fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gonny: ‘Mijn dochter wordt gepest, maar ik lijd er het meest onder!’

dieet gasten

Dat haar dochter wordt gepest en buitengesloten, daar snapt Gonny niks van. “Zomer wordt met gym steevast als laatste gekozen en als er op school groepjes tijdens de les moeten worden gevormd, willen haar klasgenoten haar er niet bij hebben. Ik lig daar wakker van, ik vind het verschrikkelijk dat ze niet populair is en soms zelfs wordt gepest.” Dat Zomer er zelf helemaal niet mee zit, vindt Gonny onbegrijpelijk.

Zomer (14) is altijd al een wat onopvallend meisje geweest, vertelt Gonny. “Ze heeft twee goede vrienden: Aron en Fatma. Die kent ze sinds de basisschool en met z’n drieën zijn ze naar de havo gegaan. Aron en Fatma maken onderdeel uit van een grote vriendengroep, maar Zomer sluit daarbij nooit aan. Als verklaring geeft ze dat ze geen behoefte heeft aan zoveel vrienden, maar ik weet dat die groep haar niet moet. Dat vertelde Liv, de dochter van mijn beste vriendin, mij namelijk.”

Geen klik

Hoe graag Gonny en Astrid wilden dat hun dochters Zomer en Liv beste vriendinnen zouden worden, gebeurde dat niet. De meisjes speelden vroeger wel met elkaar, maar toen ze ouder werden lieten ze elkaar links liggen. “Liv is een heel populair kind met wie god en de hele wereld bevriend wil zijn. Hoewel ik het niet leuk vind om toe te geven: Liv is ook veel knapper dan Zomer. Ik heb altijd gehoopt dat Zomer in de slipstream van Liv zou meevaren, maar Zomer wil dat niet.” Gonny denkt dat dat komt omdat Zomer zich niet op haar gemak voelt in een groep; ze gedijt het beste met een of twee vrienden.

Schaamte

Toen Astrid er een tijdje terug over begon met Gonny, voelde Gonny zich misselijk worden. “Ik kreeg echt zo’n rot gevoel van schaamte en verdriet. Ik wil zo graag dat mijn dochter ook een favoriet meisje is met wie iedereen wil omgaan. Astrid raadde me aan om met Zomer te praten omdat ze anders een Remy zou worden. En wees nou eerlijk: niemand wil toch alleen op de wereld zijn?”

Supersaai

Gonny ging het gesprek met haar dochter aan die totaal niet begreep waar haar moeder zich zo druk om maakte. “Ze zei dat ze zich prima voelde en ze zich er niets van aantrok als ze overbleef als er groepjes tijdens de lessen moeten worden gevormd. “Sterker: Zomer begreep wel waarom ze niet populair is. ‘Mam’, zei ze, ‘ik ben supersaai. Ik vind leren leuk, ik heb mijn huiswerk altijd op orde, ik ben niet goed in sport en ik ben niet knap. Logisch toch dat anderen dan niet met me om willen gaan?’ Toen ze dat zei, moest ik bijna overgeven.”

Woest

Een gesprek op school, leverde niets op. De mentrix van Zomer vond het allemaal niet zo spannend. “Ze vond dat Zomer het prima deed en niet de indruk wekte ongelukkig te zijn. Dat mens spoort niet. Je ziet toch dat zo’n meisje continu wordt genegeerd? Daarvan wordt niemand toch gelukkig? Toen ik begon te huilen, zuchtte ze diep en keek van me weg. Pak een glas water of tissue voor me, denk ik dan. Toen ik thuiskwam vertelde ik Zomer over het gesprek. Ze werd woest en vroeg me waarmee ik me bemoei? Nou, dat lijkt me duidelijk toch? Ik wil gewoon dat Zomer gelukkig is en vrienden heeft. Maar dat snapt ze niet. Ze schreeuwde dat ik zelf hulp moet zoeken, dat ik niet goed bij mijn hoofd ben.”

De harde woorden van Zomer raakten Gonny enorm en sneden dwars door haar ziel. “In bed pieker ik me rot en huil mezelf in slaap. Mijn vriendin Astrid mijd ik even omdat ik die succesverhalen van Liv niet kan aanhoren. ..

Make-up

Regelmatig bestelt Gonny via internet hippe kleding en make-up voor Zomer. “Die kleren vindt ze stom en ze heeft geen idee wat ze met die make-up moet doen. Zo wordt het nooit wat natuurlijk. Wat moet ik nou?”

Wat vind jij? Snap jij dat Gonny het zich zo aantrekt dat haar dochter Zomer nauwelijks vrienden heeft? En is het een goed idee om kleding en make-up voor haar te kopen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Jasmijn (20 jaar) is helderziend: “Ik zie soms dingen bij mensen die ik helemaal niet wil weten”

helderziend

Jasmijn was 5 jaar oud toen ze voor het eerst zelf merkte dat ze anders was dan andere kinderen. “Ik speelde thuis bij een vriendinnetje en vroeg aan haar of ze het vervelend vond dat haar ouders gingen scheiden. Mijn vriendinnetje zei dat ze niet wist waar ik het over had en dat haar ouders nog gewoon bij elkaar waren. Drie weken later kreeg ze van haar ouders te horen dat ze uit elkaar gingen. Het is heel gek, maar toen ik bij haar thuis was, voelde ik al dat dit speelde.” Lees verder

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

12 reacties

Lisa -

Als een voormalige Zomer en dochter van een Gonny kan ik alleen maar zeggen: stop! Je dochter gaat een hekel aan jou en zichzelf krijgen als je zo doorgaat. Luister naar je dochter. Zij zegt wat ze nodig heeft en wat ze wil. Ze is verstandig genoeg om dat te bedenken. Het gedoe van de meeste tienermeisjes is nou eenmaal niet interessant genoeg voor iemand die meer wil in het leven. Toen ik naar de universiteit ging kwam ik meer ‘mensen zoals ik’ tegen en kon ik eindelijk mezelf zijn bij anderen. Heb geduld en hou op je kind lastig te vallen met je eigen onzekerheden. Wees streng voor jezelf want je dochter voelt ieder beetje afkeuring dat jij uitstraalt.

Mari -

Misschien dat je je eigen kind eens wat meer moet accepteren en vooral respecteren voor wie zij werkelijk is!

Je klinkt net als mijn moeder, altijd mekkeren over dat ik biet goed genoeg was voor wie ik was/ben. Zeiken over dat ik make up moest gebruiken en welke kleding ik aan moest Laat je dochter haar eigen plan trekken, de weg van de Remy of Einzelgänger is niet makkelijk maar maakt je wel sterker.

Laat je dochter zichzelf zijn, JIJ bent degene die hulp nodig heeft!

Rieneke -

Ik vermoed dat jij vroeger een onzeker meisje wat niet erg populair was of zelfs gepest. Dit wil je bij je dochter voorkomen. Jouw onzekerheden hoef je niet te profileren op je dochter.Begrijp wat je zegt en doet niet normaal is en haar hiermee juist een complex mee aan praat.. Zij laat duidelijk merken er geen moeite mee te hebben dus bemoei je er niet mee.
Jij kan nog veel leren van je dochter. Wees juist trots op haar!

indy -

Wauw… De dochter van je vriendin is knapper dan jouw dochter, dat je dat al uitspreekt vind ik té triest voor woorden! Je koopt kleding voor je dochter die ze niet leuk vindt, je koopt make-up waar ze niks mee kan/wil. Eigenlijk wil jij van je dochter een kloon maken van jezelf, want jij bent overduidelijk wél perfect…
Ik begrijp heel goed dat Zomer boos op je is geworden, laat dat kind, ze is gelukkig! Dat ze heeft gezegd dat je therapie nodig heeft geef ik haar dan ook groot gelijk in. Ga met iemand praten over jezelf, maar laat je dochter daarbuiten, die heeft het volgens mij prima voor elkaar.
Als je zo doorgaat maak je dingen kapot en dat lijkt me wel het laatste wat je wilt.

Joris -

“Pak een glas water of tissue voor me, denk ik dan”. Eh wat? Je mankeert toch niets aan je handjes?

Manon -

Helemaal eens met de berichten voor Gonny! Ik ken heel veel meiden die juist wel in dit soort groepen vielen en nu doodongelukkig zijn. In het leven gaat het erom dat je vrienden om je heen hebt die jou waarderen en jouw dochter weet heel goed wat voor type mensen zij om zich heen wil. Ik zou juist ongelofelijk trots zijn!
Zomer klinkt heel zelfstandig en staat met beide benen op de grond. Die gaat ver komen! Waardeer je dochter om wie ze is en hou onvoorwaardelijk van haar ( want dat is de taak van een moeder). Het komt helemaal goed!

