft voelt Fenne zich steeds rotter in de klas. “Ik wilde uiteindelijk gewoon niet meer naar school. Tegen mijn moeder durfde ik na maanden te vertellen wat zich op school afspeelde, maar op dat moment waren mijn cijfers al zo slecht dat ik in de tweede klas wel naar een andere school moest. Achteraf was dit een grote zegen.”

Goede cijfers

De nieuwe school is groter en er zitten meer soorten kinderen op. “Ik werd opgenomen door een groepje van artistieke en alternatieve kinderen. Hier werd ik geaccepteerd om wie ik was. Ik hoefde niet te praten en juist daarom voelde ik me zo op mijn gemak, dat ik steeds meer praatjes begon te krijgen. Eindelijk zat ik lekker in mijn vel, haalde goede cijfers en had zin om naar school te gaan.”

Kindje

In deze periode leert Fenne ook haar vriendje kennen. “Dave en ik zijn nog samen en verwachten ons eerste kindje samen. Van de eerste kus tot samen een huisje kopen; al onze eerste keren waren met elkaar. Zo ook het krijgen van een kindje. Heel bijzonder.”

Geen sociaal dier

Dave heeft Asperger en heeft nauwelijks vrienden. “Als hij niet aan het werk is, zit hij graag lekker te gamen of te tekenen. Ik vind dat heerlijk, want ik ben zelf ook helemaal niet zo’n sociaal dier. Wel heb ik altijd contact gehouden met twee vriendinnen van de middelbare school en één uit mijn studententijd. Ook mijn moeder is echt een vriendin. We bellen elke dag en zij kent mij als geen ander. Het was dan ook niet meer dan logisch dat zij aanbood om mijn babyshower te organiseren.”

Kleine gastenlijst

Omdat Fenne en Dave weinig vrienden hebben, is de gastenlijst van de babyshower klein. “De lijst bestond uit drie vriendinnen, twee collega’s, mijn moeder en ik. Mijn moeder reserveerde een mooie tafel en organiseerde een high tea. Twee van de drie vriendinnen gaven aan niet te kunnen omdat ze op vakantie waren dan. Vond ik natuurlijk heel jammer, maar het was niet anders. In ieder geval mijn andere vriendin en mijn collega’s zouden komen.”

Gehuild

Op de dag zelf heeft Fenne veel zin in de babyshower. “Sommige mensen houden zoiets geheim, maar dat wilde ik niet. Ik haat verrassingen en dat weet mijn moeder natuurlijk. Mijn moeder had met de andere dames afgesproken dat ze om 15:00 uur in het restaurant zouden zijn. Ik zou dan een kwartiertje later aanschuiven. Maar toen ik om 15:15 uur in het restaurant arriveerde, zat alleen mijn moeder aan tafel. Ze probeerde heel enthousiast te doen, maar ik zag aan haar ogen dat ze had gehuild.”

Vergeten

De vriendin die zou komen, was op het laatste moment ziek geworden. “Heel sneu, daar kan ze natuurlijk niets aan doen. Maar van mijn collega’s valt het me enorm tegen. De één ‘was het vergeten’ en vond het om 15:30 uur te laat om alsnog in de auto te stappen. Mijn andere collega heeft helemaal niks laten horen. Toen ik haar die maandag daarna vroeg waar ze was, gaf ze aan dat ze naar mijn moeder nooit op de uitnodiging had gereageerd. Ze had een andere verjaardag en zei dat ze überhaupt niet kon. Tja, dat had ze wel even mogen doorgeven dan…”

Eenzaam en onzeker

“Mijn moeder en ik hebben met z’n tweeën zitten eten en drinken. Bij mij kwamen er weer allemaal gevoelens van vroeger naar boven. Ik voelde me eenzaam en heel onzeker. Vooral van mijn collega’s valt het me tegen dat ze er niet bij waren. Mijn vriendinnen heb ik gemist, maar zij hebben zich in ieder geval nog afgemeld. Wat een gezellige high tea had moeten worden, werd voor mij een heel verdrietig moment.”

