fb
Damespraatjes Damespraatjes

Myrthe: “Door een stom ongelukje durf ik niet meer naar de yogales”

niet meer naar yoga

Wat was jouw laatste gênante moment? Bij mij zijn het er te veel om op te noemen, maar één is mij toch wel enorm bijgebleven. Een paar jaar geleden stootte ik tijdens het parkeren van mijn fiets op een bomvol plein tegen een scooter aan. Deze scooter viel om en veroorzaakte een dominio van fietsen. De ene na de andere fiets aan het plein viel om; al met al waren het er zeker honderd. Het hele plein keek mee en na elke fiets begonnen er meer mensen met klappen. Uiteindelijk waren er een aantal mannen zo lief om mij te helpen ze allemaal weer overeind te zetten. Als bedankje heb ik ze allemaal op een biertje getrakteerd. Een avond om nooit te vergeten, maar niet helemaal om de juiste redenen 😉 Ook Myrthe beleefde afgelopen week een gênant moment: de liet tijdens de yogales een scheet. Nu durft ze niet meer naar de sportschool. 

“Al jaren ga ik elke week naar yogales in de sportschool bij ons in het dorp. Ik had veel last van mijn rug en op aanraden van de fysio ben ik meer gaan bewegen. Dit heeft mij veel moois gebracht; ik ben vijf kilo afgevallen, ben fitter dan toen ik 18 was en heb er een grote groep leuke vrienden ontmoet”, vertelt Myrthe. “Eigenlijk sla ik nooit een les over. Het is echt even me-time waar ik heel erg van geniet.”

Toch naar de les

Vorige week had Myrthe last van een opgeblazen gevoel, maar besluit toch naar de les te gaan. “Bewegen helpt dan vaak goed en dus ging ik gewoon naar mijn gebruikelijke les. Maar waar ik tijdens yogalessen meestal niet zo’n last heb van winderigheid, was dat nu dus wel het geval. Het is bij yoga belangrijk om je goed op alle bewegingen en ademhalingen te focussen. Maar probeer dat maar eens te doen als je constant het gevoel hebt dat je een scheet moet laten!”

Keiharde scheet

De instructeur merkt dat Myrthe niet helemaal lekker in de les zit. “Hij spoorde mij aan om me te focussen op mijn ademhaling en me aan de les over te geven. Hij wist niet dat ik aan het vechten was tegen de winderigheid en dat ik er juist alles aandeed om me niet compleet te laten gaan. ‘Adem in, adem uit Myrthe’, zei hij. En precies op dat moment -waarop ook nog eens iedereen de aandacht op mij had-, hield ik het niet meer. Een keiharde ‘pffffffft’ galmde door de zaal en mijn yogamaatjes deden er alles aan om hun lachen in te houden.”

Meteen naar huis

Myrthe loopt rood aan en verontschuldigt zich. “Helemaal niet erg, dat kan gebeuren. Ik ben alleen maar blij als mijn leerlingen zicht ontspannen”, zegt de instructeur. “Na de les is niemand er meer over begonnen, maar ik schaamde me er echt heel erg voor. Normaal drinken we met een vast groepje nog thee in het café van de sportschool, maar nu heb ik dat voor het eerst in maanden niet gedaan. Ik ben op de fiets gestapt en direct naar huis gegaan.”

Drempel is te hoog

Na het scheet-incident is Myrthe niet meer in de sportschool geweest. “Ik voel me er zo rot over, dat ik gewoon niet meer durf te gaan. Natuurlijk weet ik dat iedereen scheten laat en dat dit ook tijdens het sporten een keer kan gebeuren, maar ik stond op dat moment zo in het middelpunt van de belangstelling. Iedereen in die les heeft het gehoord en iedereen wist ook dat ik het was. Elke keer neem ik me voor om me niet zo aan te stellen en gewoon weer te gaan, maar de drempel is gewoon te hoog.”

Andere sportschool

Toen Myrthe haar man laatst vroeg waarom ik niet meer naar de yogales ga, heb ik er pas voor het eerst over gepraat. “Ik heb een hele harde scheet gelaten en nu durf ik er niet meer naartoe…”. Haar man moet hier onwijs om lachen en dat maakt Myrthe alleen nog maar meer onzeker over wat er is gebeurd. “Ik overweeg nu om me uit te schrijven en lid te worden bij de sportschool in een ander dorp.”

Hoe gaan andere vrouwen hiermee om?

Myrthe voelt zich heel rot over de gebeurtenis. “Ik had niet gedacht dat zoiets onbenulligs als een scheet me zo veel zou doen. De schaamte is zo groot dat ik bereid ben mijn fijne sport en gezellige yogaclubje hiervoor op te geven. En ook dat voelt eigenlijk niet goed. Ik ben heel benieuwd of er vrouwen zijn die het ook ooit is overkomen en hoe zij hier toen mee om zijn gegaan.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Afbeelding: Brooke Cagle op Unsplash

Mijn vriend voelt zich heel slecht en mijn schoonmoeder neemt mij dat kwalijk

vriend depressief schoonmoeder

Estelle snapt er niks van. Haar vriend Rudy met wie ze nu meer dan vier jaar een relatie heeft is ongelukkig. “Dat vind ik al lastig te bevatten maar waarmee ik helemaal niet kan omgaan is mijn schoonmoeder. Zij zegt dat het mijn schuld is dat haar zoon in de put zit. Hoe dan … verder lezen?”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

8 reacties

Joris -

Haha, lekker FIENE! Irritant hè die recycling?

Fiene -

Hoi!
Je hebt nu toch zoveel scheten gelaten in de yogales dat iedereen nu wel aan gewend is toch?
Hoe oud is dit bericht nou?

Bea -

Mij is ook een keer zoiets gebeurt toen ik tijdens een muziekrepetitie iets van de grond opraapte. Het was echt een hele harde wind en ik moest er zelf zo om lachen, kon niet meer ophouden en iedereen lachte met mij mee. Kreeg in de pauze reacties van: dat kan iedereen gebeuren en meer van dat. Dus…lach er zelf om, dan is er niets aan de hand.

Mascha -

Dit verhaal doet me ineens denken aan mijn vriendin die Yogales geeft. Ze was nog maar net yogadocente toen er een dame met een bloedserieus hoofd naar haar toe kwam en vroeg, weet je ook iets wat ik tegen vagina scheten kan doen tijdens de les?hahaha..Ik ken mijn vriendin al mijn hele leven en ze is verschrikkelijk grappig en haar gezicht zal boekdelen hebben gesproken maar bij deze vraag was ze niet voorbereid hahaha

Lotte -

Dit gebeurt zo vaak bii yoga. Maak je niet druk en ga gewoon.

Joris -

Wat een waanzinnig grappig idee, Petra en Rogier. Maar niet heus.

Petra en rogier -

Ik geef jou de beste tip om gewoon te gaan, en voor iedereen als grap dan trakteren op een blikje goedkope bruine bonen, als zelfspot, en als zij er toch nog over praten, laat je nog een hardere scheet in de volgende les, want dan is de lol er ook vanaf, en kennen ze jou ook niet beter dan de; “schijtende myrthe”

Joris -

Heftig zeg. Dat je overweegt alles en iedereen op te geven vanwege lucht.

Reageer ook