fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nena: ‘Mijn moeder lijkt mijn vader helemaal niet te missen’

De vader van Nena is vorig jaar overleden. Haar vader en moeder (62 jaar) hadden een redelijk goed huwelijk en waren al 40 jaar getrouwd. Nu haar vader er niet meer is bloeit haar moeder helemaal op en doet dingen die ze nog nooit heeft gedaan. “Ik vraag me echt af of mijn moeder wel gelukkig was met mijn vader.”

Het ziekbed van haar vader was kort maar heftig. “Mijn vader werd opeens heel ziek en voordat we goed en wel wisten wat er aan de hand was, overleed hij. Zo verdrietig.” Wekenlang is Nena van de kaart en ze mist haar vader enorm. “Mijn vader was mijn maatje, ik liep drie keer in de week hard met hem en had een onwijs goede band met hem. Ik kon altijd bij hem terecht met vragen of problemen. Hij oordeelde nooit maar probeerde te helpen. Steeds wil ik hem bellen maar dan realiseer ik me dat hij er niet meer is en dat doet telkens zo’n zeer.”

Hop, zijn kleding naar het goede doel

Terwijl Nena zich terugtrekt en de rouw haar zwaar valt, lijkt het wel of haar moeder opfleurt. “Mijn moeder is 62, ze is acht jaar jonger dan mijn vader, en lijkt ogenschijnlijk helemaal niet verdrietig te zijn. Een paar dagen nadat mijn vader was gecremeerd, haalde ze zijn kledingkast leeg en bracht vuilniszakken vol naar het goede doel. Zijn studeerkamer ruimde ze ook leeg en veel van zijn spullen zette ze op Marktplaats. Omdat mijn vader een kunstliefhebber was, waren er best wat schilderijen die best nog een aardig bedrag opbrachten. Zonder met haar ogen te knipperen verkocht mijn moeder de meesterwerkjes.”

Neuh, we eten wel lekker thuis

Als Nena voorzichtig vraagt aan haar moeder of ze haar man niet mist, geeft ze een beetje ontwijkend antwoord. “Ze mompelde iets. Zei dat ze hem heus wel miste maar ja, het leven gaat door he? Ja natuurlijk gaat het leven door maar het lijkt wel of ze alles wat met mijn vader te maken heeft uit wil gummen.” Naast de opruimwoede, lijkt de moeder van Nena veel lichtvoetiger te leven. “Opeens gaat ze heel veel uiteten in best wel dure restaurants. Met mijn vader ging ze maar een of twee keer in het jaar terwijl mijn vader het veel vaker aan haar vroeg. Steeds had ze dan een smoesje om niet te gaan.” Een andere opvallende verandering is de kledingkeuze van haar moeder. Liep haar moeder het liefste in een spijkerbroek met een truitje erop, nu draagt ze korte rokjes en veel jurken.

Stoere mannen op haar Facebook

“Mijn moeder is opeens veel frivoler. Vroeger gaf ze niks om make-up terwijl mijn vader het haar soms vroeg als ze een avondje uitgingen. Ze weigerde altijd, vond dat ze er zonder make-up prima uitzag. Nu zie ik haar steeds vaker met een lippenstiftje op en ze lakt haar nagels. Ik moet daar zo aan wennen, ik ken mijn moeder helemaal niet zo.” Verbaasd was Nena toen haar moeder aankondigde naar Turkije op vakantie te gaan. “Ze had een all-inclusive geboekt en reisde met allerlei singles. Op Facebook zette ze foto’s van haar vakantie en ik zag zelfs foto’s waarop ze met stoere mannen staat. Die zet ze doodleuk op haar tijdlijn. Begrijp me niet verkeerd ik ben blij voor haar, maar mijn vader is nog maar net een jaar dood.”

Was ze wel gelukkig?

Het nieuwste is dat ze een cursus boksen is gaan volgen met allerlei jonge mensen. “Mijn moeder is far out de oudste maar heeft veel plezier met haar boksgenootjes. Ze mept er op los en zegt dat ze dat doet om de kipfiletjes onder armen weg te sporten. Ik moet er zo aan wennen, ik heb opeens een heel andere moeder sinds mijn vader is overleden. Nu mijn moeder zoveel levenslust aan de dag legt, vraag ik me af of ze voor die tijd, dus de tijd met mijn vader wel gelukkig was. Ik vind het lastig en weet niet goed hoe ik ermee moet omgaan.”

Wat vind jij hiervan? Snap je dat Nena van de ene in de andere verbazing valt en dat ze niet zo goed weet wat ze ermee aan moet? Of vind je dat Nena’s moeder lekker moet doen waar ze zich goed bij voelt? Of zou je toch willen weten wat de achterliggende redenen van het veranderende gedrag is? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Manon (49): ‘Mijn ouders lieten hand in hand euthanasie toepassen’

euthanasie ouders

Soms zie je ze lopen, een ouder echtpaar, hand in hand, net zo verliefd naar elkaar kijkend als vijftig jaar geleden. Ontroerend mooi. De ouders van Manon waren zo’n stel. “Iedereen die mij ouders kenden, was dol op ze. Ze waren lief, geïnteresseerd en ondernemend.” Ze stierven ze hand in hand. “Van de een op de andere dag was ik wees. Zo onwerkelijk, maar ook zo ongelooflijk mooi… Lees verder

3 reacties

Margreet -

Merk dat ik voorbij ben gegaan aan jouw rouw. Doe je dat zelf wellicht ook door je zo op het leven van je moeder te richten? Hoe ga je met jouw rouw om? Sterkte.

Margreet -

Je had een hele goede band met je vader maar met je moeder duidelijk niet. Soms kom je erachter dat je je ouders niet echt hebt gekend. Klinkt alsof je moeder er ook niet voor openstaat. Wil jij wel een goede band met haar, bespreek dat dan. De relatie die ze had met je vader gaat alleen je moeder aan.

Joris -

Iedereen rouwt op een andere manier en misschien is was de omschrijving van “een redelijk goed huwelijk” klinkt ook niet echt overtuigd gelukkig…

Reageer ook