Niet trouw

De babyshower is inmiddels een paar weken geleden, maar Fenne heeft nog steeds een knoop in haar maag. “Stiekem hoop ik dat mijn vriendinnen alsnog iets organiseren om mij te verassen. Maar eerlijk gezegd ga ik nergens vanuit. Ik weet dat ik een klein groepje mensen om mij heen heb, maar ik dacht dat ze wel heel trouw waren. Niets is minder waar.”

Afbeelding: Bethany Beck via Unsplash

Waarom wij klaar zijn met het taboe op menstruatieproducten

taboe op menstruatieproducten

Ik kan me mijn eerste menstruatie nog goed herinneren. Het begon op een herfstachtige zaterdagochtend, vlak voordat ik naar mijn waterpolotraining moest. “Die training bellen we even af”, zei mijn moeder. We zijn gezellig samen boven gaan zitten, waar ze mij maandverband gaf. Die avond zou ik (naast de training) ook nog een waterpolo wedstrijd hebben. “Stop ik dit in mijn badpak dan?”, vroeg ik met het maandverband in mijn hand. “Nee, dan gebruik je een tampon”, legde ze uit. Diezelfde dag leerde ik een tampon te gebruiken en die avond heb ik een hele goede wedstrijd gespeeld. Mijn teamgenoten vroegen waarom ik ’s ochtends niet op de training was. Ik loog dat ik erg moe en niet lekker was. Want vertellen dat ik ongesteld was en dat mijn moeder mij moest leren een tampon te gebruiken? Dat durfde ik als tienermeisje niet. En eigenlijk vind ik dat heel jammer… In dit artikel praten we over het taboe op menstruatieproducten en menstrueren….. Lees hier verder!

36 reacties

Angélique -

Lieve Fenne,
Ik herken heel veel. In mijn tijd waren babyshowers nog niet zo in. Maar het was er wel. Ik ben echter net als jij veel gepest en had totaal geen zelfvertrouwen. Mijn eerste zwangerschap eindigde met 24 weken en mijn dochtertje redde het niet, de andere 2 kwamen jaren later. Mijn exman had een grote familie en dus verwacht je dat die wel van zich laten horen. Niets was minder waar. Ik hoorde er duidelijk niet bij. De laatste zwangerschap verliep voor het grootste deel in het ziekenhuis (22 weken), de familie vond het niet nodig mij te bezoeken. Wel mijn oudste en zijn vader. Neem mijn raad ter harte, geniet met je man en je moeder. Laat anderen hun leven leiden. Jij bent bijzonder en daar gaat het om. Straks ben je een stralende mamma. En dat kindje, dat maakt heel veel goed in je leven.
Heel veel liefs uit Zweden en een prachtige geboorte gewenst, xxx Angélique

Wendy -

Lieve Fenne wat naar om te lezen dat je zo bent gepest. Ik begrijp niet waarom mensen pesten. Heb het zelf ook jarenlang meegemaakt met mijn dochter en nog wordt ze buitengesloten (MBO inmiddels)
Maar goed het gaat hier om jouw verhaal;)
Jammer dat er niet een andere datum was geprikt zodat iniedergeval alle 3 jouw vriendinnen hadden gekund. En niet attent van de collega om je moeder niks te laten weten. Ik begrijp dat deze ervaring een erg bittere nasmaak zal houden. Ik hoop dat de komst van jullie kindje dit allemaal ver op de achtergrond zal schuiven en je zult ervaren hoe geliefd en onmisbaar jij bent🩷

ANONIEM -

Beste Fenne,
Ik word ook gepest en voel me zo eenzaam.
Mijn vrienden spreken samen af waar ik niet bij ben, en ik denk niet dat ze me nog willen zien. Iedereen op school vindt me raar, en soms weet ik het ook niet meer.
Ik wens je het beste met je kindje❤️

