fb
Damespraatjes Damespraatjes

Muizen in huis? Zo kom je er van af!

Muizen in huis

Weet jij nog hoe het was om in een studentenhuis te wonen? Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nog regelmatig nachtmerries over heb. Ja, het was een leuke en onbezorgde tijd. Maar comfortabel? Nee, dat zeker niet! In mijn studentenhuis woonde ik met vijf andere jongens en meiden. Het was er elke dag feest, overal lagen peuken, lege bierflesjes en etensresten en het was gewoon een gore bende. Dat we ons huis deelden met honderden muizen maakte ons helemaal niet uit. ‘Het is jammer dat ze geen huur betalen, maar verder heb ik er geen last van’, zei een huisgenoot van mij ooit. Als de overlast echt de spuigaten uitliep, zetten we tijdelijk een diervriendelijke muizenval neer. Maar écht van de muizen in huis afkomen? Dat lukte ons niet. 

Waarom zijn muizen vies?

Muizen worden als vies beschouwd vanwege hun uitwerpselen, urine en de mogelijkheid om voedsel te besmetten. Ze dragen parasieten en ziekteverwekkers zoals vlooien en kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is dus zeker zaak om in actie te komen als je muizen in huis hebt gespot. En liever vandaag dan morgen…

Kom snel in actie

Muizen hebben een snelle voortplantingscyclus, waardoor ze zich snel kunnen voortplanten. Gemiddeld duurt de draagtijd van een muis ongeveer 19 tot 21 dagen. Een vrouwtjesmuis kan meerdere keren per jaar jongen krijgen, meestal met een worp van 4 tot 12 jongen. Na de geboorte zijn muizen al na een paar weken geslachtsrijp, waardoor ze zich snel kunnen voortplanten. Hierdoor kan een muizenpopulatie snel groeien als er voldoende voedsel en een geschikte leefomgeving beschikbaar zijn. Snel in actie komen dus!

Laat ze niet binnen

Muizen kunnen door kleine openingen en scheuren in je huis naar binnen komen. Inspecteer je huis grondig en dicht alle mogelijke toegangspunten af, zoals kieren rond deuren en ramen, ventilatieopeningen en openingen rond leidingen. Gebruik staalwol of ander materiaal waaraan muizen niet kunnen knagen om de gaten af te dichten.

Lekker fris

Muizen worden aangetrokken door voedselresten en gemorst voedsel. Zorg ervoor dat je keuken schoon is en voedsel goed is opgeborgen in luchtdichte containers. Verwijder regelmatig vuilnis en houd de omgeving rondom je huis vrij van rommel.

Vangen maar!

Traditionele muizenvallen, zoals klapvallen of lokdoosjes met gifvrije lokaas, kunnen effectief zijn om muizen te vangen. Je kunt een muizenklem kopen en deze plaatsen op plekken waar je muizen hebt gezien, zoals langs muren, onder gootstenen of in de buurt van voedselbronnen. Controleer de vallen regelmatig en verwijder gevangen muizen op een hygiënische manier.

Professional inschakelen

Als je te maken hebt met een ernstige muizenplaag of als je geen succes hebt met doe-het-zelfmethoden, kun je overwegen om een professionele ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om effectieve bestrijdingsmaatregelen te treffen.

Praat mee

Heb jij ooit last gehad van muizen in huis? Hoe heb jij ze toen bestreden? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Henry Lai on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Margreet -

Ik had last van muizen totdat de buren verhuisden. Probleem is dat ze alles lusten, dus zorgen dat dat voor hun onbereikbaar is. Heb nu wel preventief zo’n apparaatje met een piep die alleen muizen schijnen te horen. Voor vallen hadden ze geen interesse. Verschillende gehad, moderne en ouderwetse. Eerder last van kakkerlakken, ook in mijn vorige woning. Vanuit de gemeente komt dan ongediertebestrijding. Hun diagnose: komt bij de buren vandaan. Overeenkomst: buitenlandse buren.

Reageer ook