S. -

Mijn dochter is door haar kledingstijl, bijzondere interesses en aparte gevoel voor humor ook een buitenbeentje. En daar ben ik zo blij om! Ik ben er gerust in dat ze niet onder groepsdruk dingen tegen haar zin zal doen, ze blijft gewoon zichzelf. Ik herken veel van mezelf in haar, wat het misschien makkelijker maakt om de positieve kant te zien. Misschien ben jij een heel sociaal, extravert persoon die zich het gelukkigst voelt in een groep. Maar dat wil niet zeggen dat jouwv dochter ook zo is. Als je jouw “geluksmakers” aan haar gaat opdringen, riskeer je volgens mij net haar veel ongelukkiger te maken.

Suzanne -

Ik heb meer respect voor jouw dochter dan voor die populaire kinderen waar iedereen als een kip zonder kop achteraan loopt!

Maartje -

Als jij het er zo zichtbaar moeilijk mee hebt, dan heeft dat effect op jouw kind. Je accepteert zelf niet dat je kind niet is zoals haar populaire vriendin. Op deze manier creeer je een probleem dat er volgens jouw dochter niet is. Mijn advies: laat haar in haar waarde, leg er geen popi-Jopie malletje op, laat haar zelf haar weg vinden. Het laatste wat ze nodig heeft is een jankende moeder. Nu zul je denken, waar heeft ze het over? Wat weet zij er van? Ik heb een zoon die ook is zoals jouw dochter. Lekker op zichzelf en daar heel tevreden mee. Natuurlijk gun ik hem hetzelfde wat zijn broer en broertje ook hebben maar dat past gewoon niet bij hem. Hij is toch sociaal, een geweldige broer, lief voor zijn oma’s, behulpzaam in huis, gezellig bij bezoek maar houdt niet van stappen, hangavondjes met bier en grote groepen. Hij is fantastisch! En jouw dochter ook!

Martinka -

sorry, maar ik zou haar als moeder in haar waarde laten en me er niet teveel mee bemoeien. ze heeft twee vriendinnen en dat is fijn. Veel mensen wíllen helemaal geen horden vrienden en willen al helemaal niet populair zijn of opvallen. besteed aandacht aan wat ze leuk vindt en waar ze goed in is. voor zover ik zie wordt ze niet gepest, alleen ze valt buiten de normale norm en dus buiten de groep. dat beseft ze zelf ook, maar als ze daar goed mee kan leven, is dat alleen maar heel sterk en heel positief. ik vind niets mis met je dochter 🙂

Anna -

Ik zou oppassen als moeder zijnde dat je je kind niet zelf het gevoel geeft niet goed genoeg te zijn omdat ze niet aan je verwachtingen voldoet. Hoeveel dromen, wensen en verwachtingen we ook hebben voor onze kinderen, soms loopt het precies tegenovergesteld. Dan is het de taak van de ouder om je kind te zien en aanvaarden voor wie ze zijn. Niks mis met introvert of zelfstandig zijn, discipline is op de middelbare school misschien niet populair, maar kan haar zomaar eens tot hoogten brengen waar anderen alleen maar van dromen en goed alleen kunnen zijn zonder eenzaam te worden is een godsgeschenk! Wees apetrots op je dochter en laat blijken dat ze alles tegen je kan zeggen als dat nodig is en dat zolang zij gelukkig is jij ook gelukkig bent (zelfs als je dat een beetje moet faken).

Sietske -

Sorry hoor, maar Gonny moet juist te trots zijn! Het feit dat een kind anderen niet nodig heeft om gelukkig te zijn, is heel goed en belangrijk voor een stabiele toekomst. Als Zomer zich prima voelt alleen, waarom moet ze dan vrienden hebben? Leg je kind vooral een lekker slachtoffer gevoel op… Als ze goed ontwikkelt, nog steeds vrolijk is, dan ga je mij niet vertellen dat ze echt gepest wordt. Een kind kan dat niet zo lang verborgen houden. Dus misschien moet Gonny eens aan haar voorhoofd voelen waarom zij graag wil dat haar kind zich anders voor moet doen dan ze is!

Reageer ook