Robin -

Hoi Fenne,
Toen ik je artikel las kreeg ik meteen een brok in m’n keel. Ik herken je eenzaamheid en verdriet uit mijn jeugd.
Jammer dat er niet een andere datum gepland werd, zodat je toch een shower kreeg die om jou draaide ipv om de afwezigen.
Mijn shower was overigens een dooie boel. Er waren genoeg mensen, maar niemand was echt enthousiast.
In ieder geval, mocht je behoefte hebben aan gesprekken, je hart luchten en tips als je kleintje er is, mag je mijn e-mailadres opvragen bij deze website (mijn man heeft een angststoornis en dat kan soms behoorlijk onhandig zijn met een kleintje erbij).
Hopelijk realiseer je je dat het niet aan jou ligt.
Veel succes met de bevalling en geniet straks van je ukkie!
Groetjes, Robin

P.m.j -

Ik viel van mijn stoel, hoe erg dit.
Herinneringen kwamen weer boven.
Mijn zoon inmiddels 26 is zoveel gepest, in rozenstruiken geduwd enz.
Hij werd 8, en ik dacht nodig de hele klas uit, inclusief de pestkoppen, maar de mama,s van de pestkoppen boycotten het courmetfeestje.
Mooi gedekte tafel veel vlees, was een rib uit me lijf.
En toen……..kwam er helemaal niemand.
Het verdriet van een 8 jarige hakte erin.
Volgende week word hij 26, hij is het nooit vergeten en ik ook niet.

Helen -

Beste Fenne,

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Eerlijk gezegd brak mijn hart wat je dit verhaal zei en wat vervelend voor je. Als ik bij jou in de buurt ben, kom ik gezellig lang samen een babyshower houden. Welke mensen je pijn hebben gedaan en rare dingen hebben gedaan, laat ze gaan, maar de Heer God is altijd bij je. Ik heb ook afgelopen mei 2022 babyshower gehad voor mijn eerste kindje en maar kwam niemand bij mij lang geweest. Maar ik heb samen gevierd met 1 zusje, maar ben altijd emotioneel geweest na de bevalling ook. Ik begrijp wat je van binnen voelt, maar blijf sterk worden. Als je contact met me wilt opnemen of als je een vriend wilt, kun je me altijd appen via facebook (Helen getahun), of integram (habesha_helina). Always keep positive than negative thought and don’t give up okay. I hope you had a nice day with mom at baby showers.
Yours sincerely, Helen😇😍

Anonieme man -

Hoi Fenne (leuke naam trouwens),
Heel rot om te lezen maar zoals al eerder gezegd; stop je energie in je zwangerschap en je toekomstige gezinnetje! De liefde voor je kindje is iets dat heel veel goed gaat maken, ik kan het weten. Ik wens jullie heel veel geluk en gezondheid toe! Blijf in jezelf geloven, je bent het waard!!

Maaike -

Helaas kunnen mensen vakanties hebben geboekt of ziek worden. Diegenen die niet kwamen opdagen zonder wat te zeggen is lomp. Maar als mama wist dat de helft op die datum niet kon had ze wellicht een andere datum kunmen prikken?

Anoniem -

Wees blij dat er een intentie tot was…
Door die K#T corona heb ik helemaal geen shower gehad en ook geen kraamvisite

marian -

gefeliciteerd met je zwangerschap
jammer dat het zo gelopen is voor je een grote teleurstelling
als je in de buurt zou wonen zou ik zo langs komen bij je
geniet verder van je zwangerschap
groetjes van marian

Alice -

Fenne,
Gefeliciteerd met je zwangerschap.
Sterke dame, je doet het goed. Binnenkort kijk je in het ogen van je prachtige kindje en dan zul je zien dat echte liefde bestaat.
Weet je wat ik weet en geleerd heeft, die pesterijen zijn degenen die helemaal onzeker zijn dus ze dachten ze willen iemand anders rot te laten gaan voelen zodat ze goed kunnen voelen, geen sprake van! Jij bent de mooiste intelligent en veel beter dan hen.
Jammer dat niemand kwam opdagen bij het shower. Als ik weet waar je woont zal ik voor jou één mooie shower organiseren en je zult zien hoeveel mensen zullen voor jou komen.
Het is nooit te laat, Fenne.
Ik bied mijn vriendschap aan.
Liefs xxx

Stefan -

Wat erg dat je zoiets mee maakt Fenne
Ik heb veel respect voor je omdat je een doorzetter bent, ik werd ook gepest, het heeft me levenslang beschadigt maar ik zet wel door en geef de moed niet op
Jij zult een beste moeder voor je kind zijn

Kneeltje -

Lieve Fenne.
Wat ontzettend sneu.
Laat het lekker achter je meid !!
En focus je op je gezinnetje.
Heerlijk dat je zo’n lieve moeder hebt.
Geniet maar straks van de kleine die op komst is.
Dan zal je zien dat dit het aller mooiste en belangrijkste is. Lieve groet hoor.

Giovi -

Hoiii STERKE meid,

Ik ben SUPERTROTS op je om ’t met ons te delen. Probeer je op jezelf te focussen. In je zwangerschap moet je zoveel mogelijk proberen te genieten en alle negativiteit van je af te late glijden. Ben zelfs een moeder van 7 kids waar IEDEREEN natuurlijk wat over te zeggen heeft maar daar heb ik lekker schijt aan. Mijn deur en email is altijd open voor jou! Schroom niet. Het allerbeste en wees lief voor jezelf!

Dammey (ik ben een man en heb zelf kinderen die ik ial 20 jaar niet gezien meer hebt) -

Lieve Fenne ik heel graag langskomen maar ik weet niet waar je woont in welke plaats maar van deze kant wens ik jou je vriend en ook je moeder en ook de baby een liefdevolle genegenheid warmte gezond leven toe en als ik wat kan doen wil ik graag helpen of langskomen xxxxxx veel liefs van dammey uit Ridderkerk

V -

Lieve Fenne, wat jammer dat het zo gelopen is zeg! Je zult wel even flink teleurgesteld en verdrietig zijn geweest. Terecht, zou ik ook zijn. X

Lola -

Heel jammer hoe het zo is gelopen. Maar geniet van je zwangerschap en straks van je gezin!
In Nederland zijn ze/we helemaal niet klaar voor zulke feestelijkheden. Hier is alles nog te stijf.
En zoals iemand al noemde had je moeder misschien de datum kunnen verzetten of even een app aanmaken, maar ze bedoelde het goed. Hopelijk helpt je ze je straks ook waar nodig.
Zelf heb ik ook niet echt vriendinnen, voornamelijk kennissen. Dit is zo gegroeit en eigenlijk vind ik het prima. Zo word ik in elk geval niet teleurgesteld en kan ook prima alleen zijn of met mijn gezin.
Heel veel goeds gewenst voor de toekomst!

M -

Je moeder had überhaupt een andere datum moeten plannen zodra ze wist dat je vriendinnen niet konden en ze had een app groep moeten aanmaken. Laat ouderen nooit iets moderns organiseren!

Karelo -

Ik vind het helemaal niet leuk wat met jouw op school is gebeurd en ik had het zelf nooit gedaan tegen de pispaal. Maar dat is verleden tijd hé?

BAM moeder -

Hoi Fenne,
Aller eerst gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik heb met tranen in m’n ogen je verhaal gelezen. Ikzelf heb ook niet veel vrienden en word ook vaak teleurgesteld.
En in de tijd dat ik zwanger was zaten we midden in de Corona tijd en lieten vrienden mij ook in de steek.
Mocht je een keertje willen babbelen of iets kun je mij een mailtje sturen.
Je staat er niet alleen voor!
Groetjes een BAM moeder

Joepie -

@Joris, omdat de gastheer of vrouw dan weet wat die in huis moet halen. En een hightea ook op basis van aantal personen betaald wordt.
Common sense om even af te melden. Oftewel boerenverstand en attent zijn.

En erg naar voor je Fenne. Meeste mensen zijn erg egoïstisch. Denken alleen aan eigen ik en verder niet.

Gwendolyn -

Wat verdrietig. Dit is precies de reden waarom ik nooit een babyshower heb gewild. Bang voor dat precies dit dus zou gebeuren. Ook al heb ik een superlieve grote familie die me nooit zo zouden laten vallen. Maar ik voel gewoon je pijn.
Straks lekker genieten van je kindje, je moeder en je vriend/man.

Anna -

Wat ontzettend rot! Ik ben ontzettend sociaal maar ook angstig, onzeker. Daardoor laat ik te veel over mijn grenzen gaan. En dat krop ik op. Nu oefen ik met meer uiten, makkelijker gezegt dan gedaan. Want ik bevries vrijwel steeds. Maar misschien durf je ook de mensen om je heen je verhaal te vertellen.
Ik hoop dat als ik het doe mensen wat respectvoller met mij omgaan. Maar misschien doe je dat al super goed. Of past het niet bij jou.
En hoe ouder ik nu wordt (34) hoe meer ik concludeer dat heel veel mensen maar 2 vrienden hebben. Meer kan en wil ik zelf ook niet. Dat red ik niet. Dat van mezelf accepteren heeft mij ook geholpen.
Voor de zwangerschap heb ik een curses gevolgt hypnoburting. Dat doe je met je partner samen. Vonden wij heel fijn.

Thes -

Hi Fenne,

Wat naar voor je. Zo geniet je niet optimaal van zo’n mooie tijd en het helpt ook niet echt met hoe je je al voelde kan ik me zo voorstellen.
Mocht je het leuk vinden dat ik je een kaartje stuur, dan hoor ik het graag. Ik herken wel het een en ander uit wat je schrijft en zou graag met je in contact komen.
Een dikke knuffel voor nu!

Liefs, Thes

Angelique -

Lieve Fenne,

Allereerst gefeliciteerd met jullie zwangerschap. Ik wil je graag een kaartje en kadootje sturen voor als de baby er is wil je mij laten weten waar dit naar toe mag?

Liefs mama van 3 kids

Angelique 😘

Meredied -

Gefeliciteerd met je zwangerschap. Stop je energie in jezelf en je kind. Jullie vormen speciale band met elkaar. Ik heb nooit babyshower gekregen. Ik heb alles zelf gedaan. Teminste je moeder was erbij. Mijn moeder sloof zich uit voor andere en gaat naar andere babyshower. Ze is soort narcistisch en manipuleren persoon. Ik heb mijn zwangerschap in stilte geviert. Altijd buiten beentje geweest. Omdat ik dingen. Laat maar zeggen de wereld anders ziet. Het is heel mooi om jezelf te zijn. Zorg dat jouw omgeving de warmte en liefde straalt. Verwacht niks van mensen. Dan kunnen ze jouw niet teleurstellen. Ik vind heel mooi wat je heb met je moeder. Geniet er ook van. Moeder liefde

Marieke -

Hoi Fenne, van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap. En wat een geweldige moeder heb je. Ik zou je graag een kaart willen sturen, mag dit? Zoja ontvang ik graag een mailtje. Een hele fijne zwangerschap nog. Liefs Marieke

Cor -

Maak je geen zorgen leer hiervan en steek je energie in je gezin en indien je die hebt familie
Ik heb zelf ook een negatieve ervaring met zogenoemde vrienden ik ben tot conclusie gekomen dat vrienden niet bestaan
Alleen mensen waarmee je je verloren tijd mee deelt
Mensen die hecht met je zijn echt hecht kun je vaak niet op 1 hand tellen en zelfs die moet je zo nu en dan op afstand houden steek je energie lekker in je zelf en gezin en geef je kinderen wat jij zelf in je jeugd niet hebt gehad leer ze extrovert te zijn en voor zichzelf op te komen want helaas is waar dat in deze wereld ee altijd krachten zullen zijn die een drempel in je groei zullen vormen en die komen in alle maten en vormen al met al laat je niet klein krijgen ondanks je introvert bent ben je niks minder dan een ander al die mensen die jou niet zien voor wat je bent dat is hun verlies er zijn genoeg mensen die jou in hun leven willen hebben als jij je pad volgt kom je die mensen vanzelf tegen geniet vooral van je moederzijn ik denk dat dat jou genoeg energie gaat kosten en dat je straks zelf niet eens meer de energie en moeite voor andere hebt althans de eerste paar jaar die gaan komen heb je je handen vol daaraan

Marianne -

Hi Fenne,

Wat vervelend voor je. Ik begrijp je gevoel zo goed! Zelf geen babyshowers gehad, maar je kan je zo teleurgesteld voelen. Mocht je contact willen, mag dat hoor!)
Liefs en probeer maar te genieten van de mensen die er wel zijn🥰

Renate -

Lieve Fenne,
Wat vervelend dat je babyshower zo is gelopen. Probeer je erover heen te zetten en te genieten van je zwangerschap. Wat straks op je staat te wachten, je kleintje, is zoveel leuker dan een babyshower én daar heb je je levenlang plezier van!

Lelie -

Hoi lieve Fenne,

Wat ontzettend naar voor je dat het zo is gelopen. Soms is het ook fijn dat je die paar mensen om je heen hebt op zulke mooie momenten. Mocht het jou leuk lijken om een nieuwe vriendin te leren kennen, laat het mij weten! Liefs, Lelie

Peter jan -

Heel vervelend allemaal, en ik zie qua persoonlijkheid wel wat gelijkenissen. Jou probleem is, je laat je gelukkig voelen afhangen van de buitenwereld. Heel begrijpelijk maar daardoor heel kwetsbaar. Raap jezelf bijelkaar en bepaal zelf je geluk. Jij bepaalt wie in jou leven mogen komen en of deelnemen. Zeg elke dag, dit wordt een fijne dag, geniet van wat je doet en je familie, de rest onbelangrijk

Lisa -

Agh ik snap heel goed dat je je enorm naar hebt gevoeld! Ik denk dat je dit best mag zeggen tegen je collega’s, zo weten zij ook wat het met jou heeft gedaan. Bij je vriendinnen kun je ook aangeven dat je je heel erg alleen hebt gevoeld, zonder dat je hen iets verwijt, omdat zij er natuurlijk echt niet bij konden zijn. Maar zo weten ze wel hoe jij je voelt. Ik hoop dat je nog wel heel erg kunt genieten van de rest van je zwangerschap! Dikke knuffel!

Sil -

He wat naar! In dit geval had je moeder beter van te voren met je vriendinnen kunnen overleggen welke datums ze allemaal konden. Als je collega’s geen vriendinnen zijn, kun je daar sowieso minder op rekenen.

Geniet van je zwangerschap en wetend dat je vriendinnen om je geven!

Joris -

Iemand die uitgenodigd is en niet heeft aangemeld, had ik zelf niet verwacht. Hoezo moet iemand aangeven dat ‘ie niet komt?

Rieneke -

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Goed dat je dit van je afschrijft want zo kan je beter de teleurstelling verwerken. Een teleurstelling wordt zelfs vergeleken met een rouwproces. Stel wel je verwachtingen bij wat betreft je vriendinnen. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer enthousiast over ze mag zijn of positief mag denken, maar wel dat je realistisch dient te blijven. Hoe onzekerder je bent, hoe sneller je iets persoonlijk oppakt en teleurgesteld kunt raken. Het is ook echt vervelend voor je maar je bent een leuke meid anders was je vriend nog steeds niet bij jou. Richt je op de zwangerschap en geniet daar van. Straks heb jij een gezinnetje en zul je merken dat dit veel belangrijker voor je is. De liefde voor jou kind zou zo intens zijn. Geniet van kleine fijne dingen. Het geeft zo’n bijzonder gevoel als je je kleintje straks voelt in je buik. Blijf bij jezelf want anderen heb je niet nodig voor je vredens geluk. Het zit niet in hoe meer vrienden hoe gelukkiger. Heb geen verwachtingen maar je zult wel ontdekken als straks je kindje groter is je sociale kring ook groter wordt. Door activiteiten op school, kindjes samen spelen.

Reageer ook