Een gebrek aan privacy kan stressvol werken. Het is niet fijn als je steeds het gevoel hebt dat iemand je slaapkamer, badkamer of woonkamer in kan kijken. Een goede, snelle en voordelige optie is het opplakken van raamfolie. Het fijne aan raamfolie ten opzichte van gordijnen is dat het zorgt voor veel privacy, maar ook lichtdoorlatend is. Zomers werkt het daarnaast verkoelend, omdat het de warmte helpt buiten houden. Heel veel voordelen dus! Maar het netjes opplakken van raamfolie blijft wel een dingetje… Hoe doe je dat? Lees mee, dan leggen we het je stap-voor-stap uit!
Wat heb je nodig?
Een mooi eindresultaat begint bij een goede voorbereiding. Zorg dat alles klaarligt, voordat je begint. Wat heb je nodig?
- Ontvettend sopje van water en een beetje afwasmiddel
- Trekker, zeem en doek om het raam goed droog te maken
- Scherp hobbymes
- Liniaal
- Waterspuit
- Raamwisser of rakel
- Raamfolie van goede kwaliteit
1. Voorbereiding
Begin met het reinigen van het raam. Gebruik een mengsel van water en een beetje afwasmiddel om vuil, vet en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat het glas helemaal droog is voordat je begint.
2. Het folie op maat maken
Meet het raam zorgvuldig op en snijd de folie iets groter dan de benodigde afmetingen. Zo kun je overtollige randen later precies wegsnijden. Gebruik een scherp hobbymes en een liniaal voor strakke lijnen.
3. De plakzijde activeren
De meeste raamfolies zijn statisch hechtend of zelfklevend. Bij statische raamfolie spuit je een dunne laag water op het raamoppervlak. Voor zelfklevende folie kun je ook een beetje afwasmiddel aan het water toevoegen. Dit maakt het makkelijker om de folie later te corrigeren.
4. Aanbrengen van de folie
Verwijder de beschermlaag en plaats de folie voorzichtig op het raam. Begin bovenaan en laat de folie naar beneden zakken terwijl je een raamwisser of rakel gebruikt om luchtbellen weg te drukken. Werk van het midden naar de randen voor een strak resultaat.
5. Afwerken
Snijd overtollige randen voorzichtig weg met een scherp mes en controleer op achtergebleven luchtbellen. Kleine bubbels verdwijnen vaak vanzelf na enkele dagen.
Wat als het niet goed zit?
Als de raamfolie niet goed zit, kun je dit eenvoudig corrigeren. Trek de folie voorzichtig los tot het probleemgebied en spuit opnieuw een dunne laag water op het raam. Plaats de folie opnieuw en gebruik een rakel om luchtbellen van het midden naar de randen weg te drukken. Voor kleine luchtbellen kun je een speld gebruiken om een gaatje te prikken en de lucht eruit te laten ontsnappen.
Als de randen scheef of onregelmatig zijn, snijd deze bij met een scherp mes en een liniaal. Bij grotere problemen kun je de folie volledig verwijderen en opnieuw aanbrengen. Statische folie kan hergebruikt worden, terwijl zelfklevende folie vaak slechts één keer hecht. Zorg altijd voor een schoon en nat raamoppervlak om de folie goed te laten hechten.
Praat je met ons mee?
Ga jij ook zelf raamfolie opplakken? Heb jij je goed ingelezen voordat je aan de slag gaat? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig.
Bovenste foto: Unsplash+
Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!