fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nederlanders zijn lomp en onbeleefd. Hoe hoort het eigenlijk?

Ons leven lijkt soms een draaimolen van gejaagdheid, weinig tijd voor elkaar, oppervlakkigheid en daardoor minder aandacht voor waarden en normen. En dat terwijl een correct uitgevoerde interactie tussen mensen vaak de sleutel vormt tot succes. Het is niet voor niets dat de serie van Jort Kelder “Hoe heurt het eigenlijk” weer hoge kijkcijfers genereert. Etiquette is al lang geen knellende verplichting meer, maar het zijn regels die bedoeld zijn om respectvol met elkaar om te gaan, en waarvan de kennis en de juiste toepassingen in de praktijk het eigen zelfvertrouwen vergroten. Zonder regels in het verkeer zou het ook een chaos zijn.

Etiquette
Het is voor mij altijd weer wennen om na een vakantie in Amerika geconfronteerd te worden met het “minder charmante” gedrag van sommige landgenoten.  Je kan het Amerikaanse winkelpersoneel misschien wat overdreven vinden met hun geautomatiseerde uitspraken zoals “have a great day of how are you, today“, maar het komt op mij altijd prettiger over dan een winkelbediende die niet de moeite neemt om mij aan te kijken of over mijn hoofd heen liever een gesprek met een collega aangaat. Het schijnt steeds normaler te worden om iemand de pas af te snijden, geen wachtrijen te vormen en zelfs zonder een verontschuldiging tegen iemand aan te botsen.  Als men in Amerika te dicht in iemands comfortzone komt, dan hoort men snel een begripvol “excuse me”.  Maar vergeet men de gepaste afstand te houden zonder een respectvolle verontschuldiging, dan zal je keurig terecht worden gewezen, met een “excuse you” opmerking. Deze  omgangsvorm geeft mij altijd een relaxed en veilig gevoel.

Doen wij het dan zo slecht met elkaar? Eigenlijk niet, maar even terug naar de basis van “hoe hoort het eigenlijk” is niet alleen leuk, maar geeft ook een gevoel van zekerheid. Pak je een cadeautje wel of niet ter plekke uit, hoe stel je iemand voor en wanneer gaan we tutoyeren? Situaties die veel voorkomen en waar je misschien niet helemaal meer van weet wat de etiquette daarover voorschrijft.

De workshops hebben zeker geen opvoedkundig karakter, maar bieden de mogelijkheid om weer eens even terug te gaan naar de basis van de omgangsvormen die worden uitgevoerd in een gezellige ambiance. Voor wie? Iedereen die geïnteresseerd is in omgangsvormen. Zowel zakelijk als privé en zijn of haar voordeel wil doen met de opgedane kennis.

Wil je een etiquette workshop “algemene omgangsvormen” bijwonen dan kan dit op zaterdag 5 april 2014 in Grand  Café Giulia’s in Wassenaar. Onze andere workshops kunnen op een zelf te bepalen locatie met minimaal 12 personen worden georganiseerd. Voor lezers van Damespraatjes bieden wij een korting aan van € 10,- per persoon. Vermeld bij de reservering   “Damespraatjeskorting” en je betaalt € 69,- i.p.v. € 79,- per workshop.

Coby Bergsma-Hagebeek van Bergsma-lifestyle draagt voor de volgende columns de pen over aan etiquettedeskundige Léonore Berntsen

Foto’s: Johan Bergsma

unnamed
Begin 2013 heeft Coby Bergsma-Hagebeek het bedrijf Bergsma-Lifestyle opgericht als onderdeel van het bedrijf Bergsma-Photography van haar echtgenoot. Deze bedrijven vormen de basis voor het unieke Lifestyle Partner Programma waarbij echtparen, familie of vrienden samen deelnemen aan het programma waarbij de één een fotografieworkshop volgt en de ander het Lifestyle Partner Programma (LPP) onder leiding van Coby. Een workshop visagie, intuïtief schilderen en een rondleiding vormen de pijlers van dit LPP, waarbij de module “portretfotografie” gekoppeld is aan de workshop visagie. Samen uit, genieten en leren is het motto. Naast dit fotografieconcept organiseert Coby in samenwerking met Léonore Berntsen etiquette workshops. Léonore is ruim 20 jaar etiquettedeskundige en een autoriteit op haar vakgebied. Met veel succes heeft zij secretaresses, managers en nanny’s opgeleid.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Paul de Boer -

The Netherlands suck

Brenda Twigt -

Niet alleen leuk maar ook nuttig! En je bedenkt ineens weer hoe lomp we soms onbewust zijn..

Reageer ook