fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mondwater gebruiken tegen verspreiding van het coronavirus?

mondwater-bestrijden-corona

Mijn tanden poets ik een paar keer per dag, in opdracht van de mondhygieniste stook ik ook braaf, maar mondwater gebruik ik nooit. Wellicht komt daar binnenkort verandering in. Ik las namelijk dat er onderzoek is gedaan dat uitwijst dat mondwater het coronavirus kan doden. Dat zou echt geweldig zijn? Maar klopt dat wel! Of kan ik het hamsteren van mondwater nog even achterwege laten?

Mondwater als Corona killer?

Het lijkt te mooi om waar te zijn? Met mondwater dat je gewoon bij de supermarkt koopt het coronavirus in 30 seconden doden? Onderzoekers van de universiteit van Cardiff stellen dat dat kan! In hun laboratorium creëerden ze dezelfde omstandigheden als in neus- en keelholte. Ze gebruikten mondwater met 0,07 procent Cetylpyridinium Chloride (CPC), dat ook in de grotere mondwater merken voorkomt.  Binnen 30 seconden was 99,9 procent van de virusdeeltjes verdwenen. Zelf noemden de onderzoekers de resultaten veelbelovend en publiceerden het. Maar zoals het vaker in de wetenschap het geval is zijn ook veel onderzoekers het niet eens met de conclusies.

Lees ook: Op welke temperatuur moet ik mijn wasgoed wassen om het coronavirus te doden?

Waarom vertrouwen andere wetenschappers het onderzoek niet?

Amerikaanse wetenschappers hadden wel wat kritiek op het onderzoek van de universiteit van Cardiff. Het coronavirus dat gebruikt werd voor het onderzoek zou een andere variant zijn dan die nu over de wereld raast. Ook zou het nog niet op mensen zijn getest. Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Yale is de mond van de mens veel gecompliceerder dan de omgeving die de universiteit van Cardiff had gecreëerd.

Mond schoon, maar lichaam niet

Verder stelden onderzoekers dat ook al is je mond schoon, de rest van je lichaam niet vrij hoeft te zijn van het coronavirus. “Ik heb geen probleem met het gebruik van mondwater zoals bijvoorbeeld Listerine” zegt Angela Rasmussen die als viroloog werkzaam is bij Georgetown University, “maar het is geen anti-virus middel”.

Geduld is een schone zaak

Als ik dit zo allemaal lees, zou het gebruik van mondwater er wel voor zorgen dat mijn mond schoon is, maar me niet vrijwaren van het coronavirus en er ook niet voor zorgen dat ik anderen niet zal besmetten. Voorlopig houd ik me dus maar aan de maatregelen die we nu als Nederlanders met elkaar hebben afgesproken, heb geduld, draag braaf mijn mondkapje als ik naar de supermarkt ga en feest er nog even niet op los tot we met zijn allen gevaccineerd zijn